Pressmeddelanden

Teknikvetenskap

Spinntillstånd kan förflyttas snabbare än förväntat

23 januari, 2020 - Uppsala universitet

I takt med att den elektroniska teknik vi använder förbättras krävs allt mindre komponenter. Så småningom handlar det om så små delar att man stöter på kvantfysiska utmaningar. I en ny artikel i den vetenskapliga tidskriften Science Advances beskriver forskare från Uppsala universitet hur man i experiment kunnat visa att spinntillstånd kan förflytas mellan atomer mycket snabbare än förväntat.

Ny metod upptäcker fler antikroppar – öppnar för fler läkemedel mot cancer

23 januari, 2020 - Lunds universitet

En ny förbättrad metod för att upptäcka nya antikroppar för behandling av exempelvis cancer har tagits fram vid LTH i samarbete med BioInvent International AB. Tekniken skapar stora möjligheter att hitta många fler antikroppar än tidigare, visar Anne Ljungars i en ny avhandling. Redan nu har metoden resulterat i en ny antikropp för behandling av leukemi som nu befinner sig i klinisk prövning på människor.

Opponent vid disputationen är ingen mindre än Nobelpristagaren i kemi 2018, Sir Gregory Winter.

Förintelsens minnesdag: 75 år sedan Auschwitz-Birkenau befriades

21 januari, 2020 - Luleå tekniska universitet

Den 27 januari för 75 år sedan befriades koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau. I år uppmärksammar Luleå tekniska universitet den internationella minnesdagen av Förintelsen för anställda och studenter. Den internationella minnesdagen för Förintelsen uppmärksammas på flera olika håll i Sverige. Minnesdagen är till för alla som bekämpar intolerans, främlingsfientlighet, rasism och antisemitism. År 2005 deklarerade FN denna dag […]

Glutamat i hjärnan har oväntade egenskaper, visar forskare med ny mätmetod

21 januari, 2020 - Chalmers tekniska högskola

​Forskare på Chalmers och Göteborgs universitet har lyckats göra något som länge har ansetts vara närmast omöjligt – att räkna antalet molekyler av signalsubstansen glutamat när en signal överförs mellan två hjärnceller. Med den nya mätmetoden har de visat att hjärnan reglerar sina signaler med glutamat på fler sätt än vad man hittills har känt till.

MDH-forskning ska förebygga arbetsplatsolyckor på byggen

14 januari, 2020 - MDH-forskning ska förebygga arbetsplatsolyckor på byggen

Enligt statistik från Arbetsmiljöverket tillhör byggbranschen en av de branscher i Sverige som haft flest arbetsplatsolyckor med dödlig utgång, de senaste åren. På Mälardalens högskola (MDH) pågår ett forskningsprojekt tillsammans med NCC Sverige AB och Chalmers tekniska högskola, som undersöker hur maskininlärning (ML) kan användas för att förebygga arbetsplatsolyckor i byggbranschen.

Högskolan utbildar Lantmäteriets nyanställda i Kiruna

13 januari, 2020 - Högskolan i Gävle

​Högskolan i Gävle utbildar informationsutvecklare vid Lantmäteriet. ”Väldigt positiv förstärkning som gör att vi kan höja kvaliteten på vår fastighetsinformation”, säger Susanne Ås Sivborg generaldirektör för Lantmäteriet.

För Lantmäteriet är satsningen en del i att förstärka verksamheten i Kiruna. Totalt har 53 personer nyanställts under senare delen av 2019 och fram till idag.

Samarbeten för innovation präglas av såväl misstro som hoppfullhet

10 januari, 2020 - Lunds universitet

Olika åsikter och värdegrunder inom en organisation kan ställa till det i samarbetet med andra organisationer. Men den ledare som är beredd på detta, kan lyckas bättre i att navigera helskinnad ur stormen. Detta enligt forskaren Anna Brattström i en nyligen publicerad artikel i prestigefulla tidskriften Academy of Management Journal. Se intervju med forskaren på […]

Äldre tycker till om ny teknik i vård och omsorg

3 januari, 2020 - Luleå tekniska universitet

Nu undersöker forskare hur äldre uppfattar användningen av avancerad teknik som kan ersätta vård- och omsorgspersonal i vissa moment. Det handlar om till exempel uppkopplade duschrobotar och larm- och tillsynssystem. Äldre personer i Kalix ges möjligheten att ta del av ny teknik och får därefter svara på en rad frågor relaterade till etik.

Bygger avancerad AI-fabrik för järnväg

19 december, 2019 - Luleå tekniska universitet

AI-teknologi som klarar att förutse drift- och underhållsbehovet av järnvägen i Sverige – och som automatiserar förebyggande underhåll och reparationer. Hela den underhållskedjan ska förenklas genom en avancerad AI-fabrik för järnväg vid Luleå tekniska universitet. Verkliga försök med en digitaliserad järnväg ska genomföras i hela landet.

Antarktisexpedition ska säkra kvarlevor av Nordenskjöld-expeditionen år 1901-1903

18 december, 2019 - Luleå tekniska universitet

Lämningarna efter den första svenska Antarktis-expeditionen hotas att förstöras av de snabba klimatförändringarna. Nu ska svenska och argentinska forskare åka dit för att dokumentera och försöka bevara lämningarna innan det är för sent. Dag Avango, professor i historia vid Luleå tekniska universitet, leder det svenska forskarteamet under expeditionen CHAQ 2020 I början av januari inleds […]