Pressmeddelanden

Naturvetenskap

>

Ökad förståelse för flugans inbyggda kompass

18 juli, 2019 - Göteborgs universitet

Nu läggs ytterligare en pusselbit till att förstå hur djur kan orientera sig med hjälp av jordens magnetfält. I en studie, som publiceras i Science Advance, har forskare lyckats avbilda strukturförändringar i flugans inbyggda kompass.

>

Sillgrisslor illustrerar konflikter mellan miljömålen för Östersjön

18 juli, 2019 - Naturhistoriska riksmuseet

Sillgrisslor får svårare att överleva om dagens förvaltning av Östersjön lyckas med målen att minska övergödningen och återuppbygga torskbeståndet. Östersjön kan inte ge oss allt, utan vi behöver diskutera prioriteringar, menar forskare vid Naturhistoriska riksmuseet.

>

3D-printa med månstoft

15 juli, 2019 - Högskolan i Halmstad

Den 21 juli 1969 tog Neil Armstrong sina första steg på månen – på en yta täckt av månstoft. Nu, 50 år senare, utvecklar forskare möjligheten att använda månstoft i särskilda 3D-skrivare. Varför? Jo, för att kunna bygga en månbas utan att behöva ta med tungt material från jorden.

>

Juiceindustrins bärrester blir nyttiga snacks

15 juli, 2019 - Chalmers tekniska högskola

Bärresterna som blir över i juice- och smoothietillverkning innehåller många näringsämnen och fibrer. Men resterna går till spillo. Nu har forskare, med Chalmers i spetsen, tagit fram en metod för att göra resterna till nyttiga snacks.

>

Ständig rädsla för rovdjur ökar risken att bli sjuk

9 juli, 2019 - Lunds universitet

Rovdjur utgör inte bara ett omedelbart dödshot för många djur. De påverkar dem även rent fysiskt genom att finnas i deras närhet. Forskare vid Lunds universitet har undersökt vad som händer med bytesdjurens immunförsvar när de tvingas lägga en stor del av sin energi på att undvika att bli uppätna. För att skydda sig kan […]

>

Han lyfter Sveriges nya forskningssatellit

9 juli, 2019 - Chalmers tekniska högskola

Det är den första svenska forskningssatelliten på 18 år. Nästa år skjuts satelliten Mats upp från Vostochny Cosmodrome i Ryssland. Huvudinstrumentet ombord är baserat på en ny typ av teleskop som är utvecklat i Göteborg och beskrivs i en avhandling av Arvid Hammar.

>

Fönsterfilm kan jämna ut temperaturen med hjälp av solenergi

8 juli, 2019 - Chalmers tekniska högskola

​En fönsterfilm med en specialdesignad molekyl skulle kunna ta udden av den värsta värmen mitt på dagen och istället fördela den jämnt från morgon till kväll. Molekylen har den unika förmågan att fånga upp energi ur solens strålar för att senare avge den som värme. Det visar forskare på Chalmers i den vetenskapliga tidskriften Advanced Science.

>

Tillgängliga experter på djur och natur under sommaren 2019

5 juli, 2019 - Naturhistoriska riksmuseet

Kontaktlista som hjälp till journalister att hitta rätt expert.
Sommaren innebär alltid naturhändelser med allmänintresse och Naturhistoriska riksmuseet har kanske den expert du söker. Välkommen att kontakta oss!

>

Torr is avslöjar asteroiders ursprung

4 juli, 2019 - Lunds universitet

Nu har forskare för första gången lyckats bevisa att en del av asteroiderna i vårt solsystem ursprungligen föddes längre bort. Enligt studien har vissa asteroider i ung ålder påverkats kraftigt av de jättelika gasplaneternas gravitation. Mellan planeterna Mars och Jupiter ligger tiotusentals asteroider i ett ringformat bälte runt solen. Tidigare beräkningar har gjort gällande att […]

>

Proteiner fångade i glas kan ge ny kunskap om läkemedel

3 juli, 2019 - Chalmers tekniska högskola

Chalmersforskare har utvecklat en unik metod för att studera proteiner, vilket öppnar helt nya dörrar för läkemedelsforskningen. Genom att fånga proteiner i en nanokapsel av glas kan forskarna skapa unika bilder av proteiner i naturlig miljö. Resultaten har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Small.