Pressmeddelanden

Nytt om namn

Högskolans forskning vann EU-pris för hjälp till äldre och funktionsnedsatta

26 mars, 2020 - Högskolan i Gävle

Högskolan i Gävles spetsforskning mottog i mars 2020 utmärkelsen månadens pris av EU:s stora program för att främja bättre livskvalitet hos äldre och funktionsnedsatta .

– Vi tar nu fram en konsumentprodukt, tunnare och smidigare och till ett pris som alla kan ha råd med, säger robotforskaren Sajid Rafique.

Fråga experterna på Karlstads universitet om coronakrisen

24 mars, 2020 - Karlstads universitet

Karlstads universitet har sammanställt en lista över forskare som kan svara på olika frågor om coronavirusets påverkan på samhället. Hur studerar man hemifrån på bästa sätt? Vad händer med våldsutsatta barn om skolorna stänger? Hur påverkas innovation och nya tjänster av coronakrisen? Det är några av alla de frågor som forskare vid Karlstads universitet kan svara på.

Lusse och knäckebröd i Shanghai – ny bok studerar vår tids emigration

5 mars, 2020 - Malmö universitet

Många européer väljer att flytta utomlands. För Sveriges del handlar det om drygt 660 000 svenskar. Ålder och familjesituation påverkar dock deras möjligheter att bli en del av sitt nya land. Det visar en ny bok baserad på forskning om vår tids europeiska emigration.

Satsning på hälsa ökade Scanias produktion

20 februari, 2020 - Högskolan i Gävle

Bengt Halling har implementerat human lean inom industrin och vård i tio år och hans övertygelse är lean måste kopplas till ett hälsosammanhang. Han ser hälsa, hur man mår på jobbet, som grundläggande resurs för människors förmåga.

Bengt säger att en forskare uttryckt vad han menar väldigt bra: ”Ledarskap handlar inte bara om att skapa visioner, det handlar också om att inte släcka engagemang”

PR-branschen skolar politiker i näringslivstänk

18 februari, 2020 - Institutet för Framtidsstudier

​Det blir allt vanligare att politiker går från politik till PR- och lobbyuppdrag. Åtskilliga återvänder också till politiken. Men inte utan att förändras. Enligt en intervjustudie av 25 politiker som roterat mellan politik och PR förändras deras värderingar i grunden. De socialiseras in i marknadens logik.

Mobilen – ett växande arbetsmiljöproblem inom handeln

17 februari, 2020 - Karlstads universitet

Hur reagerar och hanterar anställda i handeln betalsituationer där kunden nonchalerar dem och istället tittar ned i sin mobiltelefon? Detta har forskarna Markus Fellesson, docent vid Centrum för tjänsteforskning vid Karlstads universitet, och Nicklas Salomonson, biträdande professor vid Högskolan i Borås, studerat och svaren visar att det har en negativ påverkan på arbetsmiljön.

Det finns positiv jobbstress

13 februari, 2020 - Högskolan i Gävle

– Måttlig stress är bra för hälsan och för arbetet, säger Mamunur Rashid, doktor i arbetshälsovetenskap vid Högskolan i Gävle.
Många läkare och sjuksköterskor väljer, till exempel, att arbeta på en akutavdelning fast de vet att det är stressigt arbetsmiljö där. De kan sin profession och har på så sätt kontroll och en realistisk tro på sig själva trots den stressiga miljön.

Därför slutar så många unga mäklare

3 februari, 2020 - Högskolan i Gävle

Många nyutbildade mäklare väljer att lämna yrket tidigt i karriären. – Det är svårt att få balans mellan arbete och fritid och många unga får ingen bra hjälp in i yrket, säger Mats Lövgren, lärare på fastighetsmäklarprogrammet vid Högskolan i Gävle.
– Det är ett enormt intresse för våra studenter, de uppvaktas redan under insparken när de påbörjar sin utbildning, säger Mats Lövgren.

Slaveriets bojor tynger fortfarande, enligt prisad Harvardprofessor

27 januari, 2020 - Lunds universitet

Harvardprofessorn Nathan Nunn är årets mottagare av Familjen Jan Söderbergs pris i ekonomi. Nunn besöker Ekonomihögskolan vid Lunds universitet den 25 mars för att ta emot priset på en miljon kronor. Experimentell nationalekonomi och utvecklingsekonomi är i ropet – från 2019 års nobelpristagare i ekonomi, till nu också Lunds egen motsvarighet i nationalekonomen och ekonomhistorikern Nathan […]