Pressmeddelanden

Humaniora

>

Minsta proteinfabriken i parasiter beskrivs av Umeåforskare

22 juli, 2019 - Umeå universitet

Jonas Barandun, forskare vid The Laboratory for Molecular Infection Medicine, MIMS, vid Umeå universitet och SciLifeLab, visar med hjälp av kryo-elektronmikroskopi unika detaljer om ribosomer i mikrosporidieparasiter. Resultaten som tagits fram i samarbete med forskare i USA publiceras i vetenskapstidskriften Nature Microbiology.

>

Umeåforskare hittade orsak till ALS-symptom hos världens yngsta patient

18 juli, 2019 - Umeå universitet

Forskare vid Umeå universitet och Norrlands universitetssjukhus har analyserat blod- och hudprover från ett tyskt spädbarn med ALS-liknande symptom. De har hittat orsaken till barnets sjukdom, ett ofullständigt protein som inte kan ta bort fria syreradikaler. Upptäckten har publicerats i vetenskapstidskriften New England Journal of Medicine.

>

Sillgrisslor illustrerar konflikter mellan miljömålen för Östersjön

18 juli, 2019 - Naturhistoriska riksmuseet

Sillgrisslor får svårare att överleva om dagens förvaltning av Östersjön lyckas med målen att minska övergödningen och återuppbygga torskbeståndet. Östersjön kan inte ge oss allt, utan vi behöver diskutera prioriteringar, menar forskare vid Naturhistoriska riksmuseet.

>

50 år sedan månlandningen – svensk världsledande månforskning

17 juli, 2019 - Institutet för rymdfysik

50 år efter att den första människan satte sin fot på månen utför ett svenskt vetenskapligt instrument för första gången mätningar på månens yta. Institutet för rymdfysik, IRF, har sedan början av 2000-talet bidragit med världsledande teknikutveckling och forskning till europeiska, indiska och nu ett kinesiskt månprojekt.

>

Hög biologisk mångfald i dagvattendammar

17 juli, 2019 - Uppsala universitet

Anlagda dagvattendammar i Uppsala stad har en oväntat hög biologisk mångfald. En studie som nu presenteras visar att hela 61 procent av alla trollsländsarter som finns i Uppland, också finns i dammarna. Det visar en undersökning utförd av forskare vid Uppsala universitet, som publiceras i tidskriften Ecological Indicators.

>

Bakterier kan producera protein från blockerade mRNA – med ett trick

15 juli, 2019 - Uppsala universitet

För att effektivt producera protein måste bakteriers ribosomer nå ett mRNAs startställe, men RNA-strukturer kan blockera detta. Ny forskning vid Uppsala universitet visar att ribosomer kan binda en region långt ifrån det korrekta startstället. Ribosomen ”on standby” tvinnar sedan upp mRNAt för att effektivt påbörja avläsningen.

>

3D-printa med månstoft

15 juli, 2019 - Högskolan i Halmstad

Den 21 juli 1969 tog Neil Armstrong sina första steg på månen – på en yta täckt av månstoft. Nu, 50 år senare, utvecklar forskare möjligheten att använda månstoft i särskilda 3D-skrivare. Varför? Jo, för att kunna bygga en månbas utan att behöva ta med tungt material från jorden.

>

Juiceindustrins bärrester blir nyttiga snacks

15 juli, 2019 - Chalmers tekniska högskola

Bärresterna som blir över i juice- och smoothietillverkning innehåller många näringsämnen och fibrer. Men resterna går till spillo. Nu har forskare, med Chalmers i spetsen, tagit fram en metod för att göra resterna till nyttiga snacks.

>

Nytt system säkrar spårbarhet inom textilbranschen

10 juli, 2019 - Högskolan i Borås

Hur kan ett plaggs ursprung härledas på ett säkert och trovärdigt sätt? Hur kan producenten garantera att det har producerats på ett socialt, miljömässigt och ekonomiskt hållbart sätt? Nu har ett nytt, säkert spårbarhetssystem utvecklats i ett forskningsprojekt vid Högskolan i Borås.

>

Styrketräning kan hjälpa mot klimakterieproblem

10 juli, 2019 - Linköpings universitet

Styrketräning två till tre gånger i veckan kan minska besvären med vallningar och svettningar i klimakteriet. Det visar en studie från Linköpings universitet. Studien är den första i världen som studerar sambandet mellan styrketräning och klimakteriebesvär.