Luleå tekniska universitet har utsett tre nya hedersdoktorer: längdskidåkaren Charlotte Kalla, astronauten Jessica Meir och Dean A Shepherd, världsledande forskare inom entreprenörskap.

– Jag känner en stor stolthet över att bli hedersdoktor vid Luleå tekniska universitet. Med de starka rötter jag har i Norrbotten känns det extra speciellt att få den här utmärkelsen. Under hela min uppväxt och karriär har jag känt ett stort stöd från mitt hemlän. Det här gör att jag sträcker på mig lite extra, säger Charlotte Kalla, som växte upp i Tärendö, gick skidgymnasiet i Gällivare och är Sveriges främsta kvinna i OS-historien, med nio medaljer.

Luleå tekniska universitet är sedan 2020 utsett till elitidrottsvänligt lärosäte av Riksidrottsförbundet, och gör en särskild satsning på längdskidor, skidskytte och skidorientering.

– Jag hörde redan tidigt om satsningen och har följt resan. Att det redan är verklighet känns jättelovande. Det är verkligen något man måste se långsiktigt på, säger Charlotte Kalla.

Unika rymdpromenader

Den svensk-amerikanska astronauten Jessica Meir är verksam vid Nasa och blev i fjol känd för världen när hon genomförde tre unika rymdpromenader på den Internationella rymdstationen (ISS). En av dessa rymdpromenader var den första med enbart kvinnor. Jessica Meir tillbringade över 200 dygn ombord på ISS och är den första kvinnan med svenskt medborgarskap i rymden.

– Det är en stor ära att få bli hedersdoktor vid Luleå tekniska universitet. Jag har ju dubbelt medborgarskap och det betyder väldigt mycket för mig att ha ytterligare en personlig koppling till Sverige.

Jessica Meir är en stor förebild för många människor runt om i världen, inte minst i Sverige och för studenter intresserade av rymden.

Hon har arbetat vid Nasa sedan 2013, blev biträdande professor 2012, doktor i marinbiologi 2009, tog en master i rymdstudier 2000 samt en kandidatexamen i biologi 1999.

– Jag hoppas att den här utmärkelsen ger extra tyngd åt det som jag kan bidra med för att inspirera framtidens forskare, ingenjörer och utforskare. Jag tycker också att det är väldigt viktigt att den här utmärkelsen har en internationell prägel, eftersom jag tror att det är när vi arbetar tillsammans och värdesätter våra likheter i stället för olikheter som vi verkligen kan uträtta stordåd.

Världsledande forskare i entreprenörskap

Dean Shepherd, ursprungligen från Australien, är en världsledande forskare inom entreprenörskap. Han har gjort betydande bidrag för att öka kunskapen om och förståelsen för beslutsfattande hos enskilda företagare, och har starkt bidragit till att etablera entreprenörskap som akademiskt område.

Dean Shepherd är i dag verksam som professor vid Mendoza College of Business vid Notre Dame-universitetet i Indiana i USA. Han har tidigare varit gästprofessor vid Luleå tekniska universitet.

– Det är ett fantastiskt universitet, med fantastiska människor, och jag är mycket hedrad över att bli hedersdoktor, säger Dean Shepherd.


Han konstaterar att de flesta entreprenörer i världen finns i utvecklingsländer, medan lejonparten av forskningen på området sker i rikare länder. Tillsammans med Luleå tekniska universitets forskargrupp i entreprenörskap och innovation, ledd av professor Vinit Parida, genomför Dean Shepherd flera forskningsprojekt i Indien, i fattiga områden på landsbygden och i Delhi. Forskningen handlar bland annat om mutor som småföretagare tvingas betala till myndighetsföreträdare, men också om hur entreprenörskap kan lyfta människor ur svåra omständigheter.


– Det som är intressant bland nästan alla entreprenörer vi mött är att de inte definierar framgång i personlig vinning, utan i om deras barn kan få en utbildning, säger Dean Shepherd.

Motiveringar och mer om hedersdoktorer vid Luleå tekniska universitet här.

De bifogade högupplösta bilderna (se längst ner på sidan) får användas fritt i redaktionella sammanhang.

Vid frågor, kontakta:
För Charlotte Kalla: presskontakt Torbjörn Nordvall, tel +47 90 71 54 22, torbjorn.nordvall61@gmail.com
För Jessica Meir: Megan Sumner, megan.c.sumner@nasa.gov
Dean Shepherd: dshephe1@nd.edu

För Luleå tekniska universitet:
Lena Abrahamsson, professor, dekan Teknisk fakultet, tel 0920-49 21 07, lena.abrahamsson@ltu.se
Lars Nyberg, professor, dekan Filosofisk fakultet, tel 0920-49 39 26, lars.nyberg@ltu.se

Luleå tekniska universitet är Skandinaviens nordligaste tekniska universitet med forskning och utbildning i världsklass. Vår forskning bedrivs i nära samarbete med företag som Bosch, Ericsson, Scania, LKAB, SKF och ledande internationella universitet. Luleå tekniska universitet omsätter totalt 1,8 miljarder kronor per år. Vi har 1700 anställda och strax över 15 000 studenter. Läs mer på www.ltu.se eller följ oss på Twitter: @LTUniv

Presskontakt:
Sofia Stridsman
Telefon:
0920 49 36 29
Mobil:
070 273 84 30
Epost:
sofia.stridsman@ltu.se
Presskontakt:
Katarina Karlsson
Telefon:
0920 49 21 28
Mobil:
072 727 4560
Epost:
katarina.karlsson@ltu.se