I morgon drar Den stora älgvandringen i gång i SVT Play och i samband med detta drar även SLU:s egen kunskapssatsning på samma tema i gång.
– När intresset för älgar är så stort vill vi självklart passa på att dela med oss av den kunskap vi har om dessa fantastiska djur och dess samspel med oss människor, säger Göran Ericsson, professor i viltekologi vid SLU.

Med start i morgon, samma dag som SVT Play rullar i gång sina kameror för den andra säsongen av slow tv-satsningen där tittaren får följa älgars vandring mellan vinter- och sommarområde, drar Sveriges lantbruksuniversitet i gång sin kunskapssatsning. Varje dag kommer det dyka upp kunskap om älg i olika former på Facebooksidan SLU Vilt, fisk & miljö, samt på webbplatsenwww.slu.se/alg.

– Vi kommer att bjuda på allt ifrån filmer från fältarbetet, nyheter från senaste forskningen till kuriosa och tillbakablickar på älgen i historien, säger Susanna Bergström, kommunikatör vid SLU som planerat satsningen tillsammans med flera av forskarna.

Många spenderar mer tid än vanligt i sina hem just nu och längtar efter att få se naturen ha sin gilla gång från sina egna vardagsrum. SLU vill erbjuda möjligheten för tittarna att fördjupa älgintresset och lära sig mer om vår svenska nationalsymbol och dess samspel med sin omvärld.

Älgforskningen vid SLU fokuserar på samspelet mellan älg, miljö och människa. Kunskap om älgars rörelsemönster, biologi, fysiologi och liv i största allmänhet tas fram. Forskning görs på älgar och trafik, även om älgars positiva och negativa påverkan på bland annat skogs- och jordbruk.

– Vi tar fram kunskap för att se till att älgar och människor på bästa sätt kan leva tillsammans. Älgen betyder mycket för många så vi arbetar också med att förstå hur olika grupper värderar älgen, säger Göran Ericsson.

Besökaren på webbplatsen och Facebooksidan kommer att få kunskap om hur ett år ser ut för en älg, Vad äter älgar under olika årstider? Vem äter älgarna? Hur går vandringarna till? Det kommer också att visas hur forskningen går till när älgar sövs ned och utrustas med GPS-halsband. Satsningen är en del i att försöka möta allmänhetens engagemang och nyfikenhet. Att visa vilken forskning som görs vid SLU, på vilket sätt kunskapen som tas fram är viktig i samhället och hur forskningen går till.

Intresserade kommer att kunna ställa egna frågor om älg, flera av SLU:s älgexperter finns redo för att svara.

För mer information:
Göran Ericsson, professor i viltekologi vid SLU, institutionen för vilt, fisk och miljö
Mobil: 070-6765012
E-post:goran.ericsson@slu.se

Presskontakt:
Ulrika Borg
Telefon:
018-672608
Epost:
ulrika.borg@slu.se
Presskontakt:
Titti Olsson
Epost:
titti.olsson@slu.se
Presskontakt:
David Stephansson
Telefon:
018-67 14 92
Mobil:
072-511 69 90
Epost:
David.Stephansson@slu.se
Presskontakt:
Anette Neldestam Larsson
Telefon:
040-415004
Mobil:
0708-470737
Epost:
anette.neldestam@slu.se
Presskontakt:
Marianne Persson
Telefon:
+46 730 61 65 04
Epost:
marianne.persson@slu.se
Presskontakt:
Vanja Sandgren
Telefon:
0702-641155
Mobil:
0511-64155
Epost:
vanja.sandgren@slu.se
Presskontakt:
Olof Bergvall
Telefon:
090-7868211
Mobil:
072-2362915
Epost:
olof.bergvall@slu.se