Pressmeddelanden

Nya publikationer

>

Svensk välvilja riskerar skada unga flickor

18 april, 2019 - Malmö universitet

Svenska myndigheters strävan att skydda flickor och unga kvinnor från att bli könsstympade riskerar att ha motsatt effekt. Flickornas hälsa och välmående äventyras samtidigt som uppmärksamheten kring påstådda mörkertal riskerar fördröja att traditionen upphör. Det menar Sara Johnsdotter, professor vid Malmö universitet, som idag publicerar en ny studie.

>

Så skapas skräddarsydda material med ultrasnabba relationer

17 april, 2019 - Chalmers tekniska högskola

Med hjälp av magiska vinklar och unika energitillstånd går det att designa skräddarsydda atomtunna material som skulle kunna användas i framtidens elektronik. Nu presenterar forskare vid Chalmers och Regensburgs universitet i Tyskland ett recept för att komponera och krydda material med ultrasnabba kopplingar. Resultaten publicerades nyligen i den högrankade tidskriften Nature Materials.

>

Världens snabbaste vätgassensor bäddar för ren energi

11 april, 2019 - Chalmers tekniska högskola

Vätgas är en ren och förnybar energibärare som kan driva bilar som bara släpper ut vatten. Problemet är att vätgasen är mycket brandfarlig när den blandas med luft. Därför krävs supereffektiva detektorer. Nu presenterar Chalmersforskare den första vätgassensorn i världen som uppnår de högt ställda framtida kraven för att få användas i vätgasbilar.

>

Bok ger nycklar till att se litteratur på nytt sätt

10 april, 2019 - Göteborgs universitet

Han saknade en bok som på ett enkelt sätt förklarar hur en läsare kan ta sig an en berättande text utifrån olika perspektiv och begrepp – för att få en djupare läsupplevelse. Så Christer Ekholm, studierektor i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet, skrev en själv. – Litteratur skapar individuella upplevelser, det är såklart själva kraften i […]

>

Islam som resurs för kamp i amerikansk hip-hop

8 april, 2019 - Lunds universitet

Ända sedan hip-hopens födelse i South Bronx i New York har islam varit ett centralt inslag i musiken. Islamologen Anders Ackfeldt vid Lunds universitet analyserar flera exempel på detta i sin avhandling Islamic Semiotic Resources in US Hip-Hop Culture.

>

Utsläppen av växthusgaser från Sibiriska sjöar är höga

8 april, 2019 - Umeå universitet

En studie ledd av forskare vid Climate Impacts Research Centre (CIRC), Umeå universitet visar att utsläpp av växthusgaser från sjöar i västra Sibirien är höga, men kan minska när permafrosten tinar. Resultaten är publicerade i Nature Communications.

>

Genombrott i förståelsen av hur vissa sarkom uppstår

8 april, 2019 - Göteborgs universitet

Uppkomsten av vissa cancersjukdomar inom gruppen sarkom är kopplat till en hittills okänd interaktion mellan olika proteiner. Fynden som presenteras öppnar för möjligheten att på sikt kunna pröva nya behandlingar mot dessa former av sarkom. – Nu vet vi vilka mekanismer vi ska rikta strålkastaren mot i den fortsatta forskningen, säger Pierre Åman, professor i […]

>

Tillgång till friluftsliv allt viktigare vid val av bostadsort

5 april, 2019 - Mittuniversitetet

Allt fler svenskar menar att friluftsliv är en viktig faktor när man väljer var man vill bo. Det visar den nationella undersökningen av svenska folkets friluftsvanor som genomförts av turismforskningscentret ETOUR vid Mittuniversitetet. I den nu genomförda enkäten svarade varannan svensk, drygt 52 %, att tillgången till friluftsliv är viktig när man väljer bostadsort. Det […]

>

Kan liv från jorden överleva på Mars?

2 april, 2019 - Umeå universitet

Finns det liv på Mars och kan liv från jorden överleva där – eller på andra rymdkroppar i rymden? det internationella BIOMEX-forskningsteamet som omfattar forskare från många länder och rymdorganisationer, däribland Natuschka Lee vid Umeå universitet har gjort biologiska experiment under rymdbetingelser. En översikt av deras resultat har nu publicerats.

>

Få barn som for illa i fosterhem fick upprättelse

29 mars, 2019 - Linköpings universitet

​Många av de som vanvårdats i fosterhem och på institution under barndomen nekades upprättelse av staten. Bara de fall av allvarlig vanvård som Ersättningsnämnden såg som de mest väldokumenterade och detaljerade har kompenserats – i strid med ambitionen att bedömningarna skulle vara generösa. Studien har gjorts av forskare vid Linköpings universitet.