Pressmeddelanden

Ospecificerat

Mälardalens högskola och Sparbanken Rekarne ingår strategiskt samarbete

12 december, 2019 - Mälardalens högskola och Sparbanken Rekarne ingår strategiskt samarbete

Mälardalens högskola (MDH) och Sparbanken Rekarne stärker sitt samarbete och ingår idag ett strategiskt avtal om samproduktion inom områdena forskning, utbildning och fortbildning för yrkesverksamma. Målsättningen är att tillsammans göra satsningar som stärker innovationskraften i Sörmland.

Klart: Campus Värnamo blir ny strategisk partner till Jönköping University

2 december, 2019 - Jönköping University

Nu är det klart: Campus Värnamo blir en ny strategisk partner till Jönköping University samt dess forsknings- och utbildningsmiljö SPARK.
– Vi kan bidra till Jönköping University med våra nära företagskontakter i GGVV-regionen, säger Lars-Uno Åkesson, kompetensakademiskansvarig på Campus Värnamo.

Drygt 4000 VM-enkäter analyserade – nu kommer svaren

2 december, 2019 - Mittuniversitetet

Forskare vid turismforskningscentret ETOUR har nu analyserat 4118 enkäter som besvarades av besökare vid alpina VM och skidskytte-VM i Åre och Östersund den gångna vintern. Enkäterna är en del i den stora forskningsstudie som presenteras på onsdag. Svaren visar på mycket nöjda besökare. − Om vi tittar på ett snittbetyg för de båda evenemangen så […]

Ny forskningsapp för gravida och nyförlösta

29 november, 2019 - Uppsala universitet

Via en ny app, Mom2B, inbjuds gravida och nyförlösta kvinnor att medverka i en ny nationell forskningsstudie om perinatal hälsa, ledd från Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet. Syftet är att tidigt kunna identifiera högriskgrupper och på sikt förbättra kvinnornas hälsa.

Samarbete med MDH ger ABB Industrigymnasiums elever möjlighet att ta högskolepoäng på gymnasiet

28 november, 2019 - Samarbete med MDH ger ABB Industrigymnasiums elever möjlighet att ta högskolepoäng på gymnasiet

Nu har det gått drygt ett år sedan den Sverigeunika spetsutbildningen ”Teknikspets mot smarta system och produkter” startade på ABB Industrigymnasium i Västerås. Utbildningen är framtagen i nära samarbete med Mälardalens högskola (MDH) och ger eleverna möjlighet att ta högskolepoäng redan på gymnasiet.

Kön bör i högre grad styra behandling vid mantelcellslymfom

26 november, 2019 - Uppsala universitet

Drygt fyra av tio patienter som drabbas av mantelcellslymfom har redan andra sjukdomar vilket gör det svårare att tolerera gängse behandling med cytostatika och antikroppar. Nästan alla män dör av lymfomet medan kvinnor oftare dör av andra sjukdomar. Därför bör behandlingen anpassas även efter kön, enligt en ny forskningsstudie ledd från Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet.

Hon representerar MDH i riksfinal för forskare

22 november, 2019 - Hon representerar MDH i riksfinal för forskare

Lisa Waltersson är forskaren som vill få äldre att minska sitt stillasittande med hjälp av ny teknik. Tisdagen den 26 november är hon en av åtta forskare som tävlar i riksfinalen av Forskar Grand Prix − Sveriges största tävling i presentationsteknik för forskare.
− Det känns bra! Jag ser fram emot att representera högskolan, säger Lisa Waltersson, doktorand inom hälsa och välfärd vid MDH.

Barn kan fasta kortare tid inför operation

20 november, 2019 - Uppsala universitet

Alla barn som ska sövas behöver fasta en tid före operation, för att minska risken för farlig kräkning under narkosen. Ny forskning vid Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet tyder på att fritt intag av vatten, saft och andra klara drycker fram till operation inte ökar risken för sådana komplikationer.

Processerna bakom beteendeupprepning och innovation inom skrivna nyheter – ny forskning från Jönköping International Business School

19 november, 2019 - Jönköping University

I sin avhandling “Written news at the crossroads: The role of capital in the entrepreuneral processes of reproduction and novelty in an institutional field in crisis” har Joaquín Cestino, doktorand vid Jönköping International Business School, satt fokus på ett problem som han tidigare själv brottats med som yrkesverksam inom skrivna nyheter.

Ny substans som kan stimulera insulinproduktion prövas i studie på Akademiska

13 november, 2019 - Uppsala universitet

Personer med typ 1-diabetes är i dag hänvisade till livslång behandling med insulin via spruta eller pump. I en patientstudie på Akademiska sjukhuset prövas om gammaaminosmörsyra (GABA), en av de viktigaste signalsubstanserna i hjärnan, kan återskapa den egna insulinproduktionen och bli ett nytt läkemedel. Forskningen uppmärksammas med anledning av världsdiabetesdagen 14 november.