Hur kommer det sig att den sovande björnen inte får några sjukdomar trots att den går i ide? Det vill forskargrupper från olika delar av världen ta reda på. Förhoppningen är att kunna dra nytta av resultaten och hjälpa människor som drabbas av hjärt- och kärlsjukdom. Forskare Ole Fröbert, som har initierat den medicinska forskningen på björnar, är till vardags överläkare vid Universitetssjukhuset Örebro.

– Det här projektet med brunbjörnar är världsunikt. Det startade för tio år sedan och forskare har tagit prover på olika björnar årligen, men följt samma björnar på sommaren och sen under vintern. Våra fynd har resulterat i 18 vetenskapliga artiklar, säger Ole Fröbert, överläkare på hjärt-lung-fysiologiska kliniken.

Det hade tidigare aldrig gjorts forskning på björnar i ide. Ole Fröbert tog kontakt med det Skandinaviska björnprojektet i Dalarna som är ett nordiskt forskningssamarbete och står bakom koordineringen av det världsunika projektet.

Hoppas utveckla nya behandlingsmetoder

Björnar som går i vintervila får trots att de inte rör på sig ingen hjärtsvikt, blodpropp eller benskörhet. De får inga liggsår, bränner enbart fett och förlorar nästan ingen muskelmassa.

– Björnen speglar vår livsstil med att vi rör på oss för lite och äter för mycket. På så sätt är björnen en fantastisk bra modell för forskning. Vi hoppas att den ska kunna ge oss värdefull medicinsk kunskap som leder till nya behandlingsmetoder, säger Ole Fröbert.

Vetenskapens värld

Vetenskapens värld kommer att sända programmet Björnens superkrafter måndagen den 18 februari på SVT2 kl 20.00.

En dokumentärfilm om björnprojektet har även släppts i Europa.

För mer information kontakta
Ole Fröbert
Professor, överläkare
Hjärt-lung-fysiologiska kliniken
Universitetssjukhuset Örebro
Region Örebro län
Telefon: 073 – 089 54 13
Mail: ole.frobert@regionorebrolan.se

Universitetssjukhuset Örebro (USÖ) erbjuder våra patienter en modern och tillgänglig sjukvård på bästa möjliga vetenskapliga grund. USÖ har ca 550 vårdplatser och är ett av landets sju universitetssjukhus. Det är också en av länets största arbetsplatser med mer än 3 500 anställda.

Högspecialiserad vård bedrivs på de flesta av våra kliniker, men är särskilt framgångsrik inom hjärtsjukvård, cancersjukvård och ögonsjukvård. Inom dessa områden behandlas patienter från stora delar av Sverige.

 

Presskontakt:
Elin Abelson
Telefon:
072-1464995
Mobil:
019-602 66 56
Epost:
elin.abelson@regionorebrolan.se