I slutet av november genomförs ”World Congress on Mountain Medicine” i Kathmandu, Nepal. Fyra forskare från Mittuniversitetet presenterar där studier som visar att klättrare och fridykare har nytta av samma fysiologiska försvarsmekanismer mot syrebrist – klättrare på hög höjd och fridykare när de håller andan och simmar under vattnet.

­– Det är främst dykresponsen, som spar syre till hjärnan, och mjältesresponsen, som boostar blodet med röda blodkroppar vi studerat. Båda dessa är viktiga hos tävlingsdykare, och nu har vi funnit att de har betydelse också hos klättrare, där de skyddar mot höghöjdssjuka. De är även uttalade hos höghöjdsfolket Sherpas, säger Erika Schagatay.

Forskare ur Environmental Physiology Group (EPG) vid Avdelningen för Hälsovetenskap på Mittuniversitetet tillbringade två månader i Nepal i våras. Mätningar på klättrare utfördes i Kathmandu och i fält i Himalaya. Studier har också gjorts i klimatkammaren på Nationellt vintersportcentrum i Östersund. Arbetet har nu resulterat i sex presentationer på konferensen ”World Congress on Mountain Medicine”, en världskongress som anordnas av International Society of Mountain Medicine vart annat år.

EPGs studier tyder på att det finns fysiologiska responser som kan mätas på låg höjd och användas för att förutse vilka personer som är känsliga för hög höjd, och därför måste klättra upp sakta.

– Idag finns inget test som kan utföras på låg höjd, där man kanse om en person är känslig eller tålig, och vi hoppas kunna utveckla ett sådant för att undvika att personer blir sjuka när de är på hög höjd, säger Erika Schagatay.

Delegationen från Mittuniversitetet utgörs av doktorand Pontus Holmström, doktor Angelica Lodin Sundström, läkaren Victor Starfelt och forskningsledaren professor Erika Schagatay. Även doktorand Eric Mulder och Master By Research Alexander Patrician, alla verksamma inom forskargruppen EPG, samt nepalesiska medarbetare har medverkat i projekten som presenteras vid konferensen.

För mer information om konferensen: https://ismm2018.org

Kontaktperson:
Erika Schagatay, professor, Avdelningen för hälsovetenskap, Mittuniversitetet, 070-532 14 23, erika.schagatay@miun.se

Mittuniversitetet är ett lärosäte där människor möts, inspireras och tänker nytt. Vi finns i Sundsvall och Östersund, och har ett brett utbud av utbildningar både på campus och på distans. Goda relationer med omvärlden ger vår forskning och utbildning en stadig förankring i samhället och, inte minst, i regionen.

Presskontakt:
Ronney Wickzell
Telefon:
010-142 81 72
Mobil:
070-389 77 72
Epost:
ronney.wickzell@miun.se