Luleå tekniska universitet vill genom utmärkelsen Årets Innovatör uppmärksamma en student, forskare eller anställd vid Luleå tekniska universitet som har tagit en idé vidare till nytta för det omgivande samhället och som har varit kreativ, nytänkande, driven, visionär, engagerad och entreprenöriell. Utmärkelsen Årets Innovatör anställd 2020 går till Ulrika Rova, professor i biokemisk processteknik. Priset Årets Innovatör student går till David Sundvall och brodern Kristian Sundvall.

– Vi är väldigt tacksamma för den här uppmärksamheten. Det här betyder oerhört mycket för oss. Det ger oss verkligen en boost att fortsätta att arbeta som entreprenörer, som ju ofta innebär att man arbetar utanför sin bekvämlighetszon. Det betyder också mycket att utmärkelsen kommer från en jury med bland annat representanter från akademin, säger David Sundvall, student Civilingenjör teknisk design vid Luleå tekniska universitet.

Ulrika Rova är också väldigt glad över utmärkelsen.

– Det betyder otroligt mycket att få den här utmärkelsen. När man jobbar med både grundforskning och tillämpad forskning så är en viktig drivkraft för mig att det också finns en samhällsnytta med min forskning. Utmärkelsen visar att det finns de som tror de på den här idén och innovationen, säger Ulrika Rova.

Motiveringen till Årets Innovatör 2020:

Ulrika Rova har de senaste åren drivit projektet ”prebiotika från skog och hav” inriktat mot att utveckla hållbara livsmedelsprodukter från skogsrester. Innovationen bidrar med nya möjligheter till att lösa tre av världens största problem: bristande folkhälsa, ohållbar resurshantering och begränsad livsmedelstillgång. Och detta utan negativ påverkan på miljön. Ulrika har med stort engagemang, djup sakkunskap och ett beundransvärt driv tagit sina resultat till potentiella innovationer.

Motiveringen till Årets Innovatör 2020:

David Sundvall och Kristian Sundvalls innovation är en tjänst och en vattenreningsmaskin. Innovationen producerar rent och billigare vatten än existerande alternativ för människor som lever i ekonomisk vattenbrist. Den ger direkt kundnytta och är en enkel lösning på ett problem som kan beskrivas som en mänsklig rättighet. David och Kristian har i detta arbete blivit inspirerande förebilder som innovatörer för samhällsnytta framförallt för andra studenter på Luleå tekniska universitet.

–Syftet med Årets Innovatör är att bidra till att lyfta fram Luleå tekniska universitet som en grogrund för innovation och hylla de individer som bidragit extra till just detta, säger Johanna Carlsson, projektledare Innovationskontoret vid Luleå tekniska universitet.

–Vi på Nordea är via Nordeas Norrlandsstiftelse stolta över att få ingå i juryn och också bidra med en prissumma till årets pristagare, säger Anna Edin, marknadsområdeschef för företagsavdelningen på Nordea i Norrbotten.

I juryn för Årets Innovatör medverkar Luleå tekniska universitet, LTU Business, Norrbottens handelskammare, Arctic Business, Nordea och Go Business

Se relaterade bilder och filmer längst ner denna sida.

Kontakt: Ulrika Rova, professor i biokemisk processteknik vid Luleå tekniska universitet, ulrika.rova@ltu.se, 0920- 49 13 15, David Sundvall, kdsundvall@gmail.com, 073-368 46 77

Luleå tekniska universitet är Skandinaviens nordligaste tekniska universitet med forskning och utbildning i världsklass. Vår forskning bedrivs i nära samarbete med företag som Bosch, Ericsson, Scania, LKAB, SKF och ledande internationella universitet. Luleå tekniska universitet omsätter totalt 1,8 miljarder kronor per år. Vi har 1700 anställda och strax över 15 000 studenter. Läs mer på www.ltu.se eller följ oss på Twitter: @LTUniv

Presskontakt:
Sofia Stridsman
Telefon:
0920 49 36 29
Mobil:
070 273 84 30
Epost:
sofia.stridsman@ltu.se
Presskontakt:
Katarina Karlsson
Telefon:
0920 49 21 28
Mobil:
072 727 4560
Epost:
katarina.karlsson@ltu.se