Pressmeddelanden

Utbildningsvetenskap

>

Nya hedersdoktorer vid Luleå tekniska universitet

10 oktober, 2019 - Luleå tekniska universitet

Norra Skogsägarnas koncernchef och vd Pär Lärkeryd och företaget Climeons ena grundare Thomas Öström blir nya teknologie hedersdoktorer vid Luleå tekniska universitet.

>

Varierad pedagogik med hjärnforskning i förskolan

30 september, 2019 - Stockholms universitet

Om förskolan ska klara av det dubbla uppdraget att undervisa både gruppen och individen behövs en mångfald av teorier om kunskap och lärande. Neuropedagogik fyller en viktig funktion för att bredda perspektiven, visar en ny avhandling.

>

Veronika Sundström utsedd till universitetsdirektör

27 september, 2019 - Luleå tekniska universitet

Till ny universitetsdirektör vid Luleå tekniska universitet, har idag, utsetts Veronika Sundström, tidigare regiondirektör vid Region Norrbotten. Den 11 november tillträder hon som ny universitetsdirektör.

>

Självkörande drönare navigerar i bergrum

26 september, 2019 - Luleå tekniska universitet

För första gången visar robotikgruppen vid Luleå tekniska universitet fältförsök med autonom drönarflygning i gruvliknande miljö. Forskargrupper runt om i världen har framgångsrikt flugit autonoma drönare inomhus i labb, men få har kunskapen att flyga autonomt utomhus och i mörka och ostrukturerade bergrum eller gruvgångar. Se bifogad unik film från fältförsöket. – Våra drönare flyger […]

>

Pressträff AI-uppvisning med självkörande drönare i Mjölkuddsberget

20 september, 2019 - Luleå tekniska universitet

Välkommen att ta del av Luleå tekniska universitets forskningsmiljö utanför labbet.
För första gången visar den internationellt erkända robotikgruppen vid Luleå tekniska universitet ett fältförsök i gruvliknande miljö med autonom drönarflygning – utvecklad i nära samarbete med Nasa. Live-flygningen sker i Mjölkuddsberget i Luleå 26 september 08.00.

>

Sju miljoner till forskning om lek

19 september, 2019 - Luleå tekniska universitet

Leken och vad som utestänger barn från lek är centrala teman i ett nytt forskningsprojekt på Luleå tekniska universitet.
– Alla barn har rätt att leka och det ska finnas en tillgänglighet till exempelvis lekplatser, säger Maria Prellwitz, biträdande professor i arbetsterapi vid Luleå tekniska universitet.

>

”Hos många lärare finns en nyfikenhet och en sund skepsis till digitalisering”

16 september, 2019 - Högskolan i Gävle

– Många lärare har en sund skepsis, men också ett stort intresse, man vill se att det här verkligen bidrar till undervisningen och de måste få tid och möjlighet att lära sig att använda det på rätt sätt.
– Lärarna behöver få möjlighet att utveckla en trygghet och det finns också behov av att vetenskapligt utprova vad som fungerar, säger Göran Fransson professor i didaktik vid Högskolan i Gävle.

>

Så kan undervisningen i samhällskunskap främja kritiskt tänkande

16 september, 2019 - Stockholms universitet

En undervisning som tar fasta på ämnesinnehållet har större chans att utveckla elevernas kritiska omdöme när det gäller rättvisefrågor än den som fokuserar på elevernas tyckande. Det visar Malin Tväråna i en ny avhandling som grundar sig i så kallad praktiknära forskning.

>

Bergsutbildningarna i Sverige fyller 200 år

11 september, 2019 - Luleå tekniska universitet

​Bergsutbildningarna i Sverige fyller 200 år. Luleå tekniska universitet är idag landets centrum för gruvrelaterad forskning och utbildning och bjuder därför in till ett stort jubileum den 13-14 september 2019. ​Företagsledare och forskare sin syn på läget för gruv- och metallurgibranscherna idag och framtidens behov av innovationer och kompetensförsörjning.

>

Ljudkonst i samspel med naturen

21 augusti, 2019 - Luleå tekniska universitet

Musiker har i alla tider inspirerats av natur och levnadsmiljö i sin skapandeprocess. Få har dock skapat musik i direkt interaktion med omgivningarna. Det var dock precis vad forskare genomförde när de besökte Piteå hamn i Bottenviken, i jakt på ljud som inte går att uppfatta med blotta örat.