Pressmeddelanden

Teknikvetenskap

Användaren i centrum – ny guide för arkitekter

27 mars, 2020 - Högskolan i Halmstad

Tjänstedesignforskare vid Högskolan i Halmstad har tillsammans med Arkitekterna Krook & Tjäder tagit fram en guide för hur arkitekter kan jobba mer användarcentrerat. Guiden ger arkitekter verktyg och metoder för att på ett bättre sätt kunna rita nya hus och stadsdelar baserat på invånarnas behov och önskemål.

Högskolans forskning vann EU-pris för hjälp till äldre och funktionsnedsatta

26 mars, 2020 - Högskolan i Gävle

Högskolan i Gävles spetsforskning mottog i mars 2020 utmärkelsen månadens pris av EU:s stora program för att främja bättre livskvalitet hos äldre och funktionsnedsatta .

– Vi tar nu fram en konsumentprodukt, tunnare och smidigare och till ett pris som alla kan ha råd med, säger robotforskaren Sajid Rafique.

Distansundervisning ska garantera kärnkraftsäkerheten

26 mars, 2020 - Chalmers tekniska högskola

Europa står inför en allvarlig brist på experter inom kärnkraftsäkerhet. Flera myndigheter och organisationer har redan slagit larm om det samhällsfarliga kompetenstappet. Nu satsar EU-programmet Euratom 50 miljoner kronor att utbilda en ny generation forskare och specialister inom kärnteknik. En stor del av utbildningen sker online och i centrum för satsningen står forskare på Chalmers.

Grafitnanoflagor på medicinska hjälpmedel dödar bakterier och förebygger infektion

23 mars, 2020 - Chalmers tekniska högskola

Grafitnanoflagor som integreras i medicinska hjälpmedel av plast kan förebygga vårdrelaterade infektioner genom att döda 99,99 procent av de bakterier som försöker fästa på ytan. Det kan vara en billig och enkel lösning på ett stort problem som påverkar miljoner av människor. Studien presenteras av forskare från Chalmers i den vetenskapliga tidskriften Small.

Luleå tekniska universitet bjuder in till en pressträff

17 mars, 2020 - Luleå tekniska universitet

Från och med imorgon kommer alla Sveriges universitet, högskolor, gymnasieskolor, komvux och yrkeshögskolor, att rekommenderas distansundervisning. Detta meddelades av regeringen under tisdagsförmiddagen. Det är ett beslut som omfattar bland annat Luleå tekniska universitet. Med anledning av detta bjuder Luleå tekniska universitet in till en pressträff med rektor Birgitta Bergvall-Kåreborn.  Datum: 17 mars Tid: 14:00 Plats:  […]

Jämförelser mellan ekologiskt och konventionellt jordbruk behöver bli bättre, enligt forskare

17 mars, 2020 - Chalmers tekniska högskola

Jordbrukets och matens miljöeffekter diskuteras intensivt. Men de vanligaste analysmetoderna bortser ofta från avgörande faktorer, enligt forskartrion bakom en studie i tidskriften Nature Sustainability. Exempel på sådana faktorer är biologisk mångfald, jordkvalitet, giftspridning och samhällsförändringar. Dessa förbiseenden kan leda till fel slutsatser om intensivjordbruk och ekologiskt jordbruk.

Skräddarsytt nano-gummi med optimala egenskaper kan ersätta mänsklig vävnad

16 mars, 2020 - Chalmers tekniska högskola

Forskare på Chalmers har upptäckt ett nytt sätt att göra gummiliknande material med unika egenskaper, som kan ersätta mänsklig vävnad. Materialet har potential att göra stor skillnad i människors liv. Studien publicerades nyligen i den högt ansedda vetenskapliga tidskriften ACS Nano.

Cancerceller bildar metastaser med hjälp av kopparbindande protein

10 mars, 2020 - Chalmers tekniska högskola

​Forskare vid Chalmers har visat att proteinet Atox1, som finns i bröstcancerceller, deltar i den process som gör att cancercellerna bildar metastaser. Detta gör proteinet till en potentiell biomarkör för bedömning av sjukdomens aggressivitet, men också till en möjlig måltavla för nya läkemedel. Resultaten publicerades nyligen i tidskriften PNAS.

Landslagsmeriterad värvning till Luleå tekniska universitet

9 mars, 2020 - Luleå tekniska universitet

Tidigare förbundskaptenen för svenska längdskidlandslaget Joakim Abrahamsson blir ny verksamhetsledare och tränare för elitidrott vid Luleå tekniska universitet, med särskild inriktning på längdskidor, skidskytte och skidorientering.
Välkomna till Luleå tekniska universitet kl 11.30 i dag för pressträff och möjlighet till enskilda intervjuer med Joakim Abrahamsson.