Pressmeddelanden

Naturvetenskap

>

Utrotade och levande däggdjur kartlagda – kan hjälpa till att förstå biologisk mångfald

16 juli, 2018 - Göteborgs universitet

Alla de närmare 6 000 nu levande och nyligen utrotade däggdjursarter har kartlagts i en ny databas. Med hjälp av databasen kan vi få reda på hur dessa djur hade levt om människan inte stört deras utbredning. Den kan också ge svar på var i världen det finns bäst förutsättningar för att återställa förlorad biologisk mångfald. Arbetet har genomförts av en internationell grupp som leds av forskare från Göteborgs universitet.

>

Neutriner i isen pekar ut källa till kosmisk strålning

12 juli, 2018 - Stockholms universitet

Ett internationellt forskarteam med forskare från bland annat Stockholms universitet och Uppsala universitet har identifierat en trolig källa för var den högenergiska kosmiska strålningen som når jorden bildas. Upptäckten gjordes med neutrinoteleskopet IceCube vid Sydpolen tillsammans med observationer från ett 20-tal olika teleskop runt om i världen.

>

Småfåglar flyger på 4000 meters höjd mot Afrika

6 juli, 2018 - Lunds universitet

En ny studie från Lunds universitet visar att småfåglar som på hösten flyttar från Skandinavien till Afrika tidvis flyger så högt som 4000 meter. Det är första gången som forskare har följt hur högt småfåglar flyger hela vägen från Sverige till övervintringsplatserna i tropiska Afrika under höstflytten. Tidigare studier har kunnat mäta flyghöjd för större […]

>

Ny forskning påvisar cell i hjärnan som förbättrar inlärning

5 juli, 2018 - Uppsala universitet

​Hur minne och inlärning fungerar är inte klarlagt, speciellt inte på nervkretsnivå. Forskare vid Uppsala universitet har nu tillsammans med brasilianska kollegor upptäckt en specifik nervcell i hjärnan som har central betydelse för inlärning. Studien, som publiceras i den ansedda tidskriften Neuron, kan få betydelse för möjligheten att motverka minnesförlust vid Alzheimers sjukdom.

>

Regeringen satsar på kompetensutveckling inom AI

4 juli, 2018 - Umeå universitet

40 miljoner kronor satsar regeringen under två år på att utveckla en nationell kompetensplattform och vidareutbildning inom artificiell intelligens. Umeå universitet, som har en framstående forskning inom AI som bland annat tillämpas inom hälso-och sjukvård och skogsindustri, är ett av sju lärosäten som deltar. Satsningen möjliggör en förstärkt kompetensförsörjning i norra Sverige.

>

21 miljoner till forskning om ytbehandlingsprocesser och barriärer för förpackningsmaterial

2 juli, 2018 - Karlstads universitet

KK-stiftelsen beviljar medel till forskningsprojektet Multi-Barr, Multilager-barriärbestrykningar för fiberbaserade förpackningsmaterial, på Karlstads universitet. Forskningen sker i samproduktion med näringslivet; Iggesunds/Holmen, Cellcomb AB, UMV Coating Systems, OMYA och BillerudKorsnäs, som går in med hälften i form av egen kompetens och resurser.

>

Stödutfodring av vildfångad torsk kan ge lönsammare kustnära yrkesfiske

28 juni, 2018 - SLU

Garnfisket efter torsk i kustområdet söder om Blekinge har i stort sett försvunnit, delvis på grund av växande sälpopulationer som skadar näten. Idag fångas en del av torsken istället med sälsäkra burar. En del av den burfångade torsken är dock för mager för att kunna säljas. Tillsammans med yrkesfiskare testar nu forskare vid SLU att stödutfodra torsken i odlingskassar innan försäljning.

>

Så kan smarta teknikprylar undvika hastighetsgränser

28 juni, 2018 - Chalmers tekniska högskola

Det är inte bara i trafiken som det finns hastighetsgränser. Även ljuset har sina begränsningar – till exempel i optiska switchar för internettrafik. Nu har fysikforskare på Chalmers förstått varför det inte går att öka hastigheten över en viss gräns – och i vilka lägen det är bäst att välja en annan väg.

>

Meteoriten ökade chansen att liv kan ha funnits på Mars

28 juni, 2018 - Naturhistoriska riksmuseet

En ny undersökning av den kända meteoriten från Mars, Black Beauty, visar att planeten Mars fick sin skorpa mycket tidigare än jorden. Tiden då det kan ha funnits land, hav och möjligtvis liv på Mars börjar redan 20 miljoner år efter att solsystemet bildades.

Det visar forskning från Naturhistoriska museet i Köpenhamn i samarbete med Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.

>

Mikroorganismer i urberget lämnar oanade kemiska spår

27 juni, 2018 - Linnéuniversitetet

En ny studie ledd från Linnéuniversitetet utforskar liv i jordskorpan. Studien visar att mikroorganismer som levt djupt nere i berggrunden lämnat efter sig unika kemiska spår. De kemiska signaturer man tittar efter vid sökande efter liv på andra planeter behöver nu omvärderas. En stor del av livet på jorden finns gömt i jorden och berget under […]