Tillgänglighet för forskning.se

Vetenskapsrådet står bakom den här webbplatsen. Vi vill att så många som möjligt ska kunna använda webbplatsen. Här beskriver vi hur forskning.se uppfyller lagen om tillgänglighet till digital offentlig service, kända tillgänglighetsproblem och hur du kan rapportera brister till oss så att vi kan åtgärda dem.

Hur tillgänglig är webbplatsen?

Vi är medvetna om att delar av webbplatsen inte är helt tillgängliga. Se avsnittet om innehåll som inte är tillgängligt nedan för mer information

Vad kan du göra om du inte kan använda delar av webbplatsen?

Om du behöver innehåll från forskning.se som inte är tillgängligt för dig, men som är undantaget från lagens tillämpningsområde enligt beskrivning nedan, kan du kontakta oss på följande sätt:
– skicka e-post till registrator@vr.se
– ring 08-546 44 000.

Rapportera brister i webbplatsens tillgänglighet

Vi strävar hela tiden efter att förbättra webbplatsens tillgänglighet. Om du upptäcker problem som inte är beskrivna på den här sidan, eller om du anser att vi inte uppfyller lagens krav, meddela oss så att vi får veta att problemet finns.

Rapportera brister i tillgängligheten via formulär på Vetenskapsrådet.se

Tillsyn

Myndigheten för digital förvaltning (DIGG) har ansvaret för tillsyn förlagen om tillgänglighet till digital offentlig service. Om du inte är nöjd med hur vi hanterar dina synpunkter kan du kontakta DIGG och påtala det.

Innehåll som inte är /är tillgängligt

Den här webbplatsen är delvis förenlig med lagen om tillgänglighet till digital offentlig service, på grund av de brister som beskrivs nedan.

Bristande förenlighet med lagkraven

Det innehåll som beskrivs nedan är på ett eller annat sätt inte helt tillgängligt:

  • Webbplatsens så kallade brödsmulor (länkstigen som visas högst upp på en sida direkt under sidhuvudet) har inte implementeras helt korrekt enligt WAI-aria. Detta fel ska undersökas och korrigeras inom kort.
  • I tjänsten för inloggade journalister finns ett problem med tomma bakgrundsfärger i formulären. Detta fel kommer från ett tilläggsprogram, ett så kallat plugin: WP UF. Felet kommer att påpekas till leverantören av pluginet, om vi inte själva kan utveckla bort problemet.
  • Det finns också ett fel som består i att det läggs till “type” på script-taggar. Detta fel kommer från webbplatsens webbpubliceringssystem WordPress.
  • Pressmeddelanden i vårt pressmeddelandearkiv kommer från flera olika aktörer. Vi arbetar löpande med att informera dem om vikten av att formatera innehållet med korrekt rubrikstruktur, skriva tillgängliga länktexter med mera.
  • Artiklar i vårt arkiv med forskningsnyheter publicerade före 22 september 2018 saknar i vissa fall korrekt rubrikstruktur samt alt-texter på bilder.

Hur vi testat webbplatsen

Under de tekniska utvecklingen av forskning.se testades tillgänglighet löpande. Inför att webbplatsen publicerades lät vi även göra en tillgänglighetsgranskning. I denna valdes ett antal representativa sidor och viktiga funktioner ut. Granskningen levererades i form av en rapport i mars 2024. Därefter genomfördes rättningar.

Huvudorsaken till kvarstående brister i tillgänglighet på Forskning.se är att felen är av sådan karaktär att de kräver ändringar i tredjepartsprodukter.

Vår ambition är att ha åtgärdat alla kända tillgänglighetsproblem som vi själva kan påverka senast den 31 december 2024.

Nya funktioner och annat som kan skapa bristande tillgänglighet granskas löpande av Vetenskapsrådet.

Webbplatsen publicerades i mars 2024.

Tillgänglighetsredogörelsen uppdaterades senast den 17 mars 2024

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera