Under två års tid har ett trettiotal studenter från olika utbildningsprogram på Mälardalens högskola (MDH) tillsammans utvecklat en solcellsdriven racingbil som ska tävla i Bridgestone World Solar Challenge i Australien den 8-15 oktober. Den 31 maj visas MDH Solar Car upp för första gången under ett avtäckningsevent på MDH i Eskilstuna, och förarna avslöjas. 

I Bridgestone World Solar Challenge tävlar universitet från hela världen om vilka som på snabbast tid kan köra 3000 kilometer genom den australienska öknen från Darwin till Adelaide, i ett fordon som enbart drivs av solenergi. I startfältet återfinns bland annat Stanford och MIT. MDH Solar Team är ett av två deltagande lag från hela Norden, och ställer upp för första gången.

För studenterna är projektet ett perfekt tillfälle att få tillämpa sina kompetenser i praktiken, och utveckla förmågan att arbeta i ett stort, komplext projekt. De har själva skött allt ifrån konstruktion till marknadsföring gentemot sponsorer.

– Vi når en enorm milstolpe i projektet nu. Vi i MDH Solar Team sätter ribban för alla andra universitet eftersom vi är ett av de första lagen att presentera vår bil för årets tävling. Det ska bli fantastiskt kul att visa upp vad vi studenter har åstadkommit! Vi vill inspirera till framtidens transportlösningar, säger André Löfqvist, som läser civilingenjörsprogrammet i produktion och produktdesign och leder teamet.

Plats: Mälardalens högskola, sal Studion, Eskilstuna.

Tid: 31 maj klockan 15.00-17.30.

Hålltider:

15.00 Välkomstmingel med fotografering

15.30 Projektledarna presenterar projektet

15.50 Paul Pettersson, rektor vid MDH

15.55 Monica Ringvik, Director Research and Innovation Policy Volvo Group

16.00 Intervju med förarna

16.15 Avtäckning av bilen

16.20 Presentationer av kaross, solceller och elsystem

16.40 Mingel 

Mer information:

  • Johanna Colling, projektledare marknadsföring MDH Solar Team, 073-514 62 82

www.mdhsolarteam.se

Ett starkt MDH – den samproducerande högskolan 

Mälardalens högskola (MDH) i Eskilstuna och Västerås är en av Sveriges största högskolor med 14 000 studenter och 900 medarbetare. Utbildningar är koncentrerade till fyra områden: ekonomi, hälsa, teknik och utbildning. MDH har forskning i världsklass som bidrar både till samhällets utveckling och till att stärka regionens konkurrenskraft. Mälardalens högskola har en lång tradition av samverkan med samhället och har strategiska avtal med både privat och offentlig sektor.

Presskontakt:
Anna Ulriksson Biderman
Telefon:
021-15 17 20
Epost:
anna.ulriksson.biderman@mdh.se