Din genväg till forskarexpertisen

Från den 20 december till den 7 januari är frågetjänsten stängd och det går inte att ställa nya frågor.

Forskning är en outtömlig källa till nyheter, nya perspektiv och fördjupning. Expertsvars nätverk av forskningskommunikatörer är en snabb länk för dig som journalist till svenska forskare och experter som kan kommentera, förklara och ge en ny vinkel på ett ämne.

 

Pressmeddelanden

>

Växtproteinfabrik på SLU Alnarp

13 december, 2018 - SLU

Projektet Växtproteinfabriken, SLU Alnarp syftar till att bygga, utveckla och sätta på plats en pilotanläggning för att extrahera och ta till vara olika proteiner och proteinfraktioner från växter. Proteinerna kommer att användas i en uppsjö av produkter både inom livsmedelsindustrin men också för kosmetika och i medicinska applikationer. Möjligheter att använda dem i foderprodukter finns också.

>

Havsisen påverkar både ozonskikt och klimat

13 december, 2018 - Göteborgs universitet

Sedan länge vet vi att halogenerade ämnen som innehåller fluor, klor och brom, bryter ner det UV-skyddande ozonskiktet i atmosfären. Ny forskning konstaterar nu att bromerade ämnen finns i nybildad havsis, även på vintern. Och eftersom klimatförändringarna innebär att havsis smälter i större utsträckning än förr, för att sedan nybildas, påverkar detta ozonskiktet och därmed klimatet.

>

Studenter siktar på att förändra framtidens bilindustri

13 december, 2018 - Högskolan i Halmstad

13 oktober 2019 kommer 24 studenter på Utvecklingsingenjörsprogrammet vid Högskolan i Halmstad att befinna sig i Australien för att delta i Bridgestone World Solar Challenge, en av världens största studenttävlingar. Tävlingens mål är att förändra världens bilindustri genom att rikta strålkastarljuset mot soldrivna bilar.

>

Matolja av björk, med hjälp av jäst?

13 december, 2018 - SLU

Kan halm och sågspån omvandlas till värdefulla livsmedel? Det tror de forskare från SLU som nyligen fick 7,5 miljoner kr för att testa idéerna på allvar. Att cellulosa, lignin och liknande ämnen kan omvandlas till olja som kan användas i fiskfoder har de redan visat, men nu är siktet inställt på livsmedel. Omvandlingen görs med hjälp av jäst som kan lagra in stora mängder olja i cellerna.

Fler pressmeddelanden