Din genväg till forskarexpertisen

Forskning är en outtömlig källa till nyheter, nya perspektiv och fördjupning. Expertsvars nätverk av forskningskommunikatörer är en snabb länk för dig som journalist till svenska forskare och experter som kan kommentera, förklara och ge en ny vinkel på ett ämne.

 

Pressmeddelanden

>

Årets nya Pro Futura-forskare

14 juni, 2019 - Riksbankens Jubileumsfond

I den fjortonde omgången av Pro Futura, satsningen på spetsforskning inom humaniora och samhällsvetenskap, har sammanlagt 30 nomineringar skickats in från 16 universitet. Kommitténs arbete har resulterat i att fem forskare antas till programmet, samt att tre forskare erbjuds RJ 1 year research grant.

>

Miljonanslag till studie om undervisning på engelska

14 juni, 2019 - Kungl. Vetenskapsakademien

På senare år har det blivit vanligare att elever i grundskolan får undervisning delvis på engelska. Forskaren Eva Olsson vill ta reda på vad det innebär för barnens ämneskunskaper. Vetenskapsakademien beviljar nu projektet en och en halv miljon kronor från Lennart ”Aktiestinsen” Israelssons Stiftelse. Idag vet vi inte med säkerhet hur barn som får undervisning […]

>

Kubakrisen – ett bortglömt kulturarv

14 juni, 2019 - Göteborgs universitet

Hur påverkade Kubakrisen 1962, då supermakterna USA och Sovjetunionen var nära ett kärnvapenkrig, Kuba och människorna där? En ny samtidsarkeologisk bok ger röst åt de minnen och berättelser som tidigare inte kommit till tals i den stora berättelsen om Kubakrisen – och som tillsammans med materialet på kärnvapenbaserna snart är helt borta.

>

Utbildningsforskning och lokalhistoria ger hedersdoktorat

14 juni, 2019 - Umeå universitet

Vuokko Hirvonen, professor emerita i samiska språk, med inriktning mot samisk litteratur¬vetenskap vid Sámi allaskuvla (Samiska högskolan), Sámi University of Applied Sciences, i Kautokeino, Norge och Åke Berggren, läkare och lokalhistoriker ifrån Piteå, har av humanistiska fakulteten utsetts till hedersdoktorer 2019.

Fler pressmeddelanden