Pressmeddelanden

Samhällsvetenskap

Så utnyttjar IS coronapandemin

13 juli, 2020 - Malmö universitet

När samhällen helt stänger ned som svar på coronapandemin tillbringar många all sin tid hemma. IS som redan tidigare hade en stark närvaro på nätet drar nytta av detta i sin rekrytering.
​– Historiskt vet vi att IS använder tiden i medieskugga till att bygga sig starka under radarn, säger Michael Krona, IS-expert vid Malmö universitet.

Ökat välbefinnande hos äldre trots pandemin

8 juli, 2020 - Göteborgs universitet

I början av covid-pandemin ökade välbefinnandet hos svenskar mellan 65 och 71 år, jämfört med föregående fem år. Och de som undvek sociala kontakter mådde bättre än de som inte gjorde det. Det visar en ny studie från AgeCap, Centrum för åldrande och hälsa, vid Göteborgs universitet. AgeCap-forskarna Marie Kivi, Isabelle Hansson och Pär Bjälkebring, […]

Sexuella övergrepp via nätet lika allvarliga som ”IRL”

7 juli, 2020 - Göteborgs universitet

Det som sker utanför nätet beskrivs ofta som IRL – in real life, vilket kan leda till uppfattningen att allt som sker på internet är mindre verkligt. För barn som utsätts för sexualbrott via internet är dock både traumat och konsekvenserna högst verkliga. Det visar en ny licentiatavhandling från Göteborgs universitet. – Synen på sexualbrott […]

Svårare att pendla för den med lägre inkomst

6 juli, 2020 - Malmö universitet

Det är dyrt att åka med buss och spårvagn – och inte alltid tryggt. Många föredrar istället att skjutsa varandra med bil. Forskare har studerat hur invånare i bland annat Hammarkullen och Botkyrka upplever kollektivtrafiken.

Gapet ökar – stora skillnader i levnadsstandard mellan land och stad

30 juni, 2020 - Lunds universitet

Den regionala ojämlikheten ökar i Sverige. Utvecklingen beror dels på att levnadsstandarden i glest bebodda områden sjunker i relation till riket som helhet och dels på att levnadsstandarden ökar mycket kraftigt i centrala Stockholm. Utvecklingen ökar sannolikt den politiska polariseringen i Sverige, menar forskaren bakom en ny rapport. I en ny rapport från AgriFood Economics […]

Forskning visar på Citytunnelns effekter

24 juni, 2020 - Malmö universitet

Citytunneln i Malmö ökade inte pendlingen – förutom i Hyllie. Ny forskning reder ut vad de senaste årens storsatsningar på kollektivtrafik lett till. ”Det är inte så enkelt som att man bara kan öppna en station och ge en vitaminboost”, säger Helena Bohman, universitetslektor vid Malmö universitet.

Fortsatt brist på hjälp för personer med spelproblem och deras anhöriga

24 juni, 2020 - Stockholms universitet

För två och ett halvt år sedan ändrades lagstiftningen för att göra det lättare att få hjälp för personer med spelproblem, ändringar som självhjälpsgrupper för spelberoende länge hade kämpat för. En uppföljningsstudie från Stockholms universitet visar dock att det fortfarande läggs ett stort ansvar på ideella krafter.

Forskning från A-Ö sommaren 2020

23 juni, 2020 - Linnéuniversitetet

Här är en del av all den forskning som pågår vid Linnéuniversitetet, och som möjligen kan vara mer aktuell nu under sommaren. Förhoppningsvis kan listan användas för olika uppslag och för inspiration. Läs gärna mer här också.  Arbetsmarknad och arbetsliv Arbetsmarknadspolitik Lars Behrenz, docent i nationalekonomi. Telefon: 072-216 51 08, E-post: lars.behrenz@lnu.se Diskriminering på arbetsmarknaden Magnus […]

Årets Pro Futura-forskare utsedda

16 juni, 2020 - Riksbankens Jubileumsfond

Riksbankens Jubileumsfond har utsett fem forskare till 2020 års Pro Futura-forskare.
Forskarna har handplockats med hänsyn till den kvalitet deras forskning har samt till deras förmåga att i framtiden arbeta självständigt och nydanande. Sedan 1999 har 63 forskare antagits till denna satsning på spetsforskning inom humaniora och samhällsvetenskap.