Pressmeddelanden

Filtrera på organisation och/eller sök

>

Låginflammatorisk kost prövas mot barnreumatism

12 oktober, 2019 - Uppsala universitet

Traditionellt har inflammatorisk ledsjukdom hos barn och tonåringar behandlats med läkemedel för att dämpa smärta och inflammation, men även med träning av rörlighet och styrka. I en studie på Akademiska sjukhuset prövas så kallad låginflammatorisk kost som kompletterande eller alternativ behandling. Detta uppmärksammas i samband med internationella reumatikerdagen 12 oktober.

>

Livet på jorden ska kartläggas i storslaget EU-projekt

11 oktober, 2019 - SLU

Tomas Roslin från SLU har tillsammans med två andra forskare fått ett bidrag på över 135 miljoner kronor. Pengarna går till ett storslaget projekt som ska kartlägga livet på jorden. Vi behöver veta hur artsamhällena ser ut i dag och hur de förändras. Först då kan vi arbeta riktigt effektivt för att skydda den biologiska mångfalden. Bidraget kommer från Europeiska forskningsrådet.

>

Kommentar om Nobels fredspris

11 oktober, 2019 - Stockholms universitet

Gunilla Bjerén, Socialantropologiska institutionen, Stockholms universitet, finns tillgänglig för den som vill ha kommentarer om Nobels fredspris 2019.

>

Biogas – ett område där Sverige kan bidra till en hållbar värld

11 oktober, 2019 - Linköpings universitet

Biogasområdet är ett av de få områden där utvecklingen i Sverige spelar stor roll för hur världen ska bli mer hållbar, där vi på allvar kan bidra till att förbättra världen. Biogas Research Center vid Linköpings universitet bjuder genom boken ”Biogas i det hållbara samhället” på en resa genom Sverige som visar hur biogaslösningar gör städer, regioner och företag bättre.

>

Ökad handlingskraft genom en regeringsnära utvecklingsmiljö

10 oktober, 2019 - Karlstads universitet

En utvecklingsmiljö för att testa verktyg och metoder för hur komplexa samhällsutmaningar som spänner över flera sektorer kan lösas. Det är en idé som utvecklas i en ny rapport av forskare från Karlstads universitet och Örebro universitet – en rapport som tydligt påverkat det förslag som Tillitsdelegationen lämnar till regeringen idag.

>

Kommentar om Nobelprisen i litteratur

10 oktober, 2019 - Stockholms universitet

Daniel Pedersen, Institutionen för kultur och estetik, Stockholms universitet, finns tillgänglig för kommentarer om Nobelpriset i litteratur till Peter Handke.

>

Europa måste bli bättre på att förstå rymdvädret

10 oktober, 2019 - Umeå universitet

Rymdväder är ett område där vetenskaplig kunskap, samhällsaspekter samt ekonomiska intressen är tätt sammanlänkade. En rapport av Umeåprofessor Hermann Opgenoorth och en grupp internationella experter förklarar utmaningarna vi står inför och presenterar ett antal vägledande rekommendationer.

>

Socialtjänsten har blivit en allt större hyresvärd

10 oktober, 2019 - Göteborgs universitet

Antalet bostadslösa i Sverige är ungefär dubbelt så många som för 15 år sedan. En ny studie från Göteborgs universitet visar att socialtjänsten i allt fler kommuner har varit tvungen utöka sitt arbete med boendeinsatser.  

– Gruppen som har socialtjänsten som hyresvärd har ökat markant samtidigt som bostadslösheten spridit sig från storstäderna till mindre kommuner, säger Matti Wirehag, doktorand i socialt arbete vid Göteborgs universitet.                      

>

Färre yngel dör i laxsjukdomen M74

10 oktober, 2019 - SLU

Förekomsten av förökningsstörningen M74 hos Östersjöns laxkullar har sjunkit. Det visar den sammanställning av miljöövervakningsdata från sju svenska laxälvar som Sveriges lantbruksuniversitet gjort. I år var i genomsnitt sju procent av laxkullarna drabbade, jämfört med den höga dödligheten på 39 procent som observerades 2017.

>

Nya hedersdoktorer vid Luleå tekniska universitet

10 oktober, 2019 - Luleå tekniska universitet

Norra Skogsägarnas koncernchef och vd Pär Lärkeryd och företaget Climeons ena grundare Thomas Öström blir nya teknologie hedersdoktorer vid Luleå tekniska universitet.