Pressmeddelanden

Humaniora

>

Organisk elektronik kan hämta kraft i väggurtaget

21 mars, 2017 - Linköpings universitet

Organiska ljusemitterande celler, LEC, och tryckt organisk elektronik kan kopplas till väggurtaget via en liten och billig organisk effektomvandlare, framtagen i ett forskningssamarbete mellan Linköpings och Umeå universitet.

>

Flytande solenergi – mer effektivt än någonsin

20 mars, 2017 - Chalmers tekniska högskola

​Forskare på Chalmers har skapat en molekyl som effektivt kan lagra solenergi i flytande form. Den lagrade energin kan transporteras och sedan frigöras som värme när den behövs. Nu presenteras forskningen på omslaget av den vetenskapliga tidskriften Energy & Environmental Science.

>

Irma Arvidsson är årets mäklarstudent

17 mars, 2017 - Högskolan i Gävle

Irma Arvidsson är årets mäklarstudent.
Irma Arvidsson från Högskolan i Gävle korades till Årets Mäklarstudent 2017. Priset delas sedan 2011 ut av SkandiaMäklarna i samarbete med Universum.
– Det betyder jättemycket då det är ett tecken på att jag lyckats göra det avtryck jag vill hos människor, säger Irma Arvidsson.

>

Så kan sjuksköterskors arbetsvillkor förbättras

17 mars, 2017 - Mälardalens högskola

Välkom – Välfärdssektorns långsiktiga kompetensförsörjning – är ett forskningsprogram som bland annat undersöker personalomsättningen bland sjuksköterskor i Mälardalen. På tisdag 21 mars presenteras de resultat som forskarna har kommit fram till vid Mälardalens högskola (MDH) i Eskilstuna.

>

Starkare! Snabbare! Men bättre med teknik?

17 mars, 2017 - Swedish ICT

Rouien Zarin har undersökt utformningen av ett föränderligt gränssnitt för att förmedla vägvisningsinformation under en mountainbike-tur. Genom att låta cykeln agera navigator med hjälp av en pulserande mekanik i styret. Att använda teknik i samband med extremsport utsätter utövaren för ett tudelat fokus och riskfyllda scenarier. Det är utgångspunkten för en ny avhandling på Designhögskolan.

>

Så skapas en idrottstalang

16 mars, 2017 - Stockholms universitet

Urvalet av unga talanger inom idrotten baseras inte enbart på idrottsliga färdigheter utan också på personlighet och attityd. Även ungdomarna själva anammar bilden av hur en valbar talang bör vara. Det visar en ny avhandling i barn- och ungdomsvetenskap som belyser dilemman och konsekvenser av idrottens talangjakt.

>

Anders Kompass får Dagermanpriset 2017

13 mars, 2017 - Högskolan i Gävle

Anders Kompass får Dagermanpriset 2017
Klockan 12 idag, i Dagermanhörnan på Högskolan i Gävle, offentliggjordes att Anders Kompass blir årets pristagare av Stig Dagermanpriset.
Anders Kompass får Dagermanpriset för att han, som chef för FN:s kontor för mänskliga rättigheter i Genéve, larmade om sexuella övergrepp mot barn i Centralafrikanska republiken.

>

Starkare! Snabbare! Men bättre med ny teknik?

13 mars, 2017 - Umeå universitet

Teknikens framsteg sker med sällan skådad hastighet – samtidigt som teknikprylarna krymper och kommer allt närmare våra kroppar. De flätas samman med många delar av våra liv, men hamnar också mellan oss själva och upplevelsen av den fysiska miljön. Att använda teknikprylar i samband med olika former av extremsport leder till ett tudelat fokus och kan också bidra till riskfyllda scenarier.

>

Humanistiska fakultetens pedagogiska pris 2017

9 mars, 2017 - Umeå universitet

Peter Holmblad, lektor i arkeologi vid institutionen för idé och samhällsstudier, har tilldelats Humanistiska fakultetens pedagogiska pris för 2017.