Pressmeddelanden

Filtrera på organisation och/eller sök

>

Kvalitet i äldreomsorgen – mer än bara mätningar

25 september, 2018 - Högskolan i Skövde

Hur mäter vi kvalitet i äldreomsorgen? Och vad är det som ger värde åt en äldre person på ett äldreboende? Under måndagen diskuterades frågorna utifrån de nya forskningsrönen från Högskolan i Skövde tillsammans med företrädare från Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), Socialstyrelsen, politiker, vårdpersonal och äldreföreningar.

>

SKF och Luleå tekniska universitet förnyar samarbetet

25 september, 2018 - Luleå tekniska universitet

Det globala teknikföretaget SKF och Luleå tekniska universitet förlänger samarbetet inom området avancerad tillståndsövervakning. Det nya avtalet sträcker sig till år 2020. – Vi är väldigt glada för den här satsningen. SKF är en viktig industripartner för oss och jag är övertygad om att samarbetet kommer att leda till fortsatt forskning och innovation av hög […]

>

Höstens konsterter från Musik- och operahögskolan vid Mälardalens högskola

25 september, 2018 - Höstens konsterter från Musik- och operahögskolan vid Mälardalens högskola

Höstens kalendarium erbjuder ett flertal konserter med högskolans musikstudenter, bland annat på Västerås konserthus, stadsbiblioteket och på campus i Västerås. Första konserten i utbildningens egna lokaler, på Västerås slott, hålls i Rikssalen, onsdagen den 26 september.
Biljetter till Mozarts Requiem, via Västerås domkyrka – i övrigt Fri entre!

>

Forskarna intar scenen i Västerås

24 september, 2018 - Mälardalens högskola

På fredag 28 september klockan 13.00 gör fyra forskare upp om vem som är vassast på att presentera sin forskning på Mälardalens högskola (MDH). På bara fyra minuter ska de intressera, informera och underhålla publiken på Expectrum i Västerås. Smart, snabbt, skoj – det handlar om rikstäckande tävlingen Forskar Grand Prix.

>

”Från chock och ovisshet till kamp för överlevnad.” Avhandling om livsvillkoren för bröstcancerdrabbade kvinnor och deras familjer

24 september, 2018 - Malmö universitet

En kvinna med bröstcancer kastas mellan hopp och förtvivlan. Utåt försöker många att behålla fasaden, men inåt brottas många med negativa känslor. De behöver stöd av varandra i familjen och av sjukvården. En ny avhandling ger djupare förståelse av livsvillkoren för bröstcancerdrabbade kvinnor och deras familjer.

>

Kulturellt kompetenta robotar är framtiden inom äldrevården

24 september, 2018 - Örebro universitet

Framtidens robotar ska hjälpa de äldre och samtidigt anpassa sig till kulturen hos den individ de tar hand om. Nu ska de första av dessa robotar testas på äldreboende inom ramen för det tvärvetenskapliga projektet Caresses där AI-forskare från Örebro universitet deltar. – Redan i dag är robotar närvarande i våra liv. De finns i […]

>

Öka användningen av bälte i buss

24 september, 2018 - VTI – Statens väg- och transportforskningsinstitut

Användningen av bälte i buss behöver bli bättre. Det visar en studie som VTI har tagit fram på uppdrag av Transportstyrelsen.

>

Om jordbrukslandskapets utveckling i nya Miljötrender från SLU

24 september, 2018 - SLU

SLU:s miljöanalys i jordbrukslandskapet har växt mycket i omfattning de sista åren. I detta nummer av Miljötrender får du exempel på hur jordbrukslandskapets utveckling följs och hur lösningar för ökad hållbarhet kan se ut; multifunktionellt landskap, bete optimerat för djur och naturvård samt bättre koll på den myllrande mångfalden.

>

Astronomins dag och natt firas på Umevatoriet

24 september, 2018 - Umeå universitet

Lördag den 29 september är det äntligen dags för Astronomins dag och natt! Evenemanget är nationellt och sker årligen på flera orter i Sverige. I år är temat ”Röd planet, blå planet” med tanke på planeten Mars som varit närmare jorden än på mycket länge.

>

Datorsystem hjälper vårdpersonal ställa rätt diagnos

24 september, 2018 - Umeå universitet

För att ställa rätt diagnos i möten med patienter och ge stöd för medicinska beslut behöver hälso- och sjukvårdspersonal hålla sig uppdaterad kring hur ny forskning och praktiska tillämpningar inom olika vårdområden utvecklas. En ny avhandling från Umeå universitet visar hur sådana system kan utformas.