Pressmeddelanden

Övergripande/ Övrigt

>

Minsta proteinfabriken i parasiter beskrivs av Umeåforskare

22 juli, 2019 - Umeå universitet

Jonas Barandun, forskare vid The Laboratory for Molecular Infection Medicine, MIMS, vid Umeå universitet och SciLifeLab, visar med hjälp av kryo-elektronmikroskopi unika detaljer om ribosomer i mikrosporidieparasiter. Resultaten som tagits fram i samarbete med forskare i USA publiceras i vetenskapstidskriften Nature Microbiology.

>

Äldre ändrar inställning till teknik efter användning

22 juli, 2019 - Örebro universitet

Ökad känsla av säkerhet och användarvänlighet är några av faktorerna som är viktiga för att äldre ska gilla teknik som används för att fler ska kunna bo hemma längre. Det visar en ny studie av Antonios Tsertsidis, doktorand i informatik vid Örebro universitet.

>

Umeåforskare hittade orsak till ALS-symptom hos världens yngsta patient

18 juli, 2019 - Umeå universitet

Forskare vid Umeå universitet och Norrlands universitetssjukhus har analyserat blod- och hudprover från ett tyskt spädbarn med ALS-liknande symptom. De har hittat orsaken till barnets sjukdom, ett ofullständigt protein som inte kan ta bort fria syreradikaler. Upptäckten har publicerats i vetenskapstidskriften New England Journal of Medicine.

>

50 år sedan månlandningen – svensk världsledande månforskning

17 juli, 2019 - Institutet för rymdfysik

50 år efter att den första människan satte sin fot på månen utför ett svenskt vetenskapligt instrument för första gången mätningar på månens yta. Institutet för rymdfysik, IRF, har sedan början av 2000-talet bidragit med världsledande teknikutveckling och forskning till europeiska, indiska och nu ett kinesiskt månprojekt.

>

3D-printa med månstoft

15 juli, 2019 - Högskolan i Halmstad

Den 21 juli 1969 tog Neil Armstrong sina första steg på månen – på en yta täckt av månstoft. Nu, 50 år senare, utvecklar forskare möjligheten att använda månstoft i särskilda 3D-skrivare. Varför? Jo, för att kunna bygga en månbas utan att behöva ta med tungt material från jorden.

>

Juiceindustrins bärrester blir nyttiga snacks

15 juli, 2019 - Chalmers tekniska högskola

Bärresterna som blir över i juice- och smoothietillverkning innehåller många näringsämnen och fibrer. Men resterna går till spillo. Nu har forskare, med Chalmers i spetsen, tagit fram en metod för att göra resterna till nyttiga snacks.

>

Nytt system säkrar spårbarhet inom textilbranschen

10 juli, 2019 - Högskolan i Borås

Hur kan ett plaggs ursprung härledas på ett säkert och trovärdigt sätt? Hur kan producenten garantera att det har producerats på ett socialt, miljömässigt och ekonomiskt hållbart sätt? Nu har ett nytt, säkert spårbarhetssystem utvecklats i ett forskningsprojekt vid Högskolan i Borås.

>

Styrketräning kan hjälpa mot klimakterieproblem

10 juli, 2019 - Linköpings universitet

Styrketräning två till tre gånger i veckan kan minska besvären med vallningar och svettningar i klimakteriet. Det visar en studie från Linköpings universitet. Studien är den första i världen som studerar sambandet mellan styrketräning och klimakteriebesvär.

>

Han lyfter Sveriges nya forskningssatellit

9 juli, 2019 - Chalmers tekniska högskola

Det är den första svenska forskningssatelliten på 18 år. Nästa år skjuts satelliten Mats upp från Vostochny Cosmodrome i Ryssland. Huvudinstrumentet ombord är baserat på en ny typ av teleskop som är utvecklat i Göteborg och beskrivs i en avhandling av Arvid Hammar.

>

Fönsterfilm kan jämna ut temperaturen med hjälp av solenergi

8 juli, 2019 - Chalmers tekniska högskola

​En fönsterfilm med en specialdesignad molekyl skulle kunna ta udden av den värsta värmen mitt på dagen och istället fördela den jämnt från morgon till kväll. Molekylen har den unika förmågan att fånga upp energi ur solens strålar för att senare avge den som värme. Det visar forskare på Chalmers i den vetenskapliga tidskriften Advanced Science.