Pressmeddelanden

Ospecificerat

>

Här storsatsas det på internationell studentrekrytering

29 november, 2018 - Här storsatsas det på internationell studentrekrytering

Intresset för att plugga på MDH på den internationella marknaden är stort och antalet internationella studenter som söker till högskolan ökar. På akademin för ekonomi, samhälle och teknik (EST) väljer man att storsatsa på internationell studentrekrytering och gör bland annat insatser i Indonesien, Thailand, Mexiko, Nederländerna och Tyskland.

>

Känt Linnéporträtt åter i Sverige

19 november, 2018 - Uppsala universitet

Uppsala universitetsbibliotek har nyligen köpt in ett sedan länge svåråtkomligt men välkänt porträtt av Carl von Linné. Den lilla teckningen, en laverad blyertsteckning, är utförd av Jean Eric Rehn runt år 1750, en av den gustavianska tiden mest kända svenska konstnärer och arkitekter. Porträttet kommer att ställas ut och visas för allmänheten från och med juni 2019.

>

Fem länder kraftsamlar för ett aktivare idrottsliv för barn med Downs syndrom

14 november, 2018 - Högskolan Kristianstad

Trots önskan om ett aktivare liv är barn och ungdomar med Downs syndrom alltför stillasittande. Kristianstadsforskarna som kartlagt detta startar nu ett nytt projekt tillsammans med fyra andra länder för att ge dessa barn bättre förutsättningar till ett aktivare liv. På onsdag träffas forskarna från de fem länderna i Kristianstad för första gången, en grundkurs för idrottsrörelsen planeras.

>

Tre nya hedersdoktorer vid MDH

14 november, 2018 - Tre nya hedersdoktorer vid MDH

Mälardalens högskola har utsett tre nya hedersdoktorer; Gisele Mwepu, Johan Fastbom och Ola Sellin. De kommer att promoveras under Akademisk högtid 5 april i Västerås.

>

Substans som kickar igång nybildning av insulinproducerande celler prövas i diabetesstudie

13 november, 2018 - Uppsala universitet

Kan framtidens behandling mot typ 1-diabetes vara läkemedel som gör att bukspottkörteln åter producerar celler som utsöndrar insulin? Det ska en patientstudie på Akademiska sjukhuset ge svar på. I studien prövas ett ämne, gammaaminosmörsyran GABA, en av de viktigaste signalsubstanserna i hjärnan. Forskningen uppmärksammas med anledning av världsdiabetesdagen 14 november.

>

Valexpert och kamelryttare föreläser på Högskolan i Skövde när Skaraborgs Akademi utser årets skaraborgare och delar ut pris

12 november, 2018 - Högskolan i Skövde

Lika säkert som att Nobeldagen firas i mitten av december varje år så går det nästan att ställa klockan efter Skaraborgs Akademis gästspel på Högskolan i Skövde. Precis som tidigare sker besöket i mitten på november, i år torsdag 15:e, och då föreläser akademiledamöterna Marianne Ahrne och Sören Holmberg. Dessutom delar akademin ut pris och utser årets hedersskaraborgare.

>

Åtta länder träffas för att gemensamt förbättra vården

9 november, 2018 - Högskolan Kristianstad

Europeiska hälso- och sjukvårdssystemet kämpar med sina budgetar och brist på vårdpersonal, samtidigt som resultaten för patienterna behöver förbättras. Det konstaterar EU-kommissionen. På måndag träffas forskare och specialister från åtta länder i Kristianstad för att utveckla praktiska metoder och verktyg för snabbare och mer hållbar implementering av förbättringar och innovationer inom vården.

>

Forskningsstudie ska förbättra tidig upptäckt av förlossningsdepression

7 november, 2018 - Uppsala universitet

​Mer än var tionde nybliven mamma drabbas av förlossningsdepression, men långtifrån alla fångas in av vården och får rätt stöd. Förutom att själv må dåligt får många svårt att knyta an till barnet. Som resultat av en forskningsstudie i Uppsala utvecklar kvinnokliniken på Akademiska sjukhuset en multiprofessionell stödgrupp. Samtidigt tas en manual fram för screening vid utskrivning från BB.

>

Nästan sju förstahandssökande per plats till förskollärarprogrammet på MDH

23 oktober, 2018 - Nästan sju förstahandssökande per plats till förskollärarprogrammet på MDH

Den 15 oktober stängde ansökan till vårens utbildningar. Trots att söktrycket i hela landet minskade med en procent ökade Mälardalens högskola (MDH) med totalt 17 309 sökande jämfört med 16 411 förra året. I genomsnitt har de grundutbildningsprogram som startar nästan tre förstahandssökande per plats.

>

MDH och ABB bjuder in gymnasielever till Teknikdagen

22 oktober, 2018 - MDH och ABB bjuder in gymnasielever till Teknikdagen

Den 23 oktober arrangeras Teknikdagen på Mälardalens högskola (MDH) i Västerås i samarbete med ABB. Närmare 150 gymnasielever från ABB Industrigymnasium och Rudbeckianska gymnasiet är inbjudna till en interaktiv inspirationsdag för att öka ungas intresse för teknikfrågor.