Pressmeddelanden

Beteendevetenskap

Användaren i centrum – ny guide för arkitekter

27 mars, 2020 - Högskolan i Halmstad

Tjänstedesignforskare vid Högskolan i Halmstad har tillsammans med Arkitekterna Krook & Tjäder tagit fram en guide för hur arkitekter kan jobba mer användarcentrerat. Guiden ger arkitekter verktyg och metoder för att på ett bättre sätt kunna rita nya hus och stadsdelar baserat på invånarnas behov och önskemål.

Fakta och myter om rättspsykologiska fenomen

26 mars, 2020 - Göteborgs universitet

”En lögnare flackar med blicken.” ”Ett våldtäktsoffer gör alltid motstånd.” ”Det är bra att pressa på i förhör för att få personen att erkänna.” Eller? Det här är exempel på myter och felaktiga föreställningar om hur offer och förövare beter sig och om hur man bäst arbetar i rättsliga sammanhang. I en nygjord serie korta […]

Förhållande påverkar politiskt intresse

26 mars, 2020 - Uppsala universitet

​Hur politiskt intresserad man är påverkas av om man är singel, när man går in i ett förhållande och när förhållandet tar slut. Det visar en ny studie från Uppsala universitet. När deltagarna gick in i en romantisk relation anpassade de sig till varandras politiska intresse, men när de separerade gick de tillbaka till sitt tidigare intresse.

Därför hamstrar vi toalettpapper

25 mars, 2020 - Handelshögskolan i Stockholm

Hamstrar du toalettpapper eller bunkrar paracetamol för att klara dig igenom hela coronakrisen? Du är inte ensam. Professor Richard Wahlund förklarar psykologin bakom vårt behov av att bunkra i kristider.

Lär känna dina kunder och digitalisera inte för sakens skull

19 mars, 2020 - Karlstads universitet

Digitala tjänster kan göra fysiska platser mer attraktiva och konkurrenskraftiga. Men att digitalisera enbart för att det är möjligt kan ge motsatt effekt. För att lyckas krävs kunskap och förståelse för kunderna menar forskare vid CTF, Centrum för tjänsteforskning på Karlstads universitet.

Så skapas ett säkert barnafödande

21 februari, 2020 - Högskolan Väst

Trots att skandinaviska länder betraktas som några av de säkraste i världen när det handlar om barnafödande, tycks säkerheten minska. ​En ny avhandling av Maria Rönnerhag på Högskolan Väst fokuserar på att utveckla kunskap om säkerhet i relation till barnafödande utifrån nyblivna mödrars- och vårdpersonals perspektiv.

Satsning på hälsa ökade Scanias produktion

20 februari, 2020 - Högskolan i Gävle

Bengt Halling har implementerat human lean inom industrin och vård i tio år och hans övertygelse är lean måste kopplas till ett hälsosammanhang. Han ser hälsa, hur man mår på jobbet, som grundläggande resurs för människors förmåga.

Bengt säger att en forskare uttryckt vad han menar väldigt bra: ”Ledarskap handlar inte bara om att skapa visioner, det handlar också om att inte släcka engagemang”

Det finns positiv jobbstress

13 februari, 2020 - Högskolan i Gävle

– Måttlig stress är bra för hälsan och för arbetet, säger Mamunur Rashid, doktor i arbetshälsovetenskap vid Högskolan i Gävle.
Många läkare och sjuksköterskor väljer, till exempel, att arbeta på en akutavdelning fast de vet att det är stressigt arbetsmiljö där. De kan sin profession och har på så sätt kontroll och en realistisk tro på sig själva trots den stressiga miljön.

Mamma och pappa hanterar ett barns död olika

7 februari, 2020 - Högskolan i Gävle

Fereshteh Ahmadi har genom en enkätundersökning frågat föräldrar i Sverige, som under sitt liv har förlorat ett barn. Hon kunde då se att kvinnor och män hanterar krisen olika och att det skiljde sig åt mellan olika åldrar, kulturer och om man hade en tro.

– Vi vill lyfta dessa frågor för att på så sätt hjälpa de som i framtiden går igenom liknande livskriser, säger Fereshteh Ahmadi.