Pressmeddelanden

Beteendevetenskap

”Tron på sig själv är vägen tillbaka till arbete”

14 januari, 2020 - Högskolan i Gävle

​Genom att tro på sin förmåga att arbeta, trots rygg- och nackbesvär, hittar kvinnorna olika sätt att hantera sin smärta, säger Mamunur Rashid, forskare vid Högskolan i Gävle.

Mamunur Rashid har under lång tid följt över 200 kvinnor, sjukskrivna av denna orsak, för att utröna vilka faktorer som gynnar och vilka som missgynnar en återkomst till arbete.

Samarbeten för innovation präglas av såväl misstro som hoppfullhet

10 januari, 2020 - Lunds universitet

Olika åsikter och värdegrunder inom en organisation kan ställa till det i samarbetet med andra organisationer. Men den ledare som är beredd på detta, kan lyckas bättre i att navigera helskinnad ur stormen. Detta enligt forskaren Anna Brattström i en nyligen publicerad artikel i prestigefulla tidskriften Academy of Management Journal. Se intervju med forskaren på […]

AI skulle kunna avslöja grooming

10 januari, 2020 - Högskolan i Gävle

– Det finns många situationer där rösten är den säkraste eller den enda ledtråden till någons identitet, därför är denna forskning viktig, säger Sara Skoog Waller.

– Kunskap om de här effekterna som vi har funnit gör det möjligt att bättre värdera korrektheten i gärningsmannabeskrivningar.

Majoriteten anser sig vara mer miljövänlig än alla andra

19 december, 2019 - Göteborgs universitet

Vi tenderar att överskatta vårt eget miljöengagemang, visar forskning från Göteborgs universitet. I en studie med deltagare från Sverige, USA, England och Indien var de flesta övertygade om att de överlag agerar mer miljövänligt än andra. I studien svarade över 4 000 människor på hur mycket och hur ofta de utför miljövänliga gärningar jämfört med […]

Kampen mot kunskapsresistens förbiser vårt evolutionära arv

19 december, 2019 - Lunds universitet

Sanningssökande och vetgirighet sägs vara unikt mänskliga särdrag. “Men grupptillhörighet är viktigare. Vi slutar lyssna till fakta om de nya insikterna äventyrar vår plats i gruppen”, säger Mikael Klintman, professor i sociologi. Men det finns knep att ta till för att göra debatten i infekterade frågor såsom klimat, GMO och vaccination mindre polariserad. Vi vet […]

Att tvingas försvara sin sexualitet försvårar förlossningsrädslan

12 december, 2019 - Linköpings universitet

För att kunna hjälpa personer med förlossningsrädsla krävs ett förtroende mellan vårdpersonal och patient. Men för många förlossningsrädda homo- och bisexuella samt transpersoner uppstår aldrig det förtroendet. Det visar en studie i Midwifery från Linköpings universitet.

Black Friday: Så undviker du att falla för shoppinghysterin

27 november, 2019 - Karlstads universitet

Black Friday försöker locka konsumenter att handla mer. Samtidigt nås vi dagligen av klimatrapporter med uppmaningar till förändrade konsumtionsvanor och motreaktioner som White Monday växer sig starkare. Vad är det som får konsumenter att falla för denna köphysteri trots en ökad klimatångest? Psykologiprofessorn Per Kristensson vid Karlstads universitet förklarar.

Många barn till migranter lyckas – men varför lyckas de?

22 november, 2019 - Högskolan i Gävle

​Föräldrar som migrerat säger till sina barn att ”Vi fick offra mycket när vi kom hit och nu måste ni på något sätt göra det värt det”.
– Detta skapar ett driv hos barn till migranter, säger Pinar Aslan, forskare vid Högskolan i Gävle.
– Det är jätteviktigt att man är medveten om den roll som familjen spelar och att man stöttar familjen och kompenserar för brisen på praktiska resurser.

Nytta och lätthet – två faktorer bakom bra system

15 november, 2019 - Lunds universitet

Vad är det som gör att vi accepterar vissa (data)system, men ogillar andra? Christina Keller är ny Lundaprofessor i informatik och har forskat länge om vilka faktorer som gör att vi godtar ett informationssystem. Vad är det som gör att vissa program på datorn på jobbet gör oss så frustrerade och arga? Medan apparna i […]

Hjärtsjuka med depression mådde bättre med terapi via nätet

12 november, 2019 - Linköpings universitet

Forskare vid Linköpings universitet har utvecklat en behandling mot depression som riktar sig till hjärtsjuka. Resultaten, som publicerats i JMIR Mental Health, visar att hjärtsjuka som genomgick internetterapi för sin depression blev mindre nedstämda och fick bättre livskvalitet.