Ca 450 000 människor i Sverige har typ 2 diabetes. Det är en sjukdom som i viss utsträckning kan förebyggas, bland annat genom fysisk aktivitet och kostförändringar. Margareta Hellgren är specialist i allmänmedicin och verksam i Skövdesedan nästan 25 år tillbaka. Hon har doktorerat inom diabetes och forskar på området. I våras fick hon, som första allmänläkare i Sverige, ta emot utmärkelsen Årets diabetolog. Tisdagen den 10 september föreläser hon vid höstens första populärvetenskapliga café på Högskolan i Skövde.

– Jag kommer att ta upp den aktuella forskningen kring sjukdomen. Jag ska också berätta hur typ 2 diabetes kan förebyggas, samt behandlas på bästa sätt för att hälsa och god livskvalitet ska bibehållas.

Margareta Hellgren delar sin arbetstid som doktor på vårdcentralen i Södra Ryd i Skövde med forskning på Skaraborgsinstitutet samt forskningsenheten Primary Care Trial Center i Skövde.

– Redan vid min första läkartjänst blev jag diabetesansvarig och då väcktes intresset för typ 2 diabetes. När jag sedan fick veta att sjukdomen kunde förebyggas med hjälp av fysisk aktivitet och kostförändringar startade jag en forskningsstudie med syftet att hjälpa människor som ligger i riskzonen, så att de kan slippa eller i alla fall fördröja utvecklingen av typ 2 diabetes.

Margareta Hellgren disputerade 2014 bland annat på resultatet av studien. Efter det har det blivit mycket forskning, bland annat i USA, där hon arbetat tillsammans med en av världens främsta forskare på just utvecklingen av diabetes, William Knowler. År 2017 deltog Margareta i utformningen av Läkemedelsverkets rekommendationer för behandling av typ 2 diabetes.

Årets diabetolog 2019

I våras utsågs hon av Svensk Förening för Diabetologi till Årets diabetolog. Priset delades ut under Diabetologiskt vårmöte i Stockholm där 800 personer från hela landet deltog. Utmärkelsen ges alltid till två läkare, och i år var Margareta alltså en av dem. Motiveringen var bland annat att hon under många år varit en uppskattad diabetesföreläsare lokalt och regionalt, och under senare år genomfört nationella diabetesföreläsningar med högsta poäng. Att hon nu planerar att skapa ett kunskapscentrum för primärvårdsdiabetes i Västra Götaland bidrog också till utmärkelsen.

– Jag tror att jag är den första allmänläkaren som får priset och jag är oerhört hedrad. De flesta som får utmärkelsen är utbildade diabetologer som jobbar på sjukhus, säger Margareta Hellgren, som förutom blommor och diplom också belönades med 25 000 kr. Det är pengar som hon delvis ska använda till något som gagnar diabetiker, bland annat genom till att återvända till USA för fortsatt forskning.

Läs Margareta Hellgrens doktorsavhandling här:
https://gupea.ub.gu.se/handle/2077/34826

När: Tisdagen den 10 september. Obs dagen!
Tid: kl 18.30 – 20.30. Obs tiden!
Plats: Högskolan i Skövde, hus G, sal G110.
(Obs! Media har möjlighet att träffa Margareta Hellgren från ca kl 17.00.
Det går också att nå Margareta på telefon 0708 – 38 16 12
och på e-post: margareta.leonardsson-hellgren@vgregion.se)

Fri entré!
Kontaktpersoner
Eric Hellgren, Högskolan i Skövde, 0702 – 12 11 62, e-post: eric.hellgren@his.se

Freddie Johansson, Skaraborgs senioruniversitet, 0500-48 51 33, 0702-39 95 55,
e-post jfreddie0@gmail.com

Åse Gustafsson, Folkuniversitetet, 0737 – 07 64 81 ase.gustafsson@folkuniversitetet.se

Vi är en modern högskola som präglas av en öppen och välkomnande atmosfär, förstklassiga utbildningar och internationellt konkurrenskraftig forskning. En plats där vi gör framsteg, varje dag.

Presskontakt:
Cecilia Renström
Telefon:
0500 448031
Epost:
cecilia.renstrom@his.se
Presskontakt:
Ulf Nylén
Telefon:
0500-44 80 61
Epost:
ulf.nylen@his.se