Pressmeddelanden

Teknikvetenskap

>

Så skapas skräddarsydda material med ultrasnabba relationer

17 april, 2019 - Chalmers tekniska högskola

Med hjälp av magiska vinklar och unika energitillstånd går det att designa skräddarsydda atomtunna material som skulle kunna användas i framtidens elektronik. Nu presenterar forskare vid Chalmers och Regensburgs universitet i Tyskland ett recept för att komponera och krydda material med ultrasnabba kopplingar. Resultaten publicerades nyligen i den högrankade tidskriften Nature Materials.

>

Växtpulver i processat kött kan minska hälsoriskerna

16 april, 2019 - Lunds universitet

Köttbullar med rödbetsblastspulver eller falukorv med torkade havtornsblad? Sådana här charkprodukter, ”laddade” med olika typer av antioxidant-rika rester från grönsaksodlingar, kan komma att hamna i mataffärernas kyldiskar. Labbtester visar att vissa antioxidanter helt eliminerade den skadliga oxidationen som forskare tror ligger bakom cancer- och hälsoriskerna med processat kött. Men alla var inte bra – vissa […]

>

Världens snabbaste vätgassensor bäddar för ren energi

11 april, 2019 - Chalmers tekniska högskola

Vätgas är en ren och förnybar energibärare som kan driva bilar som bara släpper ut vatten. Problemet är att vätgasen är mycket brandfarlig när den blandas med luft. Därför krävs supereffektiva detektorer. Nu presenterar Chalmersforskare den första vätgassensorn i världen som uppnår de högt ställda framtida kraven för att få användas i vätgasbilar.

>

Miljardprojekt för digitalisering av europeisk industri

10 april, 2019 - Luleå tekniska universitet

Luleå tekniska universitet ska koordinera Europas största projekt för lösningar inom automation och digitalisering för industrin. Arrowhead Tools har en budget på nära 950 miljoner kronor och 81 medverkande parter, från lärosäten till några av Europas största företag som Volvo, Bosch och Philips.

>

Smart styrning minskar bilköerna

9 april, 2019 - Lunds universitet

En ny avhandling visar att bilköerna kan kortas med mellan fem och tio procent genom ett nytt sätt att styra trafikljusen. Till gagn för energiförbrukningen, vårt hotade klimat och alla frustrerade bilister. Gustav Nilsson vid institutionen för reglerteknik, LTH, har utvecklat en teori för hur man kan mäta och styra köerna med kameror i realtid. […]

>

Pressinbjudan: AI Innovation Hub Day

8 april, 2019 - Luleå tekniska universitet

Välkommen att vara med under Luleå tekniska universitets AI Innovation Hub Day i Vetenskapens hus i Luleå den 10 april. Runt 100 personer är anmälda till dagen, där forskare berättar om universitetets AI-strategi och möjligheter till samarbeten med lokala intressenter från till exempel industri, små och medelstora företag och myndigheter.

>

LTU Big Air 2019 hyllas av OS kommentator

7 april, 2019 - Luleå tekniska universitet

Elitåkare bjöd på högklassig hoppshow när Luleå Big Air gick av stapeln i lördags på Luleå tekniska universitet, Sveriges största Big Air-tävling i stadsmiljö. Unikt för i år var det nya tävlingskonceptet head-to-head där åkarna ställdes mot varandra, en mot en, i en elimineringsduell på den 22 meter höga rampen.

>

Pressinbjudan: Danslärare – drömjobb och framtidsyrke

5 april, 2019 - Luleå tekniska universitet

Danslärare är en ny lärarkategori i skolan och en undersökning visar att mer än 90 procent av alla som utbildade sig till danslärare 2008-2017 vid Luleå tekniska universitet, Sveriges första danslärarutbildning, var verksamma som danslärare inom skolan efter examen. Alla nyfikna på dansläraryrket bjuds nu in till prova på-dagar 9–10 april på Luleå tekniska universitets danslärarutbildning i Piteå.

>

Lundaforskare kammar hem prestigefyllda mångmiljonbelopp

28 mars, 2019 - Lunds universitet

Två forskare vid Lunds universitet får sammanlagt cirka 52 miljoner kronor i åtråvärda anslag från Europeiska forskningsrådet, ERC. Det ena projektet handlar om kiselalgernas tidiga tillväxt i havet för 250 miljoner år sedan och de globala effekter som algernas tillväxt gav upphov till. Det andra forskningsprojektet ska utforma den nödvändiga reglertekniken bakom fossilfria städer. Daniel Conley, professor i biogeokemi vid Lunds […]

>

Så kan målade träprodukter hålla längre

26 mars, 2019 - Linnéuniversitetet

Att välja kärnved med låg densitet är det bästa om man vill att målad panel och målade möbler av gran ska hålla så länge som möjligt utomhus. Det visar Tinh Sjökvist i en ny avhandling från Linnéuniversitetet. Genom att måla träprodukter som fasader och utemöbler kan man förlänga deras livslängd. Det är dock inte bara […]