Din genväg till forskarexpertisen

Forskning är en outtömlig källa till nyheter, nya perspektiv och fördjupning. Expertsvars nätverk av forskningskommunikatörer är en snabb länk för dig som journalist till svenska forskare och experter som kan kommentera, förklara och ge en ny vinkel på ett ämne.

 

Pressmeddelanden

>

Bombardier och Mälardalens högskola satsar vidare på kompetensutveckling

24 april, 2019 - Bombardier och Mälardalens högskola satsar vidare på kompetensutveckling

Bombardier Transportation och Mälardalens högskola (MDH) fortsätter sitt strategiska samarbete om forskning och utbildning från 2014, och ingår ett nytt avtal. Med det nya avtalet satsar parterna ytterligare på kompetensutveckling av Bombardiers medarbetare.

>

Arbabs forskning om verktygsstål ger direkt nytta för stålindustrin

24 april, 2019 - Högskolan Väst

Hur man framställer verktygsstål är avgörande för att verktyg ska hålla hög kvalitet och vara hållbara över lång tid. Industridoktoranden Arbab Rehan har på uppdrag av Uddeholm forskat om hur man optimerar kallarbetsstålet Caldie.
– Med rätt typ av värmebehandling förbättras stålets egenskaper avsevärt, säger Arbab Rehan som nyligen presenterade sin avhandling vid Högskolan Väst.

>

Dovhjorten kan vara en vinstaffär för markägare och biologisk mångfald

24 april, 2019 - SLU

Viltbete på jordbruksgrödor kan vara mycket kostsamt för lantbruket. Skördeförluster på upp till 25 procent är sannolikt inte ovanliga, enligt en ny studie från SLU. Trots detta kan stora viltstammar vara positiva för vissa gårdars ekonomi, då intäkterna från kommersiell jakt kan överstiga kostnaden för betesskador. Ett sådant mångbruk gynnar dessutom den biologiska mångfalden.

>

Nya upptäckter kring urinblåsecancer

24 april, 2019 - Örebro universitet

Cancer i urinblåsan är den fjärde vanligaste cancern bland män och åttonde bland kvinnor i Sverige. Nu visar forskning från Universitetssjukhuset Örebro att cellgifter före operation inte påverkar risken för komplikationer vid urinblåsecancer. Av de runt 3200 som får sjukdomen årligen är det drygt 10 procent som behöver en större operation där urinblåsan tas bort.

Fler pressmeddelanden