Pressmeddelanden

Filtrera på organisation och/eller sök

>

Klimatet styr olika trädsymbiosers globala utbredning

20 maj, 2019 - SLU

Vilken typ av symbios som är vanligast mellan trädrötter och svampar eller bakterier i en viss region styrs av klimatfaktorer. Det visar en ny kartläggning som bygger på uppgifter som samlats in från över 1 miljon provytor jorden runt. Studien tyder också på att framtida klimateffekter på mykorrhiza kan komma att hämma skogstillväxten i kalla klimat.

>

Riksbankens Jubileumsfond skänker antologi om rösträtten till Sveriges lärare och skolbibliotek

20 maj, 2019 - Riksbankens Jubileumsfond skänker antologi om rösträtten till Sveriges lärare och skolbibliotek

Den 24 maj är det 100 år sedan den kvinnliga rösträtten klubbades igenom. Det firar Riksbankens Jubileumsfond (RJ) med att skänka antologin Rösträttens århundrade: Kampen, utvecklingen och framtiden för demokratin i Sverige till lärare och skolbibliotek. Boken går att ladda ner eller beställa gratis.

>

Ny app ska hjälpa barn med talsvårigheter

20 maj, 2019 - Linnéuniversitetet

Den tekniska utvecklingen öppnar nya möjligheter att skapa hjälpmedel för personer med funktionsnedsättningar. I ett nytt projekt vid Linnéuniversitetet ska en app utvecklas för att göra det enklare för barn med talsvårigheter att kommunicera självständigt. Tusentals barn i Sverige saknar helt eller delvis talat språk. Det gäller exempelvis många av barnen med autism eller Downs […]

>

Bildning som motstånd

20 maj, 2019 - Umeå universitet

Tenderar diskussionen om bildning att vidmakthålla och försvara en i grunden patriarkal och konservativ tradition? Eller kan bildningstänkandet även ha relevans som en verklig kraft för förändring i nutida politiska samtal? I en ny avhandling vid Umeå universitet undersöker Synne Myrebøe kultiveringens politik i den amerikanska filosofen Martha Nussbaums aktualisering av antikens filosofi.

>

Pressinbjudan Skogen som källa till nya produkter

20 maj, 2019 - Luleå tekniska universitet

Pressinbjudan till föreläsning: The Great Northern, Skellefteå. Torsdag 23 maj kommer Ulrika Rova, professor i biokemisk processteknik, vid Luleå tekniska universitet och Ann-Britt Edfast, FoU chef vid Sveaskog, att föreläsa om högaktuella forskningssamarbeten i syfte att hitta nya klimatvänliga produkter av skogsrester – allt från fiskfoder och hälsokost till gröna drivmedel och biokol

>

Aktion rädda bin och andra insekter i Norrland!

17 maj, 2019 - Umeå universitet

De senaste larmrapporterna om insekternas nedgång på jorden har knappast undgått någon. Det pågår nu flera räddningsaktioner runt om i världen – både ideellt och kommersiellt, till exempel genom försäljning av insektshotell och speciella fröpåsar. Vid Umeå universitet uppmärksammas krisläget med uppstart av ny forskning kring insekter i Norrland och en rad informationsaktioner för allmänheten.

>

Inbjudan: EU-valvaka med Lunds statsvetare

17 maj, 2019 - Lunds universitet

Forskare bjuder på samtal om bland annat EU:s migrationspolicy, EU och klimatfrågan och de viktigaste valfrågorna i olika medlemsländer. Och så klart kommenteras löpande de framväxande valresultaten! Mellan varven bjuds det på spex, musik och förfriskningar. Alla är välkomna! När: Söndagen den 26 maj kl. 17 – 24 Var: Eden, Statsvetenskapliga institutionen vid Lunds universitet, […]

>

Generna påverkar valet att skaffa hund

17 maj, 2019 - Uppsala universitet

En grupp svenska och brittiska forskare har i en ny studie undersökt ärftlighet och hundägande med hjälp av över 35 000 tvillingpar från Svenska Tvillingregistret. Resultaten visar att en persons gener har stort inflytande över valet att skaffa hund. Generna verkar stå för mer än halva förklaringen till att en del blir hundägare och andra inte.

>

Kempestiftelserna storsatsar på integrerad strukturbiologi

17 maj, 2019 - Umeå universitet

Umeå universitet är unikt positionerat i Sverige med en komplett och förstklassig teknikinfrastruktur för forskning inom strukturbiologi. Via ett anslag från Kempestiftelserna startar nu ett postdoktorprogram för att stimulera djärv strukturbiologiforskning av högsta klass.