Pressmeddelanden

Naturvetenskap

Landskapet bestämmer hur vattendrag bör restaureras

27 maj, 2020 - Umeå universitet

FN har förklarat det kommande decenniet för ekosystemrestaureringens decennium. Det är nu extra viktigt att planera för framgångsrik restaurering. De flesta restaureringar utförs i vattendrag, oftast på korta sträckor. Forskare vid Umeå universitet visar att projekt som planeras på landskapsnivå leder till de bästa resultaten.

Köldanpassade enzymer kan byta skepnad vid rumstemperatur

26 maj, 2020 - Uppsala universitet

Enzymer från köldälskande organismer som lever vid låga temperaturer, nära vattnets fryspunkt, uppvisar väldigt speciella egenskaper. I en ny studie publicerad i Nature Communications har forskare vid Uppsala universitet tagit hjälp av stora datorberäkningar för att visa hur det kommer sig att många köldanpassade enzymer slutar fungera redan omkring rumstemperatur.

Ny metod ger mer precis information om enkla molekyler

25 maj, 2020 - Uppsala universitet

Genom att använda röntgenabsorption vid studier av kvävgas, och utgå ifrån en jon istället för ifrån en neutral molekyl kan man få ut mycket mer detaljerad information. Det går att göra djupare analyser än vad etablerade ESCA-metoden har gett möjlighet till. Det visar en ny studie från bland andra Uppsala universitet och som publiceras i Physical Review Letters.

Nya scener i ”filmen” om hur växter gör syre

25 maj, 2020 - Umeå universitet

Ett internationellt team för fotosyntesforskning där Umeåkemisten Casper de Lichtenberg ingår har spårat hur molekyler och elektroner rör sig när proteinkomplexet fotosystem II förbereder sig för att producera syre. Resultaten publiceras i dag i den prestigefyllda vetenskapliga tidskriften PNAS.

Lär dig laga mat med alger, en av framtidens råvaror

20 maj, 2020 - Göteborgs universitet

Nu bjuder stjärnkocken Louise Johansson, tillsammans med bland annat forskare vid Göteborgs universitet, in alla matintresserade att delta i en timslång cookalong på Instagram. På receptet står fisksoppa med blåstång och rörhinna. Torsdagen den 28 maj (18:00-19:00) livestreamas en cookalong på instagramkontot @tastebylouise, där tittare lagar fisksoppa med blåstång och rörhinna tillsammans med stjärnkocken Louise Johansson. Att alger eller tång, som är det vardagliga samlingsnamnet för stora alger, är en del av framtidens mat råder det ingen tvekan om.

Gäddor orsakar artbildning i norrländska sjöar

19 maj, 2020 - Umeå universitet

Kan skräcken för farliga gäddor göra att sikbestånden i våra stora sjöar börjar dela upp sig i olika arter? En ny studie av forskare vid Umeå universitet och SLU tyder på det. Rönen är publicerade i Evolution Letters. – Genom att studera sikbestånden i ett stort antal sjöar och samla in kunskap från lokala fiskare, […]

Bredbart mellanlager kan stabilisera framtidens solid state-batterier

19 maj, 2020 - Chalmers tekniska högskola

Bilindustrin storsatsar på att eldrivna fordon ska drivas med så kallade solid state-batterier. Nu presenterar forskare på Chalmers och Xi’an Jiaotong-universitetet ett sätt som tar det lovande batterikonceptet närmare en storskalig produktion. Med hjälp av ett bredbart mellanlager i batteriet blir strömtätheten tio gånger så hög, samtidigt som både prestandan och säkerheten förbättras markant.

Vanligt socker har stor potential som kontrastmedel vid detektering av Alzheimers

18 maj, 2020 - Lunds universitet

En ny studie visar att socker kan användas för att detektera Alzheimers sjukdom. Med hjälp av en speciell teknik, som varken är beroende av radioaktivitet eller metalliska kontrastmedel, hoppas forskarna kunna upptäcka demenssjukdomen i ett tidigare skede. Vid Alzheimers sjukdom förtvinar nervcellerna i hjärnan vilket leder till minnesproblem och svårigheter att tolka intryck från sinnena […]

Antalet verksamma vid Umeå universitet tredubblas över en natt

18 maj, 2020 - Umeå universitet

Ytterligare 150 000 flitiga och ihärdiga medarbetare flyttar in – på Campus Bigården. I samband med den internationella bidagen 20 maj inviger Umeå universitet i samarbete med Akademiska hus tre bikupor med sina bidrottningar Vilhelmina, Dorotea och Fredrika och lanserar en webbplats som omfattar alla kringaktiviteter.