Storskalig trädplantering för att motverka klimatkrisen är inte problemfri. Det visar en ny granskning i den vetenskapliga tidskriften Global Change Biology.
Tio gyllene regler för att återställa skog
26 januari, 2021 - Göteborgs universitet
En avhandling från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet beskriver den akutmedicinska larmoperatörens (mottagare av larmsamtal till det nationella nödnumret 112) möjligheter och förmåga att identifiera problemet, prioritera, och genomföra instruktioner när patienter rapporteras ha bröstsmärtor och/eller misstanke om hjärtstopp, i förhållande till diagnos och överlevnad hos patienten.
Hjärt- och lungräddning genomförd av medmänniska under vägledning av akutmedicinsk larmoperatör vid larmcentral, verkar ge en förbättrad chans till överlevnad från sex procent till nio procent, jämfört med om ingen hjärt-lungräddning ges till patienten.
En delstudie visar också att i ca 30 procent av patienter med misstanke om hjärtstopp, hade så kallad agonal andning. Patienter med hjärtstopp kan, trots att hjärtat inte pumpar blod, fortsätta att andas i flera minuter. De andas dock inte som vanligt. I föreliggande studie av plötsligt medvetslösa patienter med hjärtstopp vid ambulansens ankomst, fanns följande beskrivningar av andningen: ”svårt att andas”, ”andas knappt”, ”gäspar”, ”snarkar”, ”rosslar” och ”andas bara ibland”.
Misstänkt så kallad agonal andning utgjorde ett hinder för genomförande av instruktion i hjärt-lungräddning, då det är problem att förstå att det rör sig om hjärtstopp då de drabbade kan fortsätta att andas, men de andas inte som vanligt. Detta är viktig kunskap för akutmedicinska
larmoperatörer och för deltagare i kurser i livräddande första hjälp.
Leg sjuksköterska Angela Bång, tel 031-342 39 07, mobil 070-338 56 58, fax 031-82 96 50, e-post: angela.bang@hjl.gu.se
Handledare: Docent Johan Herlitz, tel vxl: 031 -342 10 00
Avhandling för medicine doktorsexamen vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, Hjärt-kärl institutionen
Avhandlingens titel: Emergency medical dispatch the first medical response for life threatening conditions. Assessment and intervention of patients with chest pain and/or suspected cardiac arrest.
Avhandlingen är försvarad.
26 januari, 2021 - Göteborgs universitet
Storskalig trädplantering för att motverka klimatkrisen är inte problemfri. Det visar en ny granskning i den vetenskapliga tidskriften Global Change Biology.
25 januari, 2021 - Göteborgs universitet
Växande politisk polarisering sägs ofta ha att göra med internet och den dramatiskt ökade tillgången till fler informationskällor – det som också kallas det nya medielandskapet. Men medieforskaren Peter M. Dahlgren finner inte några sådana tecken i Sverige. Tvärtom visar han i en ny avhandling att problemet är betydligt mindre än vad många befarar. När […]
14 januari, 2021 - Göteborgs universitet
Ett allt mer digitaliserat samhälle ställer nya krav på anställda och medarbetare för att klara framtida utmaningar. En ny rapport från Swedish Center for Digital Innovation vid Göteborgs universitet visar att offentlig sektor fördubblat efterfrågan av digital kompetens i sina platsannonser perioden 2006−2019 för att möta de nya behoven. Kravet på digital kompetens finns idag […]
13 januari, 2021 - Göteborgs universitet
I tre nyligen publicerade artiklar i Molecular Psychiatry, Brain och JAMA Neurology visar forskare vid Göteborgs universitet att ett egenutvecklat blodprovsbaserat test för alzheimer kan ge tidig upptäckt av sjukdomen och spåra dess förlopp, vilket har stor betydelse för både tilltänkt användning inom kliniken och i behandlingsstudier. – Det här är ett extremt dynamiskt forskningsfält […]