Pressmeddelanden

Nytt om namn

>

AI – revisorns undergång?

7 december, 2018 - Högskolan i Gävle

– Vi kommer att utveckla en automatisk revisionsfunktion baserad på artificiell intelligens (AI) och när det gäller det repetitiva och tidskrävande arbetet inom revision kan AI definitivt ta över, säger Jan Svanberg, lektor i företagsekonomi vid Högskolan i Gävle.
– Det gynnar ju försäkringstagarna i slutändan, de får en bättre handläggning, mer precision och mindre felaktiga beslut.

>

Högskolan ska kompetensutveckla specialister i basindustrin

5 december, 2018 - Högskolan i Gävle

Högskolan i Gävle och Luleå Tekniska Universitet ska nu tillsammans utveckla kurser för ett livslångt lärande inom basindustrin. Basindustrierna har stora behov För att möta utmaningarna med den digitala utvecklingen och Industri 4.0 finns stora behov av att förnya och fördjupa kompetensen hos yrkesverksamma inom basindustrin. Högskolan i Gävle kommer därför tillsammans med Luleå Tekniska […]

>

Högskolan i Gävle får rätt att utbilda civilingenjörer

27 november, 2018 - Högskolan i Gävle

​Universitetskanslersämbetet (UKÄ) meddelar att Högskolan i Gävle får rätten att utfärda civilingenjörsexamen. Det här lyfter Högskolan i Gävle och är samtidigt ett stort steg framåt för kompetensförsörjningen i Gävle och hela Gävleborgs län, säger rektor Ylva Fältholm.
– Väldigt smickrande, det finns inte en enda tveksamhet någonstans. Detta är mycket starkt för Högskolan, säger Magnus Isaksson.

>

Så skapas arbetsplatser där sjuksköterskor vill arbeta

13 november, 2018 - Uppsala universitet

Brist på sjuksköterskor och kritik mot stressig arbetsmiljö är återkommande larm om situationen inom vården. Men många trivs jättebra på jobbet, något som sällan lyfts fram i debatten. I en ny studie, publiceras i tidskriften International Journal of Nursing Studies, har Carina Ahlstedt undersökt vilka faktorer som får sjuksköterskor att trivas och stanna på en arbetsplats.

>

Pris till avhandling om stöd till förstagångsföräldrar

8 november, 2018 - Högskolan i Skövde

Skaraborgs Akademi delar varje år ut ett pris till den doktorsavhandling vid Högskolan i Skövde som förtjänar särskild uppmärksamhet. Årets pristagare är Caroline Bäckström, lektor i omvårdnad. Resultatet av hennes forskning visar vilken skillnad stöd till förstagångsföräldrar, från både vården och anhöriga, kan göra i samband med barnafödande.

>

Studenter prisas för uppsats om mätningar i HR-arbete

31 oktober, 2018 - Högskolan i Skövde

Hur arbetar egentligen HR-chefer med siffror och mätningar? Det frågade sig Henrik Olsson och Sofia Andersson, studenter vid Högskolan i Skövde, i sitt examensarbete. Nu belönas deras uppsats med ett fint pris.

>

Relationer avgör familjeföretagens framtid

22 oktober, 2018 - Jönköping University

Vilken betydelse har relationsbyggandet mellan en extern vd och ägarna i familjeföretag? I en ny doktorsavhandling på Jönköping University visar Matthias Waldkirch hur misskötta relationer kan få stora konsekvenser för organisationen.
– Ägarna letar ofta efter formella kvalifikationer vid rekrytering, men det säger inget om hur vd:n fungerar i ett familjeföretag, säger Matthias Waldkirch.

>

Livet tio år efter uppsägningen

16 oktober, 2018 - Karlstads universitet

Vilka är de långsiktiga konsekvenserna när industriarbetare sägs upp vid en omstrukturering? Vad händer med individer och familjer? Hur effektiva är stödprogram och arbetsmarknadsåtgärder i ett längre perspektiv? Det är frågor som forskare på Handelshögskolan vid Karlstads universitet, Malmö universitet, Högskolan Dalarna och Försvarshögskolan söker svaren på i ett nytt forskningsprojekt.

>

Tre dataspel från Högskolan tävlar om spelutmärkelse

16 oktober, 2018 - Högskolan i Skövde

På torsdagskväll, under Sweden Game Conference, delas årets Skövde Academic Game Award (SAGA) ut av Skövde kommun. Priset går till årets bästa spel utvecklat av högskolestudenter. I år gör Llama Palooza, Cateau, Cossette’s Cassettes upp om prissumman på 20.000 kronor.

>

1000 åttondeklassare på teknikmässa

9 oktober, 2018 - Högskolan i Gävle

10-11 oktober bjuder Högskolan i Gävle in alla åttor i Gävle, Sandviken, Ockelbo, Hofors och Älvkarleby för att visa hur kul och spännande det kan vara som ingenjör.
– Jag skulle vilja få ungdomarna att våga öppna ögonen för detta. De kan vinna så mycket och det finns så stora möjligheter och passar så många, säger Anna Högberg som undervisar på Miljöstrategprogrammet och för miljöingenjörerna.