Pressmeddelanden

Media och IT

>

Sex miljoner till forskning om social AI och stresshantering

12 september, 2019 - Umeå universitet

Marianne och Marcus Wallenbergs Stiftelse har beviljat 96 miljoner kronor till 16 forskningsprojekt inom programmet WASP-HS för att studera hur artificiell intelligens, AI, påverkar vårt samhälle och våra beteenden. Ett av projekten handlar om digitala kompanjoners roll i hantering av stress och leds av Umeåforskaren Helena Lindgren.

>

Språkteknologi hjälper digitala verktyg att förstå ord med flera betydelser

10 september, 2019 - Göteborgs universitet

För att fungera korrekt behöver digitala verktyg kunna förstå om det är musiken eller klädesplagget som avses med ordet ”rock”, och om det med ”damm” menas en vattensamling eller smuts i hörnen. En ny avhandling visar att det är möjligt för datorer som använder mänskligt språk att automatiskt lära sig de olika betydelserna av ord […]

>

De senaste forskningsrönen kring äldres hälsa presenteras

10 september, 2019 - Blekinge Tekniska Högskola

Vid BTH, Blekinge Tekniska Högskola, pågår flera stora nationella forskningsprojekt kring äldres hälsa. Den 12 september presenterar forskarna de senaste forskningsrönen för deltagarna i projekten. Media är välkommen att träffa de ansvariga forskarna.

>

Unik hälsoklinik invigs av socialministern

9 september, 2019 - Blekinge Tekniska Högskola

Den 13 september inviger socialminister Lena Hallengren BTH:s nya storsatsning – en unik forsknings- och utbildningsklinik med fokus på teknik inom vården. En specialvisning av kliniken enbart för media erbjuds onsdag 11 september. Media är välkommen.

>

Hur man styr energihungriga datormoln

28 augusti, 2019 - Umeå universitet

I sin avhandling har Jakub Krzywda utvecklat modeller och algoritmer för att göra avvägningar mellan energiförbrukning hos IT-infrastrukturer och prestandan för molnapplikationer i säker och effektiv drift med begränsad energibudget. Han försvarar sina resultat vid Umeå universitet 6 september.

>

Sociala journalister och ny nyhetslogik när sociala medier blivit en del av journalistiken

27 augusti, 2019 - Göteborgs universitet

När sociala medier blivit en viktig del i journalistiken har svenska journalister blivit mer sociala. Men sociala nätverksmedier har också blivit en viktig plattform där journalister bygger sina egna varumärken. Men skyll inte varumärkesbyggandet endast på de sociala medierna: – Det kan lika gärna ses som en konsekvens av en allt hårdnande mediemarknad. För vissa […]

>

Sverige och BTH är värd för talangläger inom AI

12 augusti, 2019 - Blekinge Tekniska Högskola

För första gången står Sverige och BTH, Blekinge Tekniska Högskola, värd för ett nordiskt talangläger där elever mellan 15–18 år möts och utmanas inom artificiell intelligens, AI, tillsammans med BTH:s forskare. Samtidigt pågår en konferens på temat framtidens skola för särskilda begåvningar. Media är välkommen att närvara.

>

Så blir vardagen trådlös med 5G

27 juni, 2019 - Lunds universitet

5G handlar inte bara om snabbare surf. En minst lika stor ”game changer” är att 5G gör mer kommunikation trådlös än idag. Forskaren Emma Fitzgerald listar prylarna som kan kopplas upp – och de tekniska utmaningar som först måste lösas för att förändringen verkligen ska hända. Teknikskiften förändrar samhället, hur vi lever och arbetar. 5G […]

>

Första fyrhjulsdrivna elektriska Formula Student-bilen tävlar i sommar

25 juni, 2019 - Chalmers tekniska högskola

Det är bråda tider för teamet runt Chalmers Formula Student. Årets elbil tar nu steget till fyrhjulsdrift och allt måste fungera om sommarens två stora internationella tävlingar ska gå vägen.
Bilen ska köras av tre killar och en tjej som alla har erfarenhet av att köra på bana. Just nu fokuserar teamet på att få bilen i toppskick till sommarens internationella tävlingar.

>

Mittuniversitetet lyfter medieskuggan på landsbygden

24 juni, 2019 - Mittuniversitetet

Tre års studier vid forskningscentret DEMICOM om hyperlokala medier står i fokus under ett Almedalsseminarium kring medieskuggan på landsbygden. En av frågorna som ställs är vad som händer med demokratin när mediernas lönsamhet försämras och redaktioner läggs ned? SVT Forum sänder seminariet. − Tillgång till information och nyheter om det samhälle du bor i är […]