Pressmeddelanden

Övergripande/ Övrigt

Unik hälsostudie får fem miljoner

25 februari, 2020 - Umeå universitet

En studie som är den första i sitt slag i Sverige har nyligen tilldelats 5 miljoner kronor av Stiftelsen Marcus och Amalia Wallenbergs minnesfond. Medlen kommer att användas till en pilotstudie för att undersöka hälsa och levnadsförhållanden bland den vuxna befolkningen i Jokkmokks kommun, Norrbotten.

Nya perspektiv hjälper barn med hemventilator

25 februari, 2020 - Högskolan i Borås

​Mer än 300 barn i Sverige lever med hemventilator, en maskin som understödjer eller helt ersätter barnets andning. En ny avhandling ger mer kunskap kring barnens, familjernas och de personliga assistenternas upplevelser.

Pressinbjudan Var rädd om din hjärna – hjärnskakning inom idrotten

25 februari, 2020 - Luleå tekniska universitet

Hjärnskakning är ett återkommande problem inom många idrotter, framför allt inom ishockey. Vad händer i hjärnan vid en hjärnskakning och vad är bästa behandlingen? Ta också del av helt nya forskningsresultat från djupintervjuer med före detta svenska toppspelare i landslaget och NHL som på grund av hjärnskador efter upprepade hjärnskakningar tvingats sluta.

Inbjudan: Välkommen till Humanistdygnet 2020

24 februari, 2020 - Linköpings universitet

Den 19 september 2020 återuppstår Humanistdygnet i Linköping. Genom en skön blandning av vetenskap och kultur vill Humanistdygnet ge besökaren tid för nya tankar. Alla hälsas välkomna.

Ny matematisk modell visar hur livets huvudgrupper uppstår i evolutionen

24 februari, 2020 - Uppsala universitet

Forskare vid Uppsala universitet och University of Leeds presenterar nu en matematisk modell av mångfalden i livets utvecklingshistoria. Modellen fördjupar kunskapen om hur nutidens organismgrupper har uppkommit och ger ett svar på Darwins ”förhatliga gåta” om blomväxternas ursprung. Forskningen publiceras i den vetenskapliga tidskriften Science Advances.

Forskare i Sudan för att studera klimatförändringarnas frontlinjer

24 februari, 2020 - Malmö universitet

Vårt hus brinner, säger Greta Thunberg. Redan nu är ökenspridning och torka en del av vardagen runt om i världen, bland annat i Sudan.
– Vi måste förbereda oss. Det vi ser i Sudan idag kommer vi kanske se hos oss i framtiden, säger Josepha Wessels, forskare vid Malmö universitet som forskar på plats i Sudans huvudstad Khartoum.

Frusen fågel var 46 000 år gammal berglärka

21 februari, 2020 - Stockholms universitet

Forskare har nu kartlagt delar av arvsmassan hos en välbevarad berglärka från Sibirien. Resultaten kan bidra till att förklara hur underarter utvecklas men även hur mammutstäppen omvandlades till tundra, taiga och stäpp vid slutet av senaste istiden.

Forskare prövar ny metod för att sanera förorenade sediment

20 februari, 2020 - Umeå universitet

Forskare vid Kemiska institutionen, Umeå universitet, har beviljats fyra miljoner kronor från Statens geotekniska institut för att pröva en ny saneringsmetod på förorenade sediment i sjöar och vattendrag. Metoden har utvecklats, patenterats och testats av forskare vid NASA:s Kennedy Space Center i USA.

Satsning på hälsa ökade Scanias produktion

20 februari, 2020 - Högskolan i Gävle

Bengt Halling har implementerat human lean inom industrin och vård i tio år och hans övertygelse är lean måste kopplas till ett hälsosammanhang. Han ser hälsa, hur man mår på jobbet, som grundläggande resurs för människors förmåga.

Bengt säger att en forskare uttryckt vad han menar väldigt bra: ”Ledarskap handlar inte bara om att skapa visioner, det handlar också om att inte släcka engagemang”