Om tjänsten för journalister

Vi hjälper dig som är journalist att komma i kontakt med forskare och att hitta forskning. Tjänsten hette tidigare Expertsvar.

Tjänsten är kostnadsfri och drivs av forskning.se tillsammans med Sveriges universitet och högskolor samt ett antal forskningsaktörer. Här kan du kan läsa mer om vilka som står bakom forskning.se.

Vill du komma i kontakt med oss är du välkommen att mejla till journalist@forskning.se.

Journalisttjänsten består av tre delar:

  1. Hitta forskare. Här får du som journalist hjälp av vårt nätverk av kommunikatörer att hitta forskare och forskning. Läs mer om frågetjänsten lite längre ner.
  2. Forskarlistor. Söker du en forskare som kan svara på frågor t.ex. inför ett klimattoppmöte eller om inflationen? Här hittar du listor med forskare inom olika aktuella ämnen.
  3. Pressmeddelanden. Använd vår sökbara samling pressmeddelanden för att hitta forskningsresultat.

Vem vänder sig tjänsten till?

Tjänsten vänder sig till dig som arbetar som journalist och till dig som studerar vid en journalistutbildning. Tjänstemän vid riksdagen kan också skapa ett konto och ställa frågor.

Hur fungerar tjänsten?

När du ställer en fråga skickas den ut till cirka 350 kommunikatörer som jobbar vid svenska lärosäten och andra forskande organisationer som ingår i vårt nätverk. När en kommunikatör har hittat en lämplig forskare får du ett mejl med forskarens kontaktuppgifter så att du kan kontakta forskaren.

Hur gör jag för att ställa en fråga?

För att ställa en fråga behöver du logga in. Har du inget konto kan du ansöka om ett här. Din ansökan behandlas manuellt av oss på vardagar under kontorstid. När ditt konto är aktiverat kan du logga in och ställa din fråga.

Vilka pressmeddelanden hittar jag hos er?

Pressmeddelandena kommer från svenska universitet, högskolor, forskningsfinansiärer, forskningsinstitut och andra organisationer med forskningsanknytning.

Kan jag prenumerera på pressmeddelanden?

Det är inte möjligt att prenumerera på pressmeddelanden men vi har ett nyhetsbrev med aktuella svenska forskningsresultat som kommer tre gånger i veckan. Välkommen att prenumerera på det!

Databasen Swecris innehåller cirka 60 000 forskningsprojekt som beviljats forskningsmedel åren 2008–2025.

Sök, jämför och ta fram statistik om svenska forskningsprojekt på Swecris webbplats.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera