Pressmeddelanden

Nytt om namn

Pressinbjudan: Upptakt för kvinnliga dirigenter

21 januari, 2020 - Malmö universitet

Könsobalansen inom dirigentyrket är fokus för ett nytt samarbete mellan Malmö Universitet och Musikhögskolan i Malmö. På fredag 24/1 bjuds media in till Upptakt för kvinnliga dirigenter, en dag om och för kvinnliga dirigenter där internationellt erkända Ruth Reinhardt deltar.

Arbetsmiljöproblem för skolan när föräldrar hänger ut lärare på Facebook

20 januari, 2020 - Malmö universitet

Skolan är en utsatt plats. För elever – men också för lärare. Nu ska forskare vid Malmö universitet utveckla metoder för att förebygga digitala kränkningar i skolvärlden. ”Föräldrar kan vara ett arbetsmiljöproblem för lärare, säger Rebecka Cowen Forssell, forskare.”

Kvinna och chef innebär ökad risk för sexuella trakasserier

16 januari, 2020 - Stockholms universitet

Att göra karriär och bli chef skyddar inte kvinnor mot sexuella trakasserier på arbetsplatsen. Tvärtom är det vanligare att kvinnor utsätts för trakasserier när de har arbetsledande funktioner. Det visar en ny studie från Institutet för social forskning som undersökt förhållanden i Sverige, USA och Japan.

”Tron på sig själv är vägen tillbaka till arbete”

14 januari, 2020 - Högskolan i Gävle

​Genom att tro på sin förmåga att arbeta, trots rygg- och nackbesvär, hittar kvinnorna olika sätt att hantera sin smärta, säger Mamunur Rashid, forskare vid Högskolan i Gävle.

Mamunur Rashid har under lång tid följt över 200 kvinnor, sjukskrivna av denna orsak, för att utröna vilka faktorer som gynnar och vilka som missgynnar en återkomst till arbete.

Två av Sveriges mest prestigefyllda priser inom företagsekonomi till Mathias Karlsson

17 december, 2019 - Linnéuniversitetet

Mathias Karlsson vid Linnéuniversitetet har för sin avhandling ”Infinitely Demanding Entrepreneurship” mottagit Oskar Silléns pris för bästa doktorsavhandling. Han har dessutom tilldelats det eftertraktade Wallanderstipendiet i företagsekonomi. Stipendiet är på drygt 1,7 miljoner kronor och finansierar tre års heltidsforskning. Oskar Sillén-priset föräras årligen Sveriges främsta nya forskare i företagsekonomi. Priset och ett stipendium på 30.000 […]

Europeiskt samarbete för bättre skolmiljö

11 december, 2019 - Högskolan i Gävle

​I ett treårigt projekt ska forskarna Anneli Frelin och Jan Grannäs vid Högskolan i Gävle, tillsammans med skolpersonal, utveckla metoder för att förändra och förbättra skolans fysiska miljö.

Projektet är ett samarbete mellan forskare från Sverige, England, Island, Danmark, Italien och Portugal

Stressforskning och kultur i ny podd

3 december, 2019 - Stockholms universitet

Är julstress ett folkhälsoproblem och vad är egentligen stress? Det är några ämnen i Stressforskningspodden från Stressforskningsinstitutet. Varje avsnitt tar avstamp i en kulturyttring kopplad till det aktuella temat. Bland gästerna finns skådespelaren Sissela Kyle samt musikerna Tomas Adolphson och Anders Falk.

Låg grön aktivitet i svenska företag

28 november, 2019 - Uppsala universitet

Trots stor generell uppmärksamhet och globalt engagemang i klimatfrågan är det bara ett fåtal anställda inom svenska företag som tar initiativ till miljöprojekt på arbetet. Det är inte miljöaktivister som gör det utan i första hand personer som är vana att driva förnyelseprojekt inom andra områden.

Många barn till migranter lyckas – men varför lyckas de?

22 november, 2019 - Högskolan i Gävle

​Föräldrar som migrerat säger till sina barn att ”Vi fick offra mycket när vi kom hit och nu måste ni på något sätt göra det värt det”.
– Detta skapar ett driv hos barn till migranter, säger Pinar Aslan, forskare vid Högskolan i Gävle.
– Det är jätteviktigt att man är medveten om den roll som familjen spelar och att man stöttar familjen och kompenserar för brisen på praktiska resurser.