Pressmeddelanden

Filtrera på organisation och/eller sök

>

Kroppsmålning skyddar mot blodsugande insekter

16 januari, 2019 - Lunds universitet

I en studie konstaterar forskare från Sverige och Ungern att ljusa, målade ränder på kroppen skyddar naken hud mot insektsbett. Det är första gången som forskare lyckas bevisa att kroppsmålning har denna effekt. Att måla kroppen ger således ett skydd mot insektsburna sjukdomar. Kroppsmålning förekommer bland exempelvis vissa ursprungsbefolkningar. Majoriteten av dessa lever i områden […]

>

Forskning om krisberedskap får ny EU-finansiering

16 januari, 2019 - Karlstads universitet

Ett nytt projekt för behovsdriven forskning och utveckling av verktyg och metoder för IT-baserad krisövning har startat nu vid årsskiftet. Projektet heter CriseIT 2 – Implementing Future Crisis Management Training, och är ett samarbete mellan Karlstads universitet och elva parter i Sverige och Norge, med finansiering från EU:s regionala utvecklingsfond Interreg Sverige- Norge.

>

Blodstamcellstransplantation effektivare än traditionell bromsmedicin vid skovvis MS

16 januari, 2019 - Uppsala universitet

Blodstamcellstransplantation är effektivare än traditionell bromsmedicin vid skovvis MS. Det framgår av en internationell studie där autolog blodstamcellstransplantation jämförts med konventionell behandling. Akademiska har som enda svenska sjukhus medverkat i studien vars resultat nu publicerats i den ansedda medicinska tidskriften JAMA (Journal of the American Medical Association).

>

Samarbete på distans behöver underlättas

16 januari, 2019 - Högskolan Väst

Med den nya digitala tekniken möts vi mer och mer på distans. Också av hållbarhetsaspekter inför arbetsplatser distansmöten för att slippa resa till varandra. Hur kan vi via teknikens hjälp samarbeta bättre fast vi inte ser varandra? Ny forskning ska göra det lättare att koordinera samarbete på en delad teknisk arbetsyta.

>

Förvaltare och forskare kan rädda Östersjöarters dna

16 januari, 2019 - Stockholms universitet

Internationella avtal som rör biologisk mångfald på dna-nivå efterföljs inte i skyddade områden i Östersjön. Det visar forskare vid Stockholms, Göteborgs och Luleå tekniska universitet i en artikel i Conservation Biology. Det är allvarligt, menar forskarna, eftersom arterna i Östersjön har unik dna som är viktig att bevara.

>

Nytt projekt ska minska risken för kränkningar till sjöss

15 januari, 2019 - Linnéuniversitetet

Linnéuniversitetet 2019-01-15 Nytt projekt ska minska risken för kränkningar till sjöss Sjöfartens MeToo-upprop #lättaankar engagerade branschen. Nu ska ett nytt forskningsprojekt vid Sjöfartshögskolan på Linnéuniversitetet kartlägga metoder och strategier för att minska risken för kränkande särbehandling inom sjöfarten. Inte heller sjöfarten är befriad från berättelser om sexuella trakasserier och kränkningar. Att arbeta till sjöss, ibland flera […]

>

Sex frågor om brexit till statsvetaren Nicholas Aylott

15 januari, 2019 - Södertörns högskola

Ikväll är det dags för det brittiska parlamentet att rösta om det omstridda brexitavtalet som Theresa May har förhandlat fram med EU. Mycket tyder på att May kommer förlora omröstningen, och vad innebär det i så fall för brexit och Mays framtid som landets premiärminister? Statsvetaren Nicholas Aylott har svaren.

>

Experter: Europa, EU, EU-val & Brexit

15 januari, 2019 - Göteborgs universitet

Allt bäddar för att 2019 blir ett händelserikt år inom Europapolitiken. Om det går enligt nu gällande plan kommer Storbritannien, som första land någonsin, att lämna EU den 29 mars 2019. Och två månader senare, i slutet av maj, är det val till EU-parlamentet. Med anledning av detta har Göteborgs universitet satt samman en lång lista med forskare som kan EU och Europa ur en mängd olika synvinklar.

>

Skåda total månförmörkelse på Umevatoriet

15 januari, 2019 - Umeå universitet

Tidigt på MÅNdag (!) morgon den 21 januari blir fullmånen rödfärgad då den går in bakom jordens skugga. Umevatoriet i Umeå håller öppet hus då och ger intresserade chansen att titta på månförmörkelsen i teleskop.

>

Nya formella metoder för språkbehandling i datorn

15 januari, 2019 - Umeå universitet

När datorer behöver representera en menings innebörd används ofta grafer, bestående av noder och kanter, som är beräkningsmässigt svåra att verifiera. Genom att göra grafernas uppbyggnad tydlig kan många av svårigheterna hanteras mycket enklare. Petter Ericson försvarar resultaten i sin avhandling måndagen den 4 februari vid Umeå universitet.