Din genväg till forskarexpertisen

Forskning är en outtömlig källa till nyheter, nya perspektiv och fördjupning. Expertsvars nätverk av pressekreterare och forskningskommunikatörer ger dig snabbt tips på forskare och experter som kan kommentera, förklara och ge en ny vinkel på ett ämne.

 

Pressmeddelanden

>

Grävningar på skeppet Gribshunden samlar forskarvärlden – Södertörnsforskare deltar

16 augusti, 2019 - Södertörns högskola

Pressträff måndag 19 /8 kl 12.00
Under tre veckor med start den 19 augusti genomförs arkeologiska undersökningar i Blekinge både på det världsunika skeppet Gribshunden (1495) och på den märkliga järnåldersplatsen i Västra Vång. Totalt kommer ett femtiotal forskare och lika många frivilliga att delta i undersökningarna. Detta gör forskningsgrävningarna till bland de större i landet i modern tid.

>

Samband mellan glutenmängd och risk för celiaki bekräftas i stor studie

16 augusti, 2019 - Lunds universitet

En stor studie bekräftar att mängden gluten sannolikt inverkar på risken att utveckla celiaki. I den nya långtidsstudien från Lunds universitet ingår barn från flera länder. Studien är av observationstyp och påvisar därför inte orsakssamband, men den är den hittills mest omfattande i sitt slag. Resultaten presenteras i den ansedda i tidskriften JAMA. Sammanlagt har […]

>

Nya fynd förklarar indirekt reglering av blodsockret

16 augusti, 2019 - Karolinska Institutet

Genom att använda experimentella tekniker som optogenetik och kalciummätningar med hög hastighet har forskare vid Karolinska Institutet kunnat visa hur de så kallade deltacellerna i en del av bukspottkörteln – de Langerhanska öarna – indirekt påverkar blodsockerregleringen vid till exempel diabetes. Resultaten som publiceras i tidskriften Nature Communications förklarar något som länge varit en gåta för forskarna.

>

Nytt smärtorgan upptäckt i huden

16 augusti, 2019 - Karolinska Institutet

Forskare vid Karolinska Institutet har upptäckt ett nytt sensoriskt organ som har förmåga att detektera smärtsam mekanisk åverkan som till exempel stick och slag. Upptäckten publiceras i den vetenskapliga tidskriften Science.

Fler pressmeddelanden