Pressmeddelanden

Filtrera på organisation och/eller sök

Växtföljder – ett lovande sätt att få maten att räcka i ett förändrat klimat

25 november, 2020 - SLU

Trenden går mot enahanda odlingssystem med färre grödor i växtföljden. Samtidigt visar en ny studie att de skördeökningar man får genom mer varierade växtföljder är särskilt stora under varma, torra år. Att variera växtföljderna mer kan vara ett bra sätt att anpassa jordbruket till ett varmare och torrare klimat. Studien bygger på upp till 60 års data från långliggande jordbruksförsök i Europa.

JU sätter våld i nära relationer i fokus under Orange Day 2020

25 november, 2020 - Jönköping University

​Orange Day är ett initiativ av FN som sätter ljus på mäns våld mot kvinnor och uppmärksammas årligen den 25 november. På flera av Jönköping Universitys utbildningar ingår kunskap i att upptäcka våld i nära relationer, dessutom bedrivs forskning på ämnet. Nina Åkerlund är en av de som undervisar och forskar på ämnet.

Stephan Barthel världens mest citerade forskare om gröna städer

25 november, 2020 - Högskolan i Gävle

Clarivates årliga lista på världens mest citerade och inflytelserika forskare visar återigen att Stephan Barthel, grundare av Urban Studio vid Högskolan i Gävle, är en av de mest citerade forskarna i världen.

Stephan Barthels artiklar handlar om hur utveckling av städernas naturmiljöer kan erbjuda nya sammanhang och beteenden för människor och hur det kopplar till en globalt hållbar utveckling.

Black Friday: Viktigt med väl genomtänkta fysiska mötesplatser under pandemin

25 november, 2020 - Karlstads universitet

Black Friday och jul närmar sig, en tid på året då många människor samlas i butiker och andra fysiska mötesplatser. För att kunna hantera detta är det viktigt att förstå vad som lockar människor dit och förbereda sin verksamhet utifrån detta, menar forskaren Pernille K Andersson vid Centrum för tjänsteforskning vid Karlstads universitet. En pandemi ändrar inte på människors behov, eller beteenden.

Unika rymdtester tillgängliggörs vid IRF SpaceLab

25 november, 2020 - Institutet för rymdfysik

Testanläggningen SpaceLab vid Institutet för rymdfysik, IRF, i Kiruna erbjuder industri och forskargrupper en omfattande möjlighet att testa och kvalificera rymdrelaterad hårdvara för satelliter, raketer, ballonger och markbaserad teknik. Nu lanseras en film och en webbsida som presenterar testmöjligheterna inom IRF SpaceLab.

Kommersiella aktörer tjänar på skola i kris

25 november, 2020 - Malmö universitet

​Skolan har blivit en attraktiv marknad för kommersiella företag som vill sälja både digitala verktyg och kompetensutveckling. På köpet för de så kallade edu-prenörerna med sig en kultur där läraren betraktas som coach och där eleverna förväntas jobba mer självständigt, visar ny forskning vid Malmö universitet.

Läderbaggarna har klarat de senaste 25 åren bra men kan bli hemlösa på sikt

24 november, 2020 - SLU

I 25 år har forskare följt läderbaggen i ekhagar i Östergötland. Under den tiden har populationen i området varit relativt stabil, medan den har varierat i enskilda träd. De träd som var superträd för läderbaggarna för 25 år sedan har bytts mot nya favoriter. På sikt är det ett problem att det inte finns tillräckligt många yngre ekar som läderbaggarna kan flytta till i framtiden.

Att hitta avvikelser i data kan rädda liv och minska miljöförstöring

24 november, 2020 - Blekinge Tekniska Högskola

Ett viktigt arbete vid analys av stora datamängder är att identifiera avvikelser. Kan vi hitta dem kan oönskade scenarion förhindras. En forskare vid BTH har med hjälp av AI tagit fram metoder för att hitta avvikelser. Forskningen har fokuserat på maritim övervakning, fjärrvärmenät samt media- och sekventiella dataströmmar.

Arterna har ofta svårt att hänga med när klimatet förändras

23 november, 2020 - SLU

Ett unikt och tidigare otillgängligt arkiv över naturens kalender, insamlat i de länder som förut var Sovjet, visar att det kan bli svårt för många arter att anpassa sig till ett nytt klimat. Arterna följer signaler i sin miljö för att göra rätt sak vid rätt tidpunkt, t ex blomma eller vakna ur vintervilan. Med de pågående klimatförändringarna förändras tajmningen hos dessa signaler snabbt.