Din genväg till forskarexpertisen

Den 30 april och 1 maj är frågetjänsten stängd och det går inte att ställa nya frågor, onsdagen den 2 maj är det öppet som vanligt.

Forskning är en outtömlig källa till nyheter, nya perspektiv och fördjupning. Expertsvars nätverk av forskningskommunikatörer är en snabb länk för dig som journalist till svenska forskare och experter som kan kommentera, förklara och ge en ny vinkel på ett ämne.

Pressmeddelanden

>

Forskare omdefinierar mitokondriens ursprung

25 april, 2018 - Uppsala universitet

I en ny studie publicerad i Nature presenterar en internationell forskargrupp nya rön kring mitokondriens evolutionära ursprung. Mitokondrien är cellens kraftverk och har spelat en viktig roll för uppkomsten av komplexa organismer på jorden. Forskarna analyserade stora mängder DNA-sekvensdata och kunde visa att tidigare teorier om mitokondriens ursprung inte håller måttet.

>

Så kapar bakterier växtens immunförsvar för att sprida infektion

25 april, 2018 - SLU

Växtsjukdomar har varit ett gissel för bönder i alla tider. Nu har forskare från bl.a. SLU visat hur en bakterie använder sina molekylära vapen för att aktivera och ta över ett viktigt system hos växter (autofagi) som fungerar både som ”återvinningscentral” och som en del av sjukdomsförsvaret. Upptäckten banar väg för nya sätt att förädla fram resistenta grödor.

>

Ny modell för sjukersättning – ökat ansvar för arbetsgivarna

25 april, 2018 - Jönköping University

I en SNS-rapport som publiceras idag presenterar Johannes Hagen, universitetslektor i nationalekonomi på Jönköping University tillsammans med Hannes Malmberg, postdoktor i nationalekonomi vid Stanford, en ny modell som ska stärka arbetsgivarnas drivkrafter till att behålla äldre arbetskraft.

>

Världshälsochef blir hedersdoktor i Umeå

25 april, 2018 - Umeå universitet

Två afrikanska forskare blir nya hedersdoktorer vid Medicinska fakulteten vid Umeå universitet. De är Julia Goedecke vid universitetet i Kapstaden och världshälsoorganisationen WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Fler pressmeddelanden