Pressmeddelanden

Samhällsvetenskap

>

Högskolan i Gävle utses till elitidrottsvänligt lärosäte

9 december, 2019 - Högskolan i Gävle

– Nu kan alla duktiga ungdomar på våra idrottsgymnasier stanna i regionen och bedriva elitidrott samtidigt som de studerar på Högskolan i Gävle, säger Fredrik Hellström, avdelningschef för avdelningen för folkhälsa och idrottsvetenskap vid Högskolan i Gävle.
– Genom Idrottsvetarprogrammet har vi kompetens att stödja, när det gäller träningslära, idrottscoaching och ledarskap.

>

Allt fler flyttar till städer och kvar blir ”dubbla förlorare”

9 december, 2019 - Malmö universitet

När fabriken i den lilla orten läggs ned, försvinner jobben och huspriserna faller. Kvar blir ”dubbla förlorare” – och växande högerpopulism. ”Inflyttandet till städerna går inte att stoppa. Istället måste vi göra det enklare att flytta och pendla”, säger Peter Gladoic Håkansson, docent vid Malmö universitet.

>

Gävlestudenter vann Socionom-SM

6 december, 2019 - Högskolan i Gävle

Jovana Nordström och Linnea Björkqvist från Högskolan i Gävle vann årets Socionom-SM. De visade hur socialtjänsten bättre kan kartlägga vilka man behöver samverka med för att tillgodose barn och ungas behov när de placeras på HVB-hem.

– Jag känner absolut att utbildningen gett mig det jag behöver, att vi vann är bara en bonus, säger Linnea Björqvist, som helst vill arbeta inom socialtjänsten.

>

Så gör länder som lyckas få bort subventionerna till bensin, kolgruvor och annan fossil energi

6 december, 2019 - Lunds universitet

3000-6000 miljarder kronor. Så mycket subventioneras fossila bränslen globalt årligen. Förnybart får långt mindre än hälften. Jakob Skovgaard, statsvetare och expert på klimatskadliga subventioner, har koll på hur länder bör agera för att lyckas dra ner på stödet till fossil energi. – Få känner till det här. Många tror till och med att det är […]

>

Forskare välkomnar statlig utredning om läromedel

6 december, 2019 - Mälardalens högskola

Forskare vid Mälardalens högskola har sedan länge identifierat ett behov av kvalitetssäkrade läromedel i svensk skola. Matematikprofessor Andreas Ryve välkomnar att regeringen nu tillsätter en särskild utredare.
– Lärarens centrala roll för elevers lärande och de resurser som funnits tillgängliga för lärare, till exempel lärarhandledningar, har varit enormt eftersatta i Sverige, säger han.

>

Singlar utan barn ny riskgrupp för fattigdom

4 december, 2019 - Stockholms universitet

Andelen fattiga bland ensamhushållen har ökat kraftigt i Sverige, enligt officiell statistik. Men medan fattigdomsrisken för ensamstående föräldrar länge varit känd visar nu en ny studie i sociologi från Stockholms universitet att även singlar utan barn har en dramatiskt ökad risk att hamna i fattigdom. Forskarna kopplar också ökningen av fattigdom till restriktioner i arbetslöshetsförsäkringen.

>

Inga förbättrade studieresultat med en dator per elev

29 november, 2019 - Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering

Högstadieelever som får en egen dator genom skolan uppnår varken bättre eller sämre studieresultat än andra, visar en ny rapport från IFAU. Det finns dock tendenser till ökade resultatskillnader mellan barn till föräldrar med olika utbildningsnivå. Högstadieelever som blivit tilldelade en egen dator eller surfplatta av skolan får varken bättre eller sämre resultat på de […]

>

Nytt poddavsnitt: Globalt och lokalt stärker splittrat medielandskap

28 november, 2019 - Riksbankens Jubileumsfond

I fjärde avsnittet av Det nya Sverige talar medieforskaren Gunnar Nygren om ett nytt splittrat medielandskap, där hoten mot yttrandefriheten kommer från lite olika – och oväntade – håll. Samtalet leds av Jenny Björkman och Patrik Hadenius.