Pressmeddelanden

Naturvetenskap

Forskare presenterar ny metod för att datera jordbävningar och sprickbildning

17 januari, 2020 - Linnéuniversitetet

En internationell studie presenterar en ny teknik för att datera rörelser i sprickor i berggrunden. Studien visar att det är möjligt att spåra jordbävningshistorik i berggrunden över årmiljarder vilket är viktigt för att förstå plattektonisk utveckling och förutse seismisk aktivitet. Dramatisk frigörelse av energi skapas i jordbävningar när olika segment av berggrunden sätts i rörelse, […]

Vargar kan förstå människor och apportera bollar

16 januari, 2020 - Stockholms universitet

För många hundar är apport en naturlig lek. Nu har forskare vid Stockholms universitet upptäckt att också vargar kan tolka mänsklig kommunikation och förstå att de ska hämta en kastad boll. En förmåga som man tidigare trott uppstod hos hundar först sedan de blivit tama.

Forskare avslöjar liknande organutveckling i växter och djur

16 januari, 2020 - Umeå universitet

Ett forskarteam på UPSC lett av Umeåforskaren Hannele Tuominen visar att död av vissa celler i roten är viktig för att sidorötter ska växa. Tidigare antog man att kontrollerad celldöd är mindre viktig i växternas organutveckling. Dessa nya resultat tyder på att organbildning i växter och djur inte skiljer sig så mycket. Studien publiceras i dag i tidskriften Current Biology.

Studerar faktorer som säkerställer cellens proteinproduktion

16 januari, 2020 - Umeå universitet

Felaktigheter i tRNA-biogenesen kan påverka genuttrycket och är förknippade med många typer av sjukdomar såsom cancer och neurologiska sjukdomar. I sin avhandling bidrar Fu Xu till kunskap om funktionen hos de faktorer som påverkar tRNA-biogenes.

Minskningen av däggdjursarter började tidigt

15 januari, 2020 - Göteborgs universitet

Den biologiska mångfalden började minska tidigare än vad forskare hittills trott. Enligt en ny studie, som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Ecology Letters, är det människans förfäder som påbörjade processen.

Det internationella forskarteamet bakom den nya studien kommer från Sverige, Schweiz och Storbritannien. Forskarna framhåller i studien att den pågående biologiska mångfaldskrisen inte är ett nytt fenomen, utan representerar en acceleration av en process som människans förfäder påbörjade för miljontals år sedan.

–  Utrotningar av arter, som vi kan se den i fossilregister, förklaras ofta med klimatförändringar. Men klimatförändringarna i Afrika under de senaste miljoner åren var relativt små och våra analyser av fossilregistret visar att klimatförändringar inte är den huvudsakliga förklaringen till dessa utrotningar, säger Søren Faurby, forskare vid Göteborgs universitet och huvudförfattare till studien.

Umeåforskare upptäcker molekyl för cancerdiagnostik

14 januari, 2020 - Umeå universitet

Fyrsträngat DNA som associeras med uppkomsten av cancer och utveckling av nya cancerläkemedel kan specifikt detekteras med en fluorescerande molekyl. Det visar ett forskarteam vid Umeå universitet i en ny studie som publiceras i Angewandte Chemie.

Havsförsurningen är ett stort problem – men den stör inte korallrevsfiskars beteende

8 januari, 2020 - SLU

Tidigare studier har hävdat att havsförsurning förändrar beteenden hos fiskar på korallrev, så att de lockas av lukten av rovfisk och tappar förmågan att hitta hem. Nu visar en ny studie, publicerad i Nature, att havsförsurning inte alls påverkar beteendet hos korallrevsfiskar. Forskarna betonar samtidigt att det är helt klarlagt att havsförsurning har många andra mycket negativa effekter.

Elever har liten möjlighet att jobba med matematiska problem

7 januari, 2020 - Umeå universitet

​Elever inom gymnasieskolan erbjuds begränsade möjligheter att arbeta med problemlösning. För att fördjupa förståelsen för problemlösning har Jonas Jäder även studerat några av de komponenter som är värdefulla för elevers problemlösande. Han försvarar sin avhandling den 10 januari vid Umeå universitet.