Logga in

Din genväg till forskarexpertisen

Forskning är en outtömlig källa till nyheter, nya perspektiv och fördjupning. Expertsvars nätverk av pressekreterare och forskningskommunikatörer ger dig snabbt tips på forskare och experter som kan kommentera, förklara och ge en ny vinkel på ett ämne.

OBS Sommaruppehåll! Mellan den 18 juni – 10 aug är frågetjänsten stängd för inkommande frågor och expertsvar är obemannad. Men har du en fråga kring corona eller vill få andra uppslag, så kika på vår sammanställning över lärosätenas expertlistor
: https://expertsvar.se/corona/

Pressmeddelanden

Lantbrukets roll som klimatbov kan ifrågasättas

7 juli, 2020 - Linköpings universitet

Enligt FN:s klimatpanel IPCC står lantbruket för en stor del av världens utsläpp av växthusgaser och ses därför av många som en klimatbov. Den slutsatsen bygger dock på ett paradigm som kan ifrågasättas, skriver LiU-forskaren Per Frankelius i en nyligen publicerad artikel i Agronomy Journal.

Flest palmer i de amerikanska regnskogarna

6 juli, 2020 - Uppsala universitet

Palmers egenskaper skiljer sig på många sätt från andra tropiska träds. En ny stor studie ledd av forskare vid Uppsala universitet har kartlagt hur många palmer det egentligen finns i olika tropiska områden. Andelen palmer är viktig att ta med i beräkningar för skogars möjligheter att ta upp kol och i uppskattningar av skogsområdens känslighet för klimatförändringar.

Torka och höga temperaturer minskade skogens tillväxt i stora delar av landet

6 juli, 2020 - SLU

I södra halvan av Sverige kan skogen bli mindre produktiv i ett varmare och torrare klimat, medan den längre växtsäsongen kan öka produktiviteten längre norrut. Det visar en studie från SLU som bygger på satellitdata och meteorologiska data från 2000-talet. Troligen har skogens tillväxt på många håll i norra Europa redan begränsats av torka under de senaste åren.

Riskmoment när IVA-patienter transporteras på sjukhus

6 juli, 2020 - Göteborgs universitet

Teknik och utrustning som inte funkar – det är den enskilt vanligaste riskfaktorn när sängliggande intensivvårdspatienter förflyttas inom ett sjukhus. Transporterna är ett välkänt riskmoment, som studerats i en avhandling vid Göteborgs universitet. Att förflytta kritiskt sjuka patienter inom ett sjukhus för att genomföra undersökningar och behandlingar medför alltid risker. I dag är dock flertalet […]

Fler pressmeddelanden