Pressmeddelanden

Filtrera på organisation och/eller sök

Genetiska skillnader mellan tamhöns och dess vilda släkting kopplat till epigenetik

22 september, 2020 - Linköpings universitet

En del av de genetiska skillnader som uppstått mellan tamhöns och deras vilda förfäder djungelhönan under domesticeringen är kopplade till epigenetiska förändringar, enligt en ny studie som publicerats i Nature Ecology & Evolution. Forskare vid Linköpings universitet har bl a upptäckt ett fåtal ”hotspots” i dna som styr epigenetiska förändringar på hundratals andra platser över hela arvsmassan.

Ökad välfärd hos häst vid bättre hältdiagnostik

22 september, 2020 - SLU

Hur upptäcker man en låggradig hälta hos hästar? Och på vilket ben är hästen egentligen halt? Det har veterinär Emma Persson Sjödin studerat i en doktorsavhandling inom veterinärmedicin vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).

Analysmetoden avgörande för korrekt resultat vid forskning om coronavirus

22 september, 2020 - Karlstads universitet

Forskare på analytisk kemi vid Karlstads universitet har publicerat en artikel om analys av hur coronaviruset för Covid-19 fäster i människokroppen. De framför att befintlig forskning på området har dragit felaktiga slutsatser på grund förenklade beräkningsmetoder.

Forskarna: Sluta spå valutakurser – fokusera på företagets strategiska valutaexponering

22 september, 2020 - Lunds universitet

Den som kan förutspå utfallet av olika valutakurser kan tjäna stora pengar. Problemet är bara att forskningen visar att det inte finns något sådant som tillförlitliga valutaprognoser. Det säger två ledande Lundaforskare inom valutariskhantering. – Det är som att titta in en spåkula och med lite tur har du rätt i vad du förutspår. Kanske […]

Samhällets vägval efter corona

22 september, 2020 - Malmö universitet

Att det nya normala ligger framför oss och går att påverka, är budskapet i den nya boken ”Nostalgia and hope”.

Nya perspektiv på Toni Morrisons litterära platser

22 september, 2020 - Stockholms universitet

För drygt ett år sedan avled den amerikanska författaren och Nobelpristagaren Toni Morrison. Alice Sundman, Stockholms universitet, är bland de första att göra en djupdykning i Morrisons efterlämnade manuskript. Hennes avhandling belyser hur Morrisons litterära platser blir mångfacetterade meningsskapande delar av texten, både som de framställs i romanerna och som de vuxit fram i skrivprocessen.

Norrsken upptäckt vid komet

21 september, 2020 - Institutet för rymdfysik

​Nu sällar sig även kometer till skaran av himlakroppar där norrsken har observerats. En forskare från Institutet för rymdfysik, IRF, ingår i det forskarlag som presenterar upptäckten i tidskriften Nature Astronomy.

Ny studie ska bromsa insjuknandet i typ 1-diabetes

21 september, 2020 - Lunds universitet

Nu startar Innodia i Sverige, en europeisk studie med målet att hitta nya behandlingar som ska bromsa sjukdomsförloppet. – I början kan kroppen fortfarande göra en liten mängd insulin men förmågan försvinner gradvis. Ju längre tid kroppen kan göra insulin desto bättre eftersom det minskar risken för långtidskomplikationer, säger Markus Lundgren, forskare vid Lunds universitet […]

Presidentvalet i USA – experter vid Stockholms universitet

21 september, 2020 - Stockholms universitet

Stockholms universitet har ett antal forskare som kan kommentera presidentvalet och valresultatet i USA ur olika perspektiv. Det kan handla om sakfrågor om valsystem, ekonomi och politik liksom om medier, kampanjspråk och opinionsundersökningar.

Risk att allmäntandläkare överskattar sina kunskaper om rotbehandling

21 september, 2020 - Malmö universitet

Det finns en risk att allmäntandläkare överskattar sina kunskaper när det gäller rotbehandlingar. Det finns därför ett stort behov av vidareutbildning. Det visar en enkätundersökning som besvarats av 819 allmäntandläkare i Sverige och Norge.