Pressmeddelanden

Teknikvetenskap

>

Vax från arktiska bär kan bli nya produkter

9 juli, 2018 - Luleå tekniska universitet

Forskare ska undersöka möjligheten att använda vax från arktiska bär till att skapa nya produkter inom bland annat kosmetik, tandvård och förpackningsmaterial. Bären har en unik kemisk sammansättning som nu ska studeras närmare.

>

Fiberoptisk överföring når 400 mil med extremt lågbrusiga optiska förstärkare

5 juli, 2018 - Chalmers tekniska högskola

​Forskare från Chalmers och Tallinns tekniska universitet har demonstrerat en 4000 kilometer lång fiberoptisk kommunikationslänk med optiska förstärkare som har extremt lågt brus. Det är nära sex gånger längre överföringssträcka än med konventionella optiska förstärkare. Resultaten publiceras i den vetenskapliga tidskriften Nature Communications.

>

Mindre solel när försäljningen inte anpassas till marknaden

3 juli, 2018 - Lunds universitet

Solel passar många länder och skulle kunna vara vanligare om energibolag anpassade sina affärsmodeller efter marknadens förutsättningar. – Villkoren för att erbjuda solceller skiljer sig mycket åt mellan olika länder, och det missar många energibolag. Resultatet blir att det tar längre tid att ta fram ett erbjudande som är attraktivt för kunderna och en affärsmodell […]

>

Så kan jordbruket rusta sig för framtida torka

29 juni, 2018 - Lunds universitet

Hur kan jordbruket och samhället i övrigt anpassa sig till ett allt lynnigare väder? Kenneth M Persson, professor i teknisk vattenresurslära vid Lunds Tekniska Högskola, listar förslag och förklarar varför Sverige är så sårbart för extremväder. Huruvida den senaste tidens torka beror på väder eller klimatförändringar är för tidigt att säga. Klart är dock att […]

>

Möt FOI i Almedalen 2018

28 juni, 2018 - FOI Totalförsvarets forskningsinstitut

Hur skyddar vi valet, kan samarbete öka säkerheten runt Östersjön, Det nya totalförsvaret och situationen i Jemen är några av de Almedalsseminarier som FOIs forskare medverkar i.

>

Örebroprofessor i ny bok om skolans digitalisering: Staten måste sätta press på kommunerna

28 juni, 2018 - Örebro universitet

– Förra året antog regeringen en nationell digitaliseringsstrategi för skolorna. Det intressanta är att den säger att kommunerna ska tillhandahålla infrastruktur samt ha en övergripande strategi för digitaliseringen i sina skolor. Tidigare har kommunerna huvudsakligen lämpat över ansvaret på lärare och rektorer, men det räcker inte långt. Lärare kan till exempel inte ha ansvar för de gemensamma system som krävs, det måste ligga på kommunernas IT-avdelningar.

Men det finns ett stort problem med den nationella strategin, menar Åke Grönlund. Det är Sveriges kommuner och landsting, SKL, som ska se till att kommunerna genomför den.
– SKL är ju en intresseorganisation för landets kommuner. Man säger alltså åt kommunerna att de själva får bestämma hur mycket de ska göra. Då finns en klar risk att det inte kommer att hända så mycket.

>

Så kan smarta teknikprylar undvika hastighetsgränser

28 juni, 2018 - Chalmers tekniska högskola

Det är inte bara i trafiken som det finns hastighetsgränser. Även ljuset har sina begränsningar – till exempel i optiska switchar för internettrafik. Nu har fysikforskare på Chalmers förstått varför det inte går att öka hastigheten över en viss gräns – och i vilka lägen det är bäst att välja en annan väg.

>

Hedersdoktorer 2018 vid Luleå tekniska universitet

27 juni, 2018 - Luleå tekniska universitet

Till hedersdoktorer vid Luleå tekniska universitet 2018 har utsetts Lars Martinson koncernchef för Martinsons, ett världsledande företag inom trävarubranschen, Lilian Ryd kulturhistoriker och författare till bland annat prisbelönta Kvinnor i väglöst land samt Gertrud Åström, en av Sveriges främsta jämställdhetsexperter som under årtionden drivit jämställdhetsfrågor i Sverige.

>

Internationell konferens om framtidens röntgenteknik firar 20 år

25 juni, 2018 - Mittuniversitetet

Mellan den 24-28 juni kommer 200 personer från 26 länder till Sundsvall för att diskutera den senaste forskningen inom röntgenteknik. I samband med den allra första upplagan av den internationella konferensen iWoRiD 1999, i Sundsvall, inleddes ett arbete som i höstas ledde fram till Nobelpriset i kemi. Under åren har konferensen turnerat Europa runt i städer som Paris, Krakow och Barcelona.