Pressmeddelanden

Filtrera på organisation och/eller sök

>

Hur exakta måste 3D-tänder vara?

21 november, 2018 - Malmö universitet

​Hur pass exakt passform behöver digitalt framställda tandvårdsprodukter ha? Frågan ställs av forskaren Michael Braian som undersökt hela produktionskedjan för att spåra olika felkällor.

>

Färg på linsen bara viktig vid tidigare besvär i gula fläcken

21 november, 2018 - Umeå universitet

För äldre personer som har förändringar i gula fläcken i ögat finns anledning vid starroperation att välja en plastlins som blockerar kortvågigt blått ljus. För andra spelar däremot inte valet av lins någon roll. Det visar en ny avhandling vid Umeå universitet.

>

”Naturligt för Coop Sverige att vända sig till Högskolan för hållbar utveckling”

21 november, 2018 - Högskolan i Gävle

Coop Sverige har alltid arbetat med hållbarhet och vi ser Högskolan i Gävle som en möjlighet att utvecklas framåt och inleder därför vår kooperativa vecka här, säger Anders Stake, VD Coop Mitt.

– Företagsekonomi vid Högskolan i Gävle har haft ett hållbarhetsperspektiv väldigt länge och vår forskningsmiljö, hållbara affärsrelationer, för denna forskning framåt, säger Jens Eklinder Frick.

>

Nya kunskaper om hur barn växer under puberteten

21 november, 2018 - Göteborgs universitet

Barns spurttillväxt under puberteten betraktas ofta som en joker när deras längd ska följas och förutsägas. Men med nya rön och metoder går det att få en bättre bild av hur barn och ungdomar växer, framför allt under puberteten. – Tillväxten speglar hälsan och kan vara ett diagnostiskt instrument som kan avslöja både sjukdomar och […]

>

Så kan vatten renas från kvicksilver

21 november, 2018 - Chalmers tekniska högskola

Vatten som förorenats av kvicksilver och andra giftiga tungmetaller orsakar stora miljö- och hälsoproblem i världen. Nu presenterar chalmersforskare ett helt nytt sätt att effektivt rena giftigt vatten med hjälp av elektrokemi. Resultaten publicerades nyligen i den ansedda tidskriften Nature Communications.

>

Nyanlända med teknikkunskaper matchas mot IT-branschens behov

21 november, 2018 - Blekinge Tekniska Högskola

IT-branschen har ett stort behov av arbetskraft samtidigt som många nyanlända med examen inom teknikområdet har svårt att hitta arbete. Nu matchas dessa via ett nytt projekt, Match IT. Studenterna började på BTH i september och media är nu välkomna att träffa dem och ansvariga på BTH.

>

Studenter belönas för utmärkta examensarbeten

20 november, 2018 - Högskolan i Halmstad

Sparbanksstiftelsen Kronan delar ut stipendier för bästa examensarbete. I år belönas bland annat examensarbeten om personcentrerad vård och sjuksköterskans prioriteringar, personcentrerad vård och sjuksköterskans prioriteringar, framtidens odling för ett hållbart samhälle, samt en förslutningsanordning för laparoskopiska instrument.

>

Studie om underlivssmärta väcker hopp – istället för skam och dåligt samvete

20 november, 2018 - Örebro universitet

Det gjorde ont att ha sex första gången – och det har gjort ont sedan dess. Trots att Emma inte förstod hur hon skulle kunna prata bort sin smärta bestämde hon sig för att ge behandlingsstudien vid Örebro universitet en chans. Det blev en aha-upplevelse. – Det var första gången jag fattade hur ont jag […]

>

Blockering av protein möjlig väg hindra biverkningar vid strålbehandling

20 november, 2018 - Umeå universitet

Det går att förebygga vissa skador som kan uppstå vid strålbehandling mot cancer. Genom att blockera aktiviteten hos ett plasmaprotein under och omedelbart efter strålningen kan patienten skyddas mot skador. Det visas i en ny avhandling vid Umeå universitet.