Pressmeddelanden

Teknikvetenskap

>

PRESSINBJUDAN – Modell av Sveriges första vetenskapliga instrument på månen överlämnas till Tekniska museet

18 juni, 2019 - Institutet för rymdfysik

Den 24 juni överlämnar Institutet för rymdfysik, IRF, en modell av sitt måninstrument Advanced Small Analyzer, ASAN, till Tekniska museet. Sedan den 3 januari finns instrumentet på ytan av månens baksida där den nu utför mätningar. ASAN är det första svenska vetenskapliga instrument någonsin på månen.
Medverkar gör IRF:s föreståndare Stas Barabash och museidirektör Peter Skogh.

Välkomna!

>

Plagget som talar genom vibrationer

17 juni, 2019 - Högskolan i Borås

Många med dövblindhet kommunicerar via ett taktilt teckenspråk och även haptiska signaler (beröring och rörelser) på kroppen. Nu arbetar forskare med att digitalisera och integrera det i ett klädesplagg.

Den 22 augusti håller projektet ett symposium i Borås som är öppet för alla att besöka. Där kommer framstegen i projektet att presenteras.

>

Nytt skogligt samarbete ska stärka forskning och utbildning

13 juni, 2019 - Luleå tekniska universitet

Luleå tekniska universitet har tecknat ett samverkansavtal med Skogsindustrierna och Svenskt Trä. Samarbetet – som omfattar forskning, innovation och utbildning – ska leda till satsningar som säkerställer kompetensförsörjning och stödjer övergången till en biobaserad ekonomi.

>

Oväntad vändning: Lunds universitet invalt i europeisk mångmiljardsatsning på livsmedel

12 juni, 2019 - Lunds universitet

Det gick vägen – till slut. Den europeiska mastodontsatsningen på livsmedelsutveckling, ”Food KIC”, gick inte till det konsortium som Lunds universitet ingick i år 2016. Men det var då det. Nu har styrelsen för det vinnande nätverket, EIT Food, beslutat att Lunds universitet ska bli en fullfärdig medlem i deras nätverk istället. Rent konkret innebär […]

>

Ny mjukvara ger kommunerna koll på kusterosionen

11 juni, 2019 - Lunds universitet

Klimatförändringarna slår olika hårt mot olika kuster. En avhandling presenterar en modell som kan beräkna konsekvenserna för olika områden – så långt som hundra år fram i tiden. Våra sandstränder är inte bara uppskattade tillhåll för sol och bad, promenader och avkoppling. – Färre tänker på att stränder och sanddyner också är viktiga översvämningsskydd för […]

>

Ljusdosan som öppnar nya dörrar i nanovärlden

11 juni, 2019 - Chalmers tekniska högskola

Chalmersforskare har upptäckt ett helt nytt sätt att fånga, förstärka och koppla ljus till materia på nanonivå. Med hjälp av en minimal dosa, byggd av staplade atomtunna material, har de lyckats skapa en typ av rundgång där ljus och materia blir till ett. Upptäckten, som nyligen publicerades i Nature Nanotechnology, öppnar nya möjligheter i nanofotonikens värld.

>

Pressinbjudan Hur kan samhällsvetare lösa våra globala miljöproblem?

7 juni, 2019 - Luleå tekniska universitet

Luleå tekniska universitet är 10–12 juni värd för en internationell konferens med fokus på hur samhällsvetare kan bidra till att lösa vår tids globala miljöproblem. Konferensen lockar forskare från hela världen och bland dem flera internationellt välkända samhällsdebattörer.

>

Grumlig vurm för geoengineering

3 juni, 2019 - Lunds universitet

Geoengineering, såsom koldioxidinfångning från atmosfären eller flygutsläpp av solreflekterande partiklar i atmosfären, har de senaste åren snabbklättrat på mångas listor över insatser som bäst bedöms kunna stävja klimatförändringarna. Enligt en ny avhandling i statsvetenskap har dock vurmen andra orsaker än en opartisk granskning av realismen i förslagen. I sitt avhandlingsarbete har Ina Möller velat förstå […]

>

Rengöringsrobot för spannmålssilon

28 maj, 2019 - Örebro universitet

En robot som kan städa stora spannmålssilon är resultatet av en ny doktorsavhandling i reglerteknik av Kinan Dandan vid Örebro universitet.  – På det sättet kan människor undkomma en arbetsmiljö som medför en risk för både deras hälsa och säkerhet, säger han.

>

Försöker rena PFAS-förorenad jord direkt i fält

28 maj, 2019 - Luleå tekniska universitet

Föroreningar av PFAS, eller högfluorerande ämnen i bland annat brandbekämpningsmedel, har fått stor uppmärksamhet under det senaste decenniet. För närvarande finns ingen etablerad metod för att effektivt rena PFAS-förorenade jordmassor och vattentäkter. Nu ska forskare vid Luleå tekniska universitet kombinera de mest lovande efterbehandlingsmetoderna och skala upp dem så att de fungerar i fält.