Pressmeddelanden

Övergripande/ Övrigt

Stephan Barthel världens mest citerade forskare om gröna städer

25 november, 2020 - Högskolan i Gävle

Clarivates årliga lista på världens mest citerade och inflytelserika forskare visar återigen att Stephan Barthel, grundare av Urban Studio vid Högskolan i Gävle, är en av de mest citerade forskarna i världen.

Stephan Barthels artiklar handlar om hur utveckling av städernas naturmiljöer kan erbjuda nya sammanhang och beteenden för människor och hur det kopplar till en globalt hållbar utveckling.

Black Friday: Viktigt med väl genomtänkta fysiska mötesplatser under pandemin

25 november, 2020 - Karlstads universitet

Black Friday och jul närmar sig, en tid på året då många människor samlas i butiker och andra fysiska mötesplatser. För att kunna hantera detta är det viktigt att förstå vad som lockar människor dit och förbereda sin verksamhet utifrån detta, menar forskaren Pernille K Andersson vid Centrum för tjänsteforskning vid Karlstads universitet. En pandemi ändrar inte på människors behov, eller beteenden.

Unika rymdtester tillgängliggörs vid IRF SpaceLab

25 november, 2020 - Institutet för rymdfysik

Testanläggningen SpaceLab vid Institutet för rymdfysik, IRF, i Kiruna erbjuder industri och forskargrupper en omfattande möjlighet att testa och kvalificera rymdrelaterad hårdvara för satelliter, raketer, ballonger och markbaserad teknik. Nu lanseras en film och en webbsida som presenterar testmöjligheterna inom IRF SpaceLab.

Kommersiella aktörer tjänar på skola i kris

25 november, 2020 - Malmö universitet

​Skolan har blivit en attraktiv marknad för kommersiella företag som vill sälja både digitala verktyg och kompetensutveckling. På köpet för de så kallade edu-prenörerna med sig en kultur där läraren betraktas som coach och där eleverna förväntas jobba mer självständigt, visar ny forskning vid Malmö universitet.

Att hitta avvikelser i data kan rädda liv och minska miljöförstöring

24 november, 2020 - Blekinge Tekniska Högskola

Ett viktigt arbete vid analys av stora datamängder är att identifiera avvikelser. Kan vi hitta dem kan oönskade scenarion förhindras. En forskare vid BTH har med hjälp av AI tagit fram metoder för att hitta avvikelser. Forskningen har fokuserat på maritim övervakning, fjärrvärmenät samt media- och sekventiella dataströmmar.

Möt forskare i Umeå digitalt på ForskarFredag den 27 november!

23 november, 2020 - Umeå universitet

​ForskarFredag erbjuder hundratals aktiviteter, över hela Sverige och digitalt, när vetenskapsfestivalen firar 15 år. I Umeå får du möta forskare från Umeå universitet och SLU i livesändningar från Curiosum Science Centre. Häng med på en spännande vetenskaplig upptäcktsfärd, experimentera tillsammans med forskare, njut av en spektakulär fysik- och kemishow och mycket mer.

Små sällsynta kattdjur får inte tillräckligt skydd

20 november, 2020 - Uppsala universitet

Den Indiska subkontinenten är en så kallad ”hotspot” för vilda kattdjur. En ny studie från Uppsala universitet visar nu att bara mellan 6 och 11 procent av de områden där tre arter sällsynta kattdjur har sin naturliga hemvist är skyddade. Bristen på kunskap om arterna har varit ett hinder för förståelsen för deras behov av reservat. Forskningen presenteras i tidskriften Scientific Reports.

Vill du fortfarande ha pressmeddelanden från VTI?

19 november, 2020 - VTI – Statens väg- och transportforskningsinstitut

​VTI har idag bytt plattform för utskick av pressmeddelanden, från MyNewsdesk till viaTT. Vill du fortfarande abonnera på pressmeddelanden från oss, är du varmt välkommen att följa oss genom Via TT. GDPR-regler gör att varje person aktivt behöver nyregistrera sig själv.

Svårt att bo trångt under coronapandemin

19 november, 2020 - Malmö universitet

Å ena sidan hemmakontor, å andra sidan trångboddhet. Samtidigt som vikten av ett gott hem blivit större har också boendet blivit mer ojämlikt, menar Tapio Salonen och Martin Grander, som analyserat bostadsfrågan under coronapandemin.

Ny halvledarbeläggning kan bana väg för framtidens gröna bränslen

18 november, 2020 - Uppsala universitet

Vätgas och metanol för exempelvis bränsleceller eller som råmaterial i kemisk industri skulle kunna produceras mer hållbart med hjälp av solljus visar en ny studie från Uppsala universitet. Där har forskare utvecklat ett nytt beläggningsmaterial för halvledare vilket kan öppna upp för nya möjligheter att framställa bränslen i processer som kombinerar direkt solljus med el.