Pressmeddelanden

Teknikvetenskap

30 miljoner till stort AI-projekt i Norrbotten

12 december, 2019 - Luleå tekniska universitet

Stärkt innovationskraft, större konkurrensmöjligheter och en mer hållbar utveckling inom tillämpad forskning kring artificiell intelligens, i Norrbotten. Det är syftet med ett nytt 30 miljonersprojekt, Applied AI DIH North, som leds av Luleå tekniska universitet.

Långlivat trä utan miljöskador är målet i nytt projekt

11 december, 2019 - Lunds universitet

Miljövänligare alternativ till tryckimpregnerat och tropiskt trä. Det hoppas Maria Fredriksson och Emil Engelund Thybring att deras forskning ska leda till. Trä är ett beständigt byggnadsmaterial – när det är torrt. Men i fuktiga miljöer blir trä en grogrund för hungriga rötsvampar som äter upp cellerna som träet är uppbyggt av. Idag behandlas virket på […]

Långsiktigt samarbete inom det skogliga och skogsindustriella området

9 december, 2019 - Linnéuniversitetet

Södra och IKEA of Sweden gör nu tillsammans med Linnéuniversitetet en unik gemensam långsiktig och strategisk satsning på forskning och utbildning inom det skogliga och skogsindustriella området. – Vi verkar i en region och ett land där skogen och de skogliga produkterna har stor betydelse för människors livsmiljö, som för samhällsekonomin i stort och de […]

Nytt och hållbart material för infångning av koldioxid

9 december, 2019 - Chalmers tekniska högskola

I en gemensam forskningsstudie har Chalmers tekniska högskola och Stockholms universitet utvecklat ett nytt material för infångning av koldioxid. Hög infångningsförmåga, hållbar sammansättning, till lägre användningskostnad, är bara några exempel på materialets många fördelar. Forskningen publicerades nyligen i ACS Applied Materials & Interfaces/ACS Publications.

Pressinbjudan Löptest i nedförsbacke

9 december, 2019 - Luleå tekniska universitet

Att löpning i nedförsbackar sliter på kroppen är välkänt – men varför och hur sliter branta nedförsbackar på en stackars löpares kropp? Det vill forskare inom fysioterapi vid Luleå tekniska universitet börja undersöka i en pilotstudie, som de nu visar upp live.

Hälsovetenskap bjuder in till Nobla dagen

4 december, 2019 - Luleå tekniska universitet

För tredje året i rad genomförs den mycket uppskattade Nobla dagen vid Institutionen för hälsovetenskap på Luleå tekniska universitet. På självaste Nobeldagen 10 december öppnar hälsovetenskap sina dörrar och bjuder in allmänheten att ta del av ärorik, lokalproducerad forskning inom Hälsa-området; det vill säga forskning inom Hälsa gjord vid Luleå tekniska universitet.  På förmiddagen presenteras […]

4,5 miljoner till AI-forskning i Norrbotten

4 december, 2019 - Luleå tekniska universitet

Luleå tekniska universitet fortsätter att stärka sin forskning inom artificiell intelligens. Kempe-stiftelserna kommer att finansiera sex forskningstjänster under de kommande två åren. Sammantaget kommer Kempestiftelserna att bidra med 4,2 miljoner kronor för forskning relaterad till AI.

Ny rubrik Ny samtalsapp utvecklas för personer med afasi

29 november, 2019 - Luleå tekniska universitet

Ett nytt projekt vid Luleå tekniska universitet ska förenkla och möjliggöra avancerad kommunikation för personer med afasi genom utvecklandet av en ny mobilapplikation baserad på forskning inom dataspelsteknik, pedagogik och filosofi.

Ny samtalsapp utvecklas för afasipatienter

29 november, 2019 - Luleå tekniska universitet

Att kunna uttrycka sig är viktigt för alla, men alla har inte samma möjligheter. Personer med afasi kan ofta bara uttrycka enstaka ord och exkluderas därför från mer djupgående samtal. Ett nytt projekt vid Luleå tekniska universitet ska förenkla och möjliggöra avancerad kommunikation för denna grupp genom utvecklandet av en ny mobilapplikation baserat på dataspelsteknik.

Magnetiska stormar – ett fönster till det förflutna

22 november, 2019 - Institutet för rymdfysik

Audrey Schillings, Institutet för rymdfysik och Luleå tekniska universitet, har nyligen disputerat på en avhandling om hur utflöde av syre från jordens atmosfär påverkas av solvinden. Avhandlingen visar hur syrejonsutflöde från jordens atmosfär ut i rymden ökar med ökat solvindstryck, för sydriktat interplanetärt magnetfält samt för högre nivåer av extrem ultraviolett strålning.