Pressmeddelanden

Övergripande/ Övrigt

>

Kvalitet i äldreomsorgen – mer än bara mätningar

25 september, 2018 - Högskolan i Skövde

Hur mäter vi kvalitet i äldreomsorgen? Och vad är det som ger värde åt en äldre person på ett äldreboende? Under måndagen diskuterades frågorna utifrån de nya forskningsrönen från Högskolan i Skövde tillsammans med företrädare från Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), Socialstyrelsen, politiker, vårdpersonal och äldreföreningar.

>

SKF och Luleå tekniska universitet förnyar samarbetet

25 september, 2018 - Luleå tekniska universitet

Det globala teknikföretaget SKF och Luleå tekniska universitet förlänger samarbetet inom området avancerad tillståndsövervakning. Det nya avtalet sträcker sig till år 2020. – Vi är väldigt glada för den här satsningen. SKF är en viktig industripartner för oss och jag är övertygad om att samarbetet kommer att leda till fortsatt forskning och innovation av hög […]

>

Forskarna intar scenen i Västerås

24 september, 2018 - Mälardalens högskola

På fredag 28 september klockan 13.00 gör fyra forskare upp om vem som är vassast på att presentera sin forskning på Mälardalens högskola (MDH). På bara fyra minuter ska de intressera, informera och underhålla publiken på Expectrum i Västerås. Smart, snabbt, skoj – det handlar om rikstäckande tävlingen Forskar Grand Prix.

>

”Från chock och ovisshet till kamp för överlevnad.” Avhandling om livsvillkoren för bröstcancerdrabbade kvinnor och deras familjer

24 september, 2018 - Malmö universitet

En kvinna med bröstcancer kastas mellan hopp och förtvivlan. Utåt försöker många att behålla fasaden, men inåt brottas många med negativa känslor. De behöver stöd av varandra i familjen och av sjukvården. En ny avhandling ger djupare förståelse av livsvillkoren för bröstcancerdrabbade kvinnor och deras familjer.

>

Öka användningen av bälte i buss

24 september, 2018 - VTI – Statens väg- och transportforskningsinstitut

Användningen av bälte i buss behöver bli bättre. Det visar en studie som VTI har tagit fram på uppdrag av Transportstyrelsen.

>

Astronomins dag och natt firas på Umevatoriet

24 september, 2018 - Umeå universitet

Lördag den 29 september är det äntligen dags för Astronomins dag och natt! Evenemanget är nationellt och sker årligen på flera orter i Sverige. I år är temat ”Röd planet, blå planet” med tanke på planeten Mars som varit närmare jorden än på mycket länge.

>

Datorsystem hjälper vårdpersonal ställa rätt diagnos

24 september, 2018 - Umeå universitet

För att ställa rätt diagnos i möten med patienter och ge stöd för medicinska beslut behöver hälso- och sjukvårdspersonal hålla sig uppdaterad kring hur ny forskning och praktiska tillämpningar inom olika vårdområden utvecklas. En ny avhandling från Umeå universitet visar hur sådana system kan utformas.

>

Genetisk risk: Ska forskare berätta?

24 september, 2018 - Uppsala universitet

Ska genetikforskare informera forskningsdeltagare om de upptäcker sjukdomsrisker hos deltagarna? Hur vet vi om komplex genetisk information är relevant för enskilda människor? Enligt Jennifer Viberg Johansson, aktuell med en ny avhandling i forsknings- och bioetik, behöver både etiker och genetiker förhålla sig till att nyttan inte är garanterad.

>

Nytt nummer av Journal of Northern Studies

21 september, 2018 - Umeå universitet

Journal of Northern Studies är en peer-review:ad akademisk tidskrift som ges ut av Skytteanska samfundet och kommer ut två gånger per år. Tidskriftens innehåll utgår från det nordliga rummet, med artiklar om bland annat samspelet mellan människor som kulturella varelser.

>

Ny metod ska utveckla den växande 3D-printindustrin

21 september, 2018 - Mittuniversitetet

Mittuniversitetet leder ett treårigt projekt som utvecklar en ny metod där additiv tillverkning, 3D-print eller AM, ska kunna bedrivas med lägre kostnader och högre funktionalitet. Projektet på närmare tio miljoner kronor fokuserar på flyg- och implantatindustrin och har fått knappt fem miljoner kronor i stöd av VINNOVA.