Pressmeddelanden

Media och IT

Högskolans forskning vann EU-pris för hjälp till äldre och funktionsnedsatta

26 mars, 2020 - Högskolan i Gävle

Högskolan i Gävles spetsforskning mottog i mars 2020 utmärkelsen månadens pris av EU:s stora program för att främja bättre livskvalitet hos äldre och funktionsnedsatta .

– Vi tar nu fram en konsumentprodukt, tunnare och smidigare och till ett pris som alla kan ha råd med, säger robotforskaren Sajid Rafique.

”Coronapandemin visar vikten av att forskare når ut med sin kunskap”

23 mars, 2020 - Örebro universitet

Forskare som vill nå ut och bidra till förändring kan inte bara förmedla fakta. De måste också våga ge råd – och väcka känslor. Men balansgången är svår, det visar inte minst den pågående rapporteringen om coronaviruset.
– Alltför starka budskap kan skada förtroendet för vetenskapen, samtidigt som vaghet riskerar att lämna fältet fritt för allmänt tyckande och trollfabrikers desinformation, säger Rolf Lidskog, professor vid Örebro universitet.

Experter: Det nya coronaviruset

20 mars, 2020 - Göteborgs universitet

Göteborgs universitet har uppdaterat sin expertlista med forskare som från olika perspektiv kan kommentera utbrottet av det nya Coronaviruset Covid-19. Observera att forskarna på listan inte är tillgängliga hela tiden. Om du inte får fatt i den du vill på telefon så mejla istället. På vissa av forskarna finns det bilder som är fria för […]

Hållbarhets- och teknikforskare med på IVA:s 100-lista

2 mars, 2020 - Blekinge Tekniska Högskola

På IVA:s 100-lista som presenteras idag finns två BTH-forskare med fokus på hållbar produktutveckling med. Forskningsprojekten på listan bedöms ha potential att utvecklas till innovationer, affärsutveckling eller annan form av nytta.

Modern teknik ger våra kulturminnesmärken nytt liv

26 februari, 2020 - Högskolan i Gävle

– Det här är så bra, vi har nu planer på att följa upp med ”Fäbodjakten” och ”Kustjakten”, säger Jan Ola Bergström, vice ordförande Naturkraft Gästrikland

– Det var kul att få vara med och prova och se möjligheterna med denna app. Jag tror på detta, det är en jättekul idé, säger Jennie Wahlborg, friluftssamordnare på Länsstyrelsen.

Speldesign visar vägen för hur vi vill leva

26 februari, 2020 - Blekinge Tekniska Högskola

Speldesign har absolut en plats i stadsplanering visar ny forskning vid BTH. Genom att spela och leka i staden möjliggörs rörelseutrymme som också ställer frågor om hur människor använder publika platser och till vad.

Matematiklärare upplever tydliga motsättningar mellan digitala läromedel och textböcker

19 februari, 2020 - Göteborgs universitet

Digitala läromedel i skolan är tänkta att skapa mer tid för lärarna och individuell kunskapsutveckling för eleverna. Men användandet leder inte automatiskt till förbättringar utan skapar också tydliga motsättningar. Ny forskning från Göteborgs universitet visar att lärare upplever att digitala läromedel är ostrukturerade, gör elevernas kunskapsutveckling svår att förstå och erbjuder färre sätt att lära […]

Experter: Presidentvalet i USA

18 februari, 2020 - Göteborgs universitet

Den tredje februari gick startskottet för primärvalen i USA där partiernas kandidater till presidentvalet ska utses. I och med det har kampen om presidentposten inletts på allvar. Göteborgs universitet har sammanställt en expertlista med forskare som från olika perspektiv kan belysa valet den tredje november. Det handlar till exempel om väljarbeteende, valkampanjer och mediebevakning, samt kandidaternas retorik.

Näringsidkare måste kunna hantera kraschade betalsystem

17 februari, 2020 - Högskolan i Skövde

De it-problemen som nyligen drabbade Swedbank visar hur sårbart vårt samhälle är för störningar. Debatten kretsar i stor utsträckning kring att bankerna ska ha mer pålitliga system och kunderna fler betalalternativ. Joeri van Laere, lektor i informationssystemutveckling på Högskolan i Skövde, menar att butikernas beredskap för betalsystemstörningar måste bli större.