Din genväg till forskarexpertisen

Forskning är en outtömlig källa till nyheter, nya perspektiv och fördjupning. Expertsvars nätverk av pressekreterare och forskningskommunikatörer ger dig snabbt tips på forskare och experter som kan kommentera, förklara och ge en ny vinkel på ett ämne.

 

Pressmeddelanden

>

Nationalekonom: Marknaden driver jordbruket åt fel håll

5 december, 2019 - Lunds universitet

Marknadens spelregler ger inte lantbrukare incitament att använda jordbruksmetoder som gynnar klimat och miljö på lång sikt. Det är ett misslyckande som kräver politiska åtgärder, anser nationalekonomen Mark Brady vid SLU och Lunds universitet. I en ny studie visar han hur ekosystemtjänster kan ges ett ekonomiskt värde, för att skyddas bättre. Jordbruksmarken har stor betydelse […]

>

Ny studie ökar kunskap om folksjukdomar 

5 december, 2019 - Göteborgs universitet

När proteiner i hjärnan bildar fällningar till olösliga aggregat kan sjukdomar som till exempel Alzheimers eller Parkinsons uppstå. Nu har en forskargrupp kommit ett steg närmare till att förstå denna process.

I Parkinsons sjukdom är det proteinet a-synuklein som bildar aggregat, vilket leder till försämrad hjärnfunktion och utvecklandet av sjukdomen.

Nu visar forskare vid Göteborgs universitet och universitet i Basel och Zürich, i en ny studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature, hur en viss klass av proteiner kan reglera och förhindra att friska cellers proteiner under inverkan av a-synuklein bildar proteinfällningar till olösliga aggregat.

>

Fast tandställning bäst och billigast

5 december, 2019 - Malmö universitet

En fast tandställning är bästa och billigaste alternativet, och mest pengar finns att spara om behandlingen görs av specialisttandläkare.
– Det är generellt dyrare hos specialist, men i och med att resultatet blir bättre och går snabbare blir det ändå billigare än hos allmäntandläkare, säger övertandläkaren och doktoranden Ola Sollenius.

>

Nya rön om reglering av rotbildning

5 december, 2019 - Umeå universitet

När backtravsplantor som fått växa i mörker ges ljus, börjar de bilda adventivrötter från den stamliknande delen av växten som kallas hypokotyl. Abdellah Lakehal använde detta system för att studera hur initieringen av adventivrötter regleras på molekylnivå. Abdellah Lakehal försvarade framgångsrikt sin doktorsavhandling torsdag 28 november vid Umeå universitet.

Fler pressmeddelanden