Pressmeddelanden

Teknikvetenskap

>

Ny typ av glaskeramer kan ge bättre munhälsa

12 december, 2018 - Uppsala universitet

Nu har forskare på Ångströmlaboratoriet vid Uppsala universitet tagit fram glaskeramer som är tre gånger starkare än de redan existerande. Detta öppnar upp för en bättre tandvård där patienterna får starkare tänder och slipper besöka sin tandläkare lika ofta.

>

Pressinbjudan: Projekt om Luleås 400-åriga historia

12 december, 2018 - Luleå tekniska universitet

Välkomna till pressträff 20 december Den 12:e juli 2021 fyller staden Luleå 400 år. Förutom att jubiléet kommer att firas med olika arrangemang startar nu även ett stort historieprojekt med syfte att öka kunskapen om Luleås historia och dess utveckling från jordbruksbygd till ett modernt samhälle. Med anledning av detta bjuder Luleå tekniska universitet in […]

>

5G-testbädd till Luleå tekniska universitet

11 december, 2018 - Luleå tekniska universitet

Luleå tekniska universitet ska bygga en testmiljö för femte generationens mobiltelefoninätverk, 5G. Tillväxtverket strukturfondspartnerskapet för Övre Norrland har sagt ja till ansökan. Syftet med 5G-projektet är att etablera en forsknings- och innovationsmiljö inom 5G där företag, studenter och organisationer tillsammans kan testa nya idéer, tillämpningar och användningsfall. – Vi är jätteglada över att få en […]

>

Säkrare fordon genom MDH-forskning

10 december, 2018 - Säkrare fordon genom MDH-forskning

Forskare vid Mälardalens högskola (MDH) ska ta fram ett ramverk för utveckling och användning av en ny teknik som kallas Time Sensitive Networking (TSN). Genom forskningsprojektet ”DESTINE – Developing Predictable Vehicle Software Utilizing Time Sensitive Networking”, kan framtidens fordon bli säkrare.

>

Lyckad uppskjutning av Chang’e 4 till månen

7 december, 2018 - Institutet för rymdfysik

Den planerade uppskjutningen av den kinesiska rymdsonden Chang’e 4 blev lyckad och den är nu på väg till månen. Själva rymdsonden beräknas landa på månens baksida i början av januari.

>

Pressinbjudan: Rykande färskt om framtidens hälsofrågor

6 december, 2018 - Luleå tekniska universitet

För den som intresserar sig för det allra senaste inom forskning, vetenskap och utbildning inom hälsofrågor, finns den 14 december en hel dag med rykande färska nyheter från Luleå tekniska universitet. Institutionen för hälsovetenskap arrangerar en Nobeldag, som är öppen för intresserade inom kommuner och Region Norrbotten och privatpersoner. – Vi har en riktigt bra […]

>

Högskolan ska kompetensutveckla specialister i basindustrin

5 december, 2018 - Högskolan i Gävle

Högskolan i Gävle och Luleå Tekniska Universitet ska nu tillsammans utveckla kurser för ett livslångt lärande inom basindustrin. Basindustrierna har stora behov För att möta utmaningarna med den digitala utvecklingen och Industri 4.0 finns stora behov av att förnya och fördjupa kompetensen hos yrkesverksamma inom basindustrin. Högskolan i Gävle kommer därför tillsammans med Luleå Tekniska […]

>

Ny upptäckt förbättrar användningen av den optiska pincetten

4 december, 2018 - Göteborgs universitet

Ny upptäckt förbättrar användningen av den optiska pincetten

Årets Nobelpris i fysik, som går till uppfinningar inom laserfysik, uppmärksammar den optiska pincetten. Nu har forskare från Göteborgs universitet utvecklat en metod som avsevärt förenklar och förbättrar användandet av optiska pincetter.

>

Paradoxen om avslöjande vid utbyte av idéer

4 december, 2018 - Högskolan i Gävle

– Det blir mer och mer så att företag inte kan förnya sig ensamma, de behöver samarbeten för att hjälpa dem innovationsprocessen, säger Ioana Stefan, som forskar om industriell ekonomi vid Högskolan i Gävle.
– Paradoxen handlar om att för att lyckas med öppen innovation så måste man dela med sig och därmed avslöja sin idé, som då riskerar att bli stulen.