Pressmeddelanden

Teknikvetenskap

>

Ljudkonst i samspel med naturen

21 augusti, 2019 - Luleå tekniska universitet

Musiker har i alla tider inspirerats av natur och levnadsmiljö i sin skapandeprocess. Få har dock skapat musik i direkt interaktion med omgivningarna. Det var dock precis vad forskare genomförde när de besökte Piteå hamn i Bottenviken, i jakt på ljud som inte går att uppfatta med blotta örat.

>

Periodiska systemet skrivs om vid högt tryck

14 augusti, 2019 - Chalmers tekniska högskola

Det periodiska systemet har varit ett centralt verktyg för materialforskning sedan det först skapades för 150 år sedan. Nu presenterar Chalmersforskaren Martin Rahm ytterligare en dimension till systemet vilket ger helt nya förutsättningar för materialforskning. Artikeln är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Journal of American Chemical Society.

>

Kompostpåsar som går sönder – här är förklaringen

23 juli, 2019 - Luleå tekniska universitet

Är du en av dem som slänger ditt matavfall i brännbart istället för att använda kompostpåse? Kanske har du upplevt att kompostpåsen gått sönder på väg till soptunnan. Fem studenter på Luleå tekniska universitet har undersökt vilka faktorer som gör att kompostpåsarna inte håller, trots att de är gjorda för ändamålet.

>

Äldre ändrar inställning till teknik efter användning

22 juli, 2019 - Örebro universitet

Ökad känsla av säkerhet och användarvänlighet är några av faktorerna som är viktiga för att äldre ska gilla teknik som används för att fler ska kunna bo hemma längre. Det visar en ny studie av Antonios Tsertsidis, doktorand i informatik vid Örebro universitet.

>

50 år sedan månlandningen – svensk världsledande månforskning

17 juli, 2019 - Institutet för rymdfysik

50 år efter att den första människan satte sin fot på månen utför ett svenskt vetenskapligt instrument för första gången mätningar på månens yta. Institutet för rymdfysik, IRF, har sedan början av 2000-talet bidragit med världsledande teknikutveckling och forskning till europeiska, indiska och nu ett kinesiskt månprojekt.

>

3D-printa med månstoft

15 juli, 2019 - Högskolan i Halmstad

Den 21 juli 1969 tog Neil Armstrong sina första steg på månen – på en yta täckt av månstoft. Nu, 50 år senare, utvecklar forskare möjligheten att använda månstoft i särskilda 3D-skrivare. Varför? Jo, för att kunna bygga en månbas utan att behöva ta med tungt material från jorden.

>

Juiceindustrins bärrester blir nyttiga snacks

15 juli, 2019 - Chalmers tekniska högskola

Bärresterna som blir över i juice- och smoothietillverkning innehåller många näringsämnen och fibrer. Men resterna går till spillo. Nu har forskare, med Chalmers i spetsen, tagit fram en metod för att göra resterna till nyttiga snacks.

>

Han lyfter Sveriges nya forskningssatellit

9 juli, 2019 - Chalmers tekniska högskola

Det är den första svenska forskningssatelliten på 18 år. Nästa år skjuts satelliten Mats upp från Vostochny Cosmodrome i Ryssland. Huvudinstrumentet ombord är baserat på en ny typ av teleskop som är utvecklat i Göteborg och beskrivs i en avhandling av Arvid Hammar.

>

Fönsterfilm kan jämna ut temperaturen med hjälp av solenergi

8 juli, 2019 - Chalmers tekniska högskola

​En fönsterfilm med en specialdesignad molekyl skulle kunna ta udden av den värsta värmen mitt på dagen och istället fördela den jämnt från morgon till kväll. Molekylen har den unika förmågan att fånga upp energi ur solens strålar för att senare avge den som värme. Det visar forskare på Chalmers i den vetenskapliga tidskriften Advanced Science.

>

Proteiner fångade i glas kan ge ny kunskap om läkemedel

3 juli, 2019 - Chalmers tekniska högskola

Chalmersforskare har utvecklat en unik metod för att studera proteiner, vilket öppnar helt nya dörrar för läkemedelsforskningen. Genom att fånga proteiner i en nanokapsel av glas kan forskarna skapa unika bilder av proteiner i naturlig miljö. Resultaten har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Small.