Relationen mellan muslimska organisationer i Sverige och svenska staten strÀcker sig 50 Är tillbaka i tiden. Det Àr unikt lÀnge med europeiska mÄtt. Men pÄ senare Är har relationen prÀglats av en förtroendekris. I ett nytt projekt ska forskare frÄn Södertörns högskola följa denna relation bakÄt i tiden, för att bÀttre förstÄ dagens situation.

I Sverige grundades den första muslimska riksorganisationen i början av 1970-talet. PÄ andra hÄll i Europa skulle det dröja ytterligare tjugo, trettio Är innan liknande relationer etablerades. Men relationen Àr inte lÀngre vad den varit.

– Relationen har fungerat bra under Ă„ren och varit stabil genom ett flertal kriser, som Salman Rushdie-affĂ€ren 1989, 11:e september och attentatet pĂ„ Drottninggatan sĂ€ger Simon Sorgenfrei, docent i religionsvetenskap och projektledare för forskningsprojektet Islam och den svenska modellen. Det kan bero pĂ„ den hĂ€r lĂ„nga relationen. Men nu tycks alltsĂ„ relationen vara sĂ€mre Ă€n vad den varit tidigare och delvis beror det pĂ„ misstankar som riktats mot flera av riksorganisationerna, om att de Ă€r kopplade mot transnationella islamiska nĂ€tverk eller att de skulle ha en dold agenda, fortsĂ€tter han.

Undersöker den svenska modellens roll

Mycket av den kritik och de misstankar som riktats mot organisationernas verksamhet grundas i agerande och uttalande i nutid. Projektets utgÄngspunkt Àr istÀllet att se vilken betydelse statens hantering av organiserad islam i ett lÀngre historiskt perspektiv haft pÄ relationen i dag.

– Vi vill bland annat undersöka om och i vilken utstrĂ€ckning den svenska modellen format organiserad islam i Sverige. Kan det till och med vara sĂ„ att modellen bidragit till en mer politiskt engagerad islam, frĂ„gar sig Simon Sorgenfrei. Vi vill ocksĂ„ undersöka vilka politiska frĂ„gor de muslimska organisationerna drivit och i vilken utstrĂ€ckning de fĂ„tt gehör eller lett till nĂ„gon form av policyförĂ€ndringar.

Samarbeten mellan Àmnen

I projektet deltar ocksÄ Karin Borevi, docent i statsvetenskap som tidigare bland annat studerat integrationspolitik och statens roll i förhÄllande till etniska organisationer. Detta samarbete över ÀmnesgrÀnserna Àr en förutsÀttning för att nÄ relevanta resultat menar hon. HÀr förenas deras respektive expertis inom statsvetenskap och religionsvetenskap.

– Det Ă€r vĂ€ldigt spĂ€nnande att fĂ„ chans att nĂ€rmare studera hur den svenska modellen med korporativa samrĂ„d mellan stat och organisationsföretrĂ€dare har utvecklats och fungerat i fallet med muslimer. Det Ă€r ett anmĂ€rkningsvĂ€rt outforskat tema. Det svenska fallet verkar dessutom gĂ„ emot vissa vedertagna teoretiska antaganden om stat–islam relationer, som bygger pĂ„ erfarenheter frĂ„n andra europeiska lĂ€nder. VĂ„rt projekt kommer fylla en viktig forskningslucka, sĂ€ger Karin Borevi.

Nedslag i tiden

Projektet finansieras av VetenskapsrÄdet och vÀntas pÄgÄ fram till 2023. Huvudsakligen kommer Sorgenfrei och Borevi att Àgna sig Ät arkivstudier med material frÄn organisationerna sjÀlva men ocksÄ riksdagstryck och myndighetsarkiv. Perioden strÀcker sig frÄn invandrarutredningen 1968 fram till 2018 dÄ resultatet av översynen av statens stöd till trossamfund presenterades. Studien kommer att fokusera pÄ kritiska punkter under denna period.

Projektet kommer ocksÄ att bli det första inom ramarna för den nya centrumbildning som lanseras pÄ Södertörns högskola under vÄren, Institutet för forskning om mÄngreligiositet och sekularitet (IMS).

Kontakt:
Simon Sorgenfrei
Karin Borevi

Södertörns högskola Ă€r ett lĂ€rosĂ€te i Stockholm som utbildar, forskar och samverkar för en hĂ„llbar samhĂ€llsutveckling. PĂ„ högskolan finns drygt 11 000 studenter, cirka 70 program och 270 kurser. Utbildning och forskning bedrivs inom humaniora, samhĂ€llsvetenskap, teknik och naturvetenskap. Högskolan erbjuder ocksĂ„ polisutbildning och lĂ€rarutbildning med interkulturell profil. Mycket av forskningen handlar om frĂ„gor som rör Östersjö- och ÖsteuropaomrĂ„det. PĂ„ Södertörns högskola blandas Ă€mnen, perspektiv, mĂ€nniskor och erfarenheter. HĂ€r finns de nyfikna och de ifrĂ„gasĂ€ttande. De som söker ovĂ€ntade kombinationer, utveckling och utmaningar. HĂ€r korsbefruktas verklighet och vetenskap.

Sophia Nilsson
forskningskommunikatör

072-210 14 53
sophia.nilsson@sh.se