Logga in

Din genväg till forskarexpertisen

Forskning är en outtömlig källa till nyheter, nya perspektiv och fördjupning. Expertsvars nätverk av pressekreterare och forskningskommunikatörer ger dig snabbt tips på forskare och experter som kan kommentera, förklara och ge en ny vinkel på ett ämne.

Vi får ofta in frågor kring corona och därför har vi gjort en sammanställning över lärosätenas expertlistor. https://expertsvar.se/corona/

Pressmeddelanden

Över 12 000 hittills okända mikroorganismer beskrivna i gigantiskt globalt samarbete

4 december, 2020 - SLU

En databas som beskriver arvsmassan hos mer än 52 000 olika bakterier och arkéer, varav över 12 500 hittills okända, har lanserats i tidskriften Nature Biotechnology. Databasen bygger på 10 450 olika miljöprov från hela världen – från människokroppen till friska luften och havens djup – och visar i vilka miljöer och i vilken mängd nästan vilken bakterieart som helst förekommer.

Ökad ensamhet och stress när gymnasieskolorna stängde ned

4 december, 2020 - Göteborgs universitet

Ensamhet, bristande motivation och stress. Det blev några effekter för sistaårseleverna när gymnasieskolorna övergick till distansundervisning i våras. Det framkommer i en ny studie genomförd av forskare vid Göteborgs universitet. Igår, den 3 december, beslöt Folkhälsomyndigheten och regeringen att gymnasieskolorna återigen ska övergå till fjärr- eller distansundervisning. I en nyligen publicerad studie har forskare undersökt […]

Ingen immun mot global uppvärmning i ny nedräkning

3 december, 2020 - Umeå universitet

​Klimatförändringarna dödar många människor, skadar hälsan för fler och påverkar försörjningen för ännu fler. Det handlar inte om någon diffus framtid, utan sker idag. Det konstateras i den femte rapporten i serien nedräkningar till 2030, Lancet Countdown, där Umeå universitet deltar.

Fler pressmeddelanden