Pressmeddelanden

Ospecificerat

>

Höstens konsterter från Musik- och operahögskolan vid Mälardalens högskola

25 september, 2018 - Höstens konsterter från Musik- och operahögskolan vid Mälardalens högskola

Höstens kalendarium erbjuder ett flertal konserter med högskolans musikstudenter, bland annat på Västerås konserthus, stadsbiblioteket och på campus i Västerås. Första konserten i utbildningens egna lokaler, på Västerås slott, hålls i Rikssalen, onsdagen den 26 september.
Biljetter till Mozarts Requiem, via Västerås domkyrka – i övrigt Fri entre!

>

100 forskare ger 80 analyser 10 dagar efter valet

19 september, 2018 - Mittuniversitetet

Torsdag 20 september släpps valanalysen Snabbtänkt där 100 ledande forskare ger aktuella reflektioner kring valet 2018 i en gemensam rapport. Det är första gången någonsin som detta görs i Sverige. Valet 2018 diskuteras också vid ett seminarium i Stockholm samma dag.

>

För mycket bak för lite mat

4 september, 2018 - Uppsala universitet

Hemkunskapsundervisningen i särskolan har fel fokus och hjälper inte barnen att bli självständiga vuxna. Dels bakas det mer söta bakverk än det lagas mat, dels är den matlagning som görs allt för avancerad. Det är slutsatsen i en ny avhandling i kostvetenskap som snart läggs fram vid Uppsala universitet.

>

Hur kan Sverige dra nytta av dubbla VM i Jämtland?

28 juni, 2018 - Mittuniversitetet

Jämtland/Härjedalen står inför en unik situation med två världsmästerskap under 2019, då både alpina VM och skidskytte-VM arrangeras i Åre och Östersund under februari och mars. Under Almedalsveckan i Visby lyfts frågan om hur regionen och resten av Sverige kan dra nytta av arbetet kring världsmästerskapen. Seminariet genomförs på Campus Gotland, lokal B51, med start 13.30, onsdag 4 juli.

>

En mix av antikroppar driver på inflammation vid ledgångsreumatism

27 juni, 2018 - Uppsala universitet

En bred mix av antikroppar mot olika proteinfragment som innehåller aminsyran citrullin i lederna har koppling till graden av inflammation och ledskada vid ledgångsreumatism (reumatoid artrit). Det visar en ny forskningsstudie vid Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet.

>

Akademiska inför en ny skonsammare behandling av lymfödem

26 juni, 2018 - Uppsala universitet

Akademiska sjukhuset har infört en ny, mer skonsam behandling av lymfödem som innebär att man gör en koppling från de skadade lymfbanorna till mycket små vener så att lymfan kan passera förbi stoppet. Man gör en så kallad lymfaticovenös bypass. Ingreppet kan göras i dagkirurgi och innebär förutom potentiell lindring av besvär en chans att patienterna botas från sin sjukdom.

>

Odlarna visar vägen till väl fungerande vattenbruk

21 juni, 2018 - Göteborgs universitet

Komplicerade tillståndskrav och en lagstiftning som inte är uppdaterad är några av de utmaningar som vattenbruksentreprenörer ställs inför, visar ny forskning från Göteborgs universitet. Den nya forskningsstudien lyfter fram de viktigaste utmaningarna för vattenbrukarna och ger förslag på lösningar.

>

Bättre mat i äldrevården med kommunala kostvetare

18 juni, 2018 - Uppsala universitet

Trots att både Livsmedelsverket och Socialstyrelsen de senaste åren har kommit med nya riktlinjer för mat inom äldreomsorgen, är det långt ifrån alla kommuner som rättar sig efter dem. Det är olika förutsättningar och ambitionsnivå som styr satsningarna. Bäst lyckas de kommuner som har kostvetare anställda. Det visar en ny avhandling från Uppsala universitet.