Pressmeddelanden

Filtrera på organisation och/eller sök

>

Ny forskning på extremväder

19 februari, 2019 - Lunds universitet

Nu görs det satsningar på en rad nya forskningsprojekt om extremväder, i ljuset av den gångna sommarens extrema torka. Tre av dessa projekt handlar om extremvädrets inverkan på algblomningar, på humlesamhällen samt användningen av klimatmodeller för att undersöka effekter på politik, juridik och samhällsengagemang. Det statliga forskningsrådet Formas beviljade nyligen 50 miljoner kronor till sammanlagt […]

>

Om läslust, bildning och litteraturundervisning i skolan

19 februari, 2019 - Karlstads universitet

Vad avgör om barn och unga blir litteraturläsare? Hur gör man som lärare för att undervisa i litteratur när läroplanen är fylld av motstridiga krav? I avhandlingen ”Den kroppsliga läsningen – bildningsperspektiv på litteraturundervisning” undersöker Djamila Fatheddine grundskolans litteraturundervisning. Djamila disputerade i litteraturvetenskap vid Karlstads universitet i december 2018.

>

Politikens kontroll över medierna ökar

19 februari, 2019 - Södertörns högskola

Mediernas minskade resurser i kombination med utbyggnaden av regeringens pr-avdelningar har lett till att politikens styrning av mediernas innehåll har ökat kraftigt. Det har forskare från bland annat Södertörns högskola visat i en ny studie.

>

Kontroll av översvämningar skapar verktyg för renare Östersjö

18 februari, 2019 - Högskolan i Halmstad

Städer och universitet runt Östersjön arbetar med att utveckla en lösning för översvämningskontroll. Lösningen ska kunna användas av stadsplanerare. Verktyget, som kallas för NOAH, kommer att hjälpa städer att förebygga översvämningar, och att minska mängden föroreningar i Östersjön. Högskolan i Halmstad är en av projektets partners.

>

Identifierat gen som kan ligga bakom färre spermier hos män

15 februari, 2019 - Örebro universitet

I forskning på zebrafiskar har Örebroforskare identifierat en gen, som är viktig för att producera spermier. Resultatet, när genen stängs av med CRISPR-tekniken, är få och dåliga spermier. Nästa steg är att pröva om detsamma gäller hos människor.

>

Alpina elitskidåkare kartlagda i unika studier

15 februari, 2019 - Mittuniversitetet

I två, nyligen publicerade forskningsartiklar i den högt rankade tidskriften Frontiers in Physiology kartläggs olympiska utförsåkare i samband med träning och tävling. Studierna visar att det är slalomåkare som utsätts för störst krafter. En dags slalomträning kan omfatta upp till 700 svängar där varje sväng kan belasta kroppen upp mot fem gånger den egna kroppsvikten. […]

>

Skogen – räcker den?

15 februari, 2019 - SLU

Skogen – räcker den?
– en film om när förväntningar växer snabbare än träd.

Future Forests nya dokumentär beskriver skogens roll när Sverige går i bräschen för att snabbt fasa ut olja och kol.

>

Ryggproblem vanligt bland elitidrottande ungdomar

15 februari, 2019 - Umeå universitet

Ungdomar som idrottar på elitnivå har oftare besvär i ländryggen än ungdomar som tränar på lägre nivå. För att skadan ska läkas är det viktigt att den upptäcks och behandlas tidigt. Det visar en ny avhandling vid Umeå universitet.

>

Stöd från omgivningen underlättar tillfrisknandet för ungdomar med anorexia nervosa

15 februari, 2019 - Örebro universitet

Att som ungdom drabbas av en ätstörning gör att livet sätts på pausläge under en lång tid. Därför är det viktigt med rätt uppbackning även utanför familjen. Det kan vara inom både skolans värld och idrottsorganisationer. ”Ungdomars sociala kontexter utanför familjen verkar ha stor betydelse för insjuknandet, behandlingen och tillfrisknandet”, säger Katarina Lindstedt på ätstörningsenheten.