Hjärnskakning är ett återkommande problem inom många idrotter, framför allt inom ishockey. Vad händer i hjärnan vid en hjärnskakning och vad är bästa behandlingen? Ta också del av ny forskning, i form av djupintervjuer med före detta svenska toppspelare som efter upprepade hjärnskakningar, tvingats sluta med hockeyn.

– Jag blev väldigt tagen av att intervjua de före detta spelarna. Flera har det väldigt tufft. De kan fortfarande fyra år efter att de slutat spela ha problem med huvudvärk, starka ljud, ljus, sämre humör och social samvaro, säger Åsa Engström, professor i omvårdnad vid Luleå tekniska universitet som gjort djupintervjuerna i samarbete med Yelverton Tegner, professor i idrottsmedicin, vid Luleå tekniska universitet.

Med på plats i Vetenskapens hus är även tidigare Luleå Hockey-spelaren, 24-åriga Nathalie Ferno, som delar med sig av sina personliga erfarenheter av hjärnskakning och Lars Lundgren, fysioterapeut, specialist idrottsmedicin med lång erfarenhet av att rehabilitera patienter efter hjärnskakning.

Efter föreläsningen finns det tid för intervjuer med medverkande.

Välkomna!

Plats: Vetenskapens hus i Luleå

Datum: 26 februari

Tid: 18.30-20:00

Kontakt: Åsa Engström, professor inom omvårdnad vid Luleå tekniska universitet, asa.engstrom@ltu.se, 0920-49 38 75

Luleå tekniska universitet är Skandinaviens nordligaste tekniska universitet med forskning och utbildning i världsklass. Vår forskning bedrivs i nära samarbete med företag som Bosch, Ericsson, Scania, LKAB, SKF och ledande internationella universitet. Luleå tekniska universitet omsätter totalt 1,7 miljarder kronor per år. Vi är idag 1650 anställda och 15 500 studenter. Läs mer på www.ltu.se eller följ oss på Twitter: @LTUniv

Presskontakt:
Sofia Stridsman
Telefon:
0920 49 36 25
Mobil:
070 273 84 30
Epost:
sofia.stridsman@ltu.se
Presskontakt:
Katarina Karlsson
Telefon:
0920 49 21 28
Mobil:
072 727 4560
Epost:
katarina.karlsson@ltu.se